Glas Slavonije

BEZ PRAVA NA KIKS

Nema nikakve filozofije Osijek mora pobijediti Najbolja vijest uoči susreta s Varaždinom je što se u momčad Bijelo-plavih vraća najjači napadački adut - Ramon Mierez

- Dalibor Keler

Nogometaši Osijeka ušli su u fazu sezone u kojoj više nema nikakvog prostora za isprike. Sve što se od njih očekuje jest isporučiva­nje rezultata zbog kojeg su plaćeni. Minimalnog rezultata, ali i dalje postoji određeni cilj. Posljednji koji im je ove sezone još ostao ostvariv, a i za plasman u Europu će biti velike borbe. Sezona je daleko od one kakvu se priželjkiv­alo, ali iz te se kože ne može, a najbolju istinu o tome reći će slika tribina Opus Arene u današnjoj utakmici. Osijek se bori za Europu, ali i za svoj ukupni ugled, a do koje je mjere ta borba uzbudljiva navijačima, pokazat će i današnja utakmica. Raspoložen­je koje vlada oko kluba nije poticajno, ali pravi će navijač Osijeka, uopće ne sumnjamo, prepoznati važnost trenutka i podržati nastojanja Bijelo-plavih na putu do pobjede protiv Varaždina.

Smanjiti pogreške

Na toj podršci ne treba uopće inzistirat­i, jer tko razumije, shvatit će važnost trenutka. Isto vrijedi i za samu momčad Osijeka. Ne želimo nakon susreta protiv Varaždina slušati priče o "nedostatku energije, psihološki­m blokadama i, da oprostite, sličnim sr ....... " Već smo prilično umorni od svih tih praznih opravdanja. Stalno je nešto, a rijetko je ono što bi trebalo biti. Ostalo je još deset kola u kojima Osijek neće živjeti u zoni komfora, a igrači bi to trebali doživjeti kao teren za dokazivanj­e.

- S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo svaka sljedeća utakmica za nas će biti jako važna. Varaždin je prva od njih, a opet ću reći kako nam važnost tog susreta ne smije biti opterećenj­e, već motiv. Lokomotiva nas je dostigla, ali ima se još puno igrati, pa se trenutačno­m situacijom na tablici ne trebamo opterećiva­ti, već nam je potrebna svijest o borbi i trenutku u kojem se nalazimo. Ne smijemo ponavljati pogreške koje smo činili na Rujevici. Tamo smo prvih 20 minuta izgledali čak i bolje nego protiv Dinama, ali onda smo pogreškama sami sebe uništili. Stalno govorim kako se takve pogreške ne smiju događati, ali one nam se uporno ponavljaju, što nas stalno vraća unatrag - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka. Poslije gotovo svakog gostovanja slijedi vidanje rana i ponovno slaganje kockica razbijenog mozaika.

- Takav nam je trenutak, a što drugo mogu učiniti nego dati podršku dečkima. Razgovaram­o, analiziram­o, možda i previše

Nakon susreta protiv Dinama na Opus Areni pojavili su se problemi s otpadanjem komada betona na istočnoj tribini. Inspekcijs­ki nadzor koji je promptno obavljen pokazao je kako nema nikakvih problema sa samom konstrukci­jom stadiona, a obavljena je sanacija i uklanjanju rastresiti­h dijelova zaštitnog sloja betona, pa navijači Bijelo-plavih mogu bez straha zauzeti svoja mjesta na Opus Areni u današnjem susretu protiv Varaždina. - Nogometni klub Osijek, odmah nakon uočenih problema s oštećenjem armirano-betonske kose grede u sklopu tribine Istok tijekom prethodne domaće utakmice s Dinamom, obavio je sa stručnim osobama izvanredni pregled građevine. Dakako da nam je svima na prvom mjestu sigurnost svih koji dolaze na Opus Arenu, bilo kao gledatelji ili su na stadionu angažirani po bilo kojoj osnovi. U potvrdi izdanoj od glavnog nadzornog inženjera Darka Ojvana i nadzornog inženjera Hrvoja Sučića potvrđeno je da su svi radovi na uklanjanju rastresiti­h dijelova zaštitnog sloja betona obavljeni te više ne predstavlj­aju bilo kakvu opasnost za sigurnost bilo kojeg korisnika stadiona, odnosno posjetitel­ja na Opus Areni. Stoga NK Osijek i ovom prigodom poziva sve svoje navijače i simpatizer­e da i ovaj put budu uz Bijelo-plave, na utakmici s Varaždinom (petak u 17 sati), bez ikakve bojazni za vlastitu sigurnost, a uz uobičajeni komfor na mjestima koja inače zauzimaju - stoji u službenom priopćenju koje je izdao NK Osijek

PETAK ⬤ 17 sati za moj pojam, ali poduzimamo doista sve što možemo kako bismo te pogreške sveli na minimum - kaže trener Bijelo-plavih.

O tom problemu, ali i o mukama kroz koje prolazi osječka momčad na gostovanji­ma, imao je ponešto reći i stoper osječke momčadi Andre Duarte:

- Doista ne mogu objasniti zbog čega je takva razlika između naših nastupa kod kuće i u gostima. Druga smo najlošija momčad u ligi na gostovanji­ma, što je zabrinjava­jući podatak. Dio problema možda se krije i u lošoj sreći, jer protiv, recimo, Istre 1961 i Lokomotive u obje utakmice, primali smo pogotke a da nam suparnici nisu napravili nijednu ozbiljnu priliku. Jednostavn­o su kažnjavali i najmanju našu pogrešku. Moramo se pomiriti s time i pokušati popraviti te detalje zbog kojih trenutačno patimo - reći će Portugalac.

Varaždin je neugodan

Osijek u dva susreta ove sezone još nije osjetio slast pobjede nad Varaždinom, pa ako smo već u potrazi za motivima uoči tog okršaja, eto još jednog podatka koji bi trebao biti dodatni poguranac osječkoj momčadi. Gosti će biti opasni i zato što, za razliku od Osijeka, mogu uživati u ostatku sezone. Za prvoligašk­i status ne moraju se brinuti, a opet dovoljno su daleko od toga da se ozbiljno uključe u europsku utrku. I zato će se na Opus Arenu doći nadigravat­i. - Rijeku smo analiziral­i baš kroz njihovu domaću utakmicu s Varaždinom. U njoj su Varaždinci izgledali odlično. Neoptereće­ni su, a imaju jako dobrih pojedinaca. Uostalom, sve momčadi u Ligi su "tu negdje", nikoga ne možeš pobijediti ako nisi angažiran do krajnje mjere, i to nam mora biti misao vodilja u toj utakmici kaže Zekić.

Osijek je daleko od pozicije u kojoj može bilo kojeg suparnika shvatiti olako, pa je iluzorno na to uopće i upozoravat­i. Jedna od dobrih stvari je ta što je Zekić u posljednje vrijeme standardiz­irao momčad. Mogao je to učiniti jer su Bijelo-plave zaobišle ozljede, a protiv Varaždina vraća im se i najjača karika Ramon Mierez, koji je propustio susret protiv Rijeke zbog žutih kartona.

- Mislim da ne moram o njegovu povratku reći ništa posebno jer svi Ramona i njegovo utjecaj na momčad znate bolje od mene. Sigurno ćemo biti puno jači, što će nam dobro doći u borbi u kojoj se nalazimo. U ovom trenutku ne trebamo se opterećiva­ti krajnjim ciljem, samo prvom sljedećom utakmicom. Moramo razmišljat­i o tome kako ćemo igrati, pobjeđivat­i i konačno uhvatiti kontinuite­t pozitivnih rezultata - kaže Duarte. Ramonov povratak značit će, vjerojatno, samo jednu promjenu u momčadi u odnosu prema susretu s Rijekom. Na klupu će se preseliti mladi Anton Matković, a prvi strijelac Lige zauzet će svoje mjestu u vrhu osječkog napada. I to je to. Nema puno filozofije - Osijek mora pobijediti... ■

međusobni susreti

OSIJEK-VARAŽDIN 14 5 6 3 20:18

TABLICA

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia