Glas Slavonije

Prvi sam povukao potez, nazvao klub i evo me ovdje

S MARAKANE U GRADSKI VRT: Došao sam raditi i koncentrir­ati se na stvari koje se tiču terena, kaže Nikić

- Krešimir Lacković Goran Nikić trener ŽNK Osijek

Dosta publicitet­a u srbijanski­m, ali i u hrvatskim medijima izazvao je dolazak Gorana Nikića za trenera nogometaši­ca Osijeka. Puno više nego što izaziva bilo koji trenerski izbor u ženskom nogometu.

U nekim medijima samo zbog lakog pokušaja stvaranja clickbait naslova. "Bivši trener Crvene zvezde preuzeo Osijek". Naravno, ne navodeći kako se radi o ženskim klubovima beogradski­h Crveno-bijelih i osječkih Bijelo-plavih, pa su mnogi kliknuli želeći vidjeti koji to srbijanski trener mijenja Zorana Zekića!

Impresioni­ran fokusom

Nikić je već četvrti trener ove sezone na klupi hrvatskih prvakinja. Stigao je nakon što je krajem veljače podnio ostavku na mjesto trenera Crvene zvezde, a u međuvremen­u i vodstvo ŽNK Osijek odlučilo se za promjenu trenera. Zanimljivo, prvo je Nikić kontaktira­o vodstvo osječkog kluba.

- Tako je. Ja sam prvi uspostavio kontakt. Nisam se otvoreno nudio, želio sam razgovarat­i, čuti njihove ideje i kroz takav razgovor došli smo do zajedničko­g stava da bih ja mogao možda biti rješenje. Kažem možda jer će se tek vidjeti jesam li doista pravo rješenje. Koliko ste uopće poznavali osječku ekipu prije dolaska u Osijek?

- Ne mnogo. Znao sam neke igračice, ali mi nije bila dostupna kompletna slika. Znam dobro da se u Hrvatskoj sve više preko televizijs­kih kanala prenose utakmice ženskog nogometa, ali ne postoji mogućnost praćenja vani, u mom slučaju u Srbiji. Ono što znam je da Osijek figurira kao najbolja ekipa u Hrvatskoj i jedna od najboljih općenito u regiji. Debitirao je u visokoj pobjedi Osječanki nad zadarskim Donatom, gdje je objektivno razlika u kvaliteti toliko velika da je trenerska uloga zapravo i nebitna. Novu ekipu upoznavao je kroz treninge u tjednu uoči te utakmice.

- Znate kako je, kada se pobijedi, uvijek zasluge idu na račun igrača, a kada se izgubi, zna se tko je najviše kriv. To je tako. Mi smo odigrali jako dobro prvo poluvrijem­e i normalno je da se događa pad na kojem ću inzistirat­i da se svede na minimum. Iskreno, ja sam doista impresioni­ran fokusom i intelektua­lnom sposobnošć­u s obzirom na to da smo radili neke vrlo kompleksne stvari. Ne može se puno toga napraviti u tjedan dana, ali sam doista iznenađen kako su djevojke sve to prihvatile. Postoji naravno prostora za napredak. U prvom redu mislim da se može još podići razina fizičke spreme. Igračice koje uđu s klupe ne smiju dopustiti da bude razlika, već da tempo ostane isti. Crvenu zvezdu ostavio je na vodećoj poziciji, ispred subotičkog Spartaka, koji je, što se tiče dominacije u ženskom srbijansko­m nogometu, nešto slično što je Osijek u Hrvatskoj. Razloge pomalo naglog odlaska iz Crvene zvezde nije htio otkrivati. - Razlozi su bili osobne prilike.

To je klub u kojem sam proveo djetinjstv­o i kao igrač i poslije kao trener muških i sada ženske ekipe. O bivšima sve najbolje, nadam se da će oni prvi put u povijesti kluba biti prvaci i na tome bih ostao.

Nesuđeni Čileanac

Imate iskustva rada u ženskom nogometu koji je dio ne samo većeg nogometnog kluba nego iskreno nadam da ćemo nastaviti suradnju. Velika mi je želja napraviti iskorak i u Europi. Naravno, uvijek kažem dobit ću priliku samo ako budemo prvi, jer iskreno puno cijenim i Split i Hajduk, s kojima sada igramo i u Kupu. Još ništa nije gotovo i takav ću imati stav sve dok matematičk­i ne bude sve jasno. i kompletnog sportskog drušVratil­i smo se malo u prošlost. tva, što je slučaj Crvene zvezNikić je bio junior Crvene zvezde de. ŽNK Osijek nije dio muškog i mladi reprezenta­tivac bivnogomet­nog kluba, u koji se še Jugoslavij­e. Rođen 1968. posljednji­h godina jako puno godine, bio je dio i glasovite ulaže. Smatrate li da je biti dio generacije koja je u Čileu 1987. muškog kluba prednost ženskom godine osvojila naslov svjetskih klubu? juniorskih prvaka.

- Koliko znam, na razini - To su bile dvije generacije UEFA-E ide se u smjeru da će koje su spojene, pa se dosta svaki profesiona­lni klub moraigrača izmijenilo. Prvo 1967. ti imati u sastavu i žensku ekipu. pa 1968. koje je i moje godiTo je po meni dobra stvar, šte, a pridodali su nam se ovi kao što mislim da je dobro biti iz 1969. godine. Mene je ozljeda dio nekog većeg sustava, ali u omela da budem dio te ovom trenutku neke konaččilea­nske generacije, a bio ne zaključke ne mogu donosam prije toga standardni reprezenta­tivac. siti. Došao sam ovamo raditi Bilo je to lijei koncentrir­ati se na stvari po iskustvo, a uvijek se u životu koje se tiču terena, a sad u pa tako i u sportu mora neke organizaci­jske stvari puno kockica složiti. Sjećam nisam dovoljno upućen. se naravno svih hrvatskih Zasad je suradnja dogovorena igrača iz te generacije. Bio je do kraja sezone. tu Zvone, Robi, Jarni, Štimac, Obrana naslova prvakipa je došao pokojni Dubravko nja u slučaju ŽNK Osijek Pavličić. Naravno, i Osječanin je imperativ. Šuker. Nisam u posljednje vrijeme - Iskreno, volio imao s njima kontakte, bih da oba ali ono što mogu reći za to raztrofeja stignu doblje je da je Šuker bio sjajan u Osijek. momak. Vidjelo se i tada da će Bila bi to biti velika zvijezda. Od Osječaoba jubilarna na, naravno, sjećam se i Žitnjaka, troon je bio i dio starije feja 20. Kup generacije, branio je zajedno i 25. prvenstvo. s Lekovićem. Odličan golman, golema snaga i energija. Sjećam se da smo tih godina čeNakon sto gostovali s Crvenom zvezdom na turnirima u Osijeku. toga Bili su to jaki omladinski turodlunir­i. Sjećam se da smo spavali čit će se i u nekom hotelu pokraj Drave. pitanje moga Je l' još postoji? ostanka u Osijeku. Postoji, bit će prilike bolje upoJa se znati grad. ■

Nakon završetka sezone odlučit će se i pitanje moga ostanka u Osijeku. Ja se iskreno nadam da ćemo nastaviti suradnju

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia