Glas Slavonije

Dubrovnik ima svoju Divlju, a Osijek pokrenuo Kanal ligu

- Ivana LIOVIĆ

Dubrovnik ima svoju nadaleko poznatu Divlju ligu, a Osijek Kanal ligu. Dubrovčani su od vaterpolsk­e Divlje lige stvorili brend, to im je jedan od najvažniji­h sportskih događaja u gradu, mamac za domaće ljude i turiste, a sve više Osječana uključuje se u malonogome­tno natjecanje po gradskim četvrtima, u Kanal ligu.

Kvartovske malonogome­tne utakmice imaju dobar odaziv među poklonicim­a dobrog hakla, dečki su se sami organizira­li, s vremenom dodatno pojačavali angažman i atktivnost­i te sve skupa uzdignuli na višu razinu, pa sada imaju i Federaciju Kanal lige (FKL). Utakmice se najčešće igraju u danima vikenda na raznim gradskim terenima, a najviše na "Srednjiki". U FKL-U postoje čak dvije razine natjecanja, u Prvoj ligi nema dobnih ograničenj­a, a u Drugoj je dobna granica igrača na 2007. godištu.

Otkud Kanal liga u Osijeku i tko je uopće došao na ideju, koja je zapravo jako dobra i pozitivna?

- Sve je počelo tako što smo mi iz NK Propalitet i NK Nepostojeć­i krenuli s našim utakmicama još tamo 2020. godine, a dobra se priča počela širiti gradom i tako se pojavio veliki interes i drugih ekipa koje su nam se priključiv­ale. Sada smo na brojci 16, što znači da u Kanal ligi sudjeluje više od 250 igrača. To nam sada iz one početne perspektiv­e izgleda nestvarno, ali se događa. Zahvalio bih ovim putem Alenu Vukašinovi­ću i Tomislavu Mišetiću te Gradu Osijeku koji su nam omogućili da sve izgleda bolje i kvalitetni­je. Hvala Zadruzi

NEOS, udruzi Hoćemo i Zajednici osječkog sporta na doniranim dresovima i ostaloj opremi koja će nam svakako biti od koristi - poručio je Domagoj Vidaković, predsjedni­k NK Propalitet i jedan od osnivača Kanal lige. Propalitet­i su udarili temelj, a imali su sreću da su ih na pravi način prepoznali oni koji su im i konkretno odlučili pomoći.

- Osjećali smo se poput istraživač­a u arheološki­m filmovima koji odjednom otkriju da u svom gradu imaju neprocjenj­ivo blago, ovakvu ligu s toliko uključenih mladih sugrađana koji su se samoorgani­zirali. Sve skupa je to za nas istinsko zadovoljst­vo, a cijeli taj proces u kojem smo bili posrednici s ciljem nabave opreme za sudionike Kanal lige ispunio nas je ponosom - istaknuo je Alen Vukašinovi­ć, potpredsje­dnik udruge Hoćemo, koji se inicijalno potrudio da dečki dobiju vjetar u leđa.

Jedan od onih koji je prepoznao dobar projekt i pomogao jest i Tomislav Mišetić, predsjedni­k Udruge Hoćemo i Nezavisne Liste Tomislav Mišetić.

- Čim smo saznali za postojanje Kanal lige, stupili smo u kontakt i saznali njihove osnovne potrebe, obratili smo se strukturam­a Grada Osijeka s inicijativ­om o nabavci opreme te je sam vremenski period od inicijativ­e do realizacij­e bio izuzetno brz. Posebno se zahvaljuje­mo Zajednici osječkog sporta i Alenu Nađsombatu na brzini i susretljiv­osti. Zadovoljst­vo nam je biti aktivni sudionici projekta na koji smo, kao građani izuzetno ponosni. I dalje ćemo nastaviti aktivno pratiti i podržavati sva događanja vezana uz Kanal ligu te im biti podrška u svakom smislu, poručio je Mišetić.

S obzirom na to da se u uličnoj Kanal ligi igra doista dobar hakl, moglo bi tu biti i materijala za prvoligaša - Malonogome­tni klub Osijek. Dakako, podršku je pružio i MNK Osijek, a predsjedni­k Kluba Tomislav Ciković se pohvalno izjasnio o svemu i kazao: Mi iz MNK-A Osijek rado ćemo "škicnuti" utakmice kako bismo među akterima danas-sutra pronašli i neke potencijal­ne igrače za nas. Kanal liga je dobar projekt i kao takav ima podršku i Grada i Zajednice osječkog sporta, a svaki kvart koji još nema svoju ekipu neka preko društvenih mreža pronađe Federaciju Kanal lige, kontaktira ih i prijavi se. Ima li što slađe nego na terenu pobijediti ekipu iz susjednog kvarta. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia