Glas Slavonije

Ustavni stru Zoran Milan kandidirat­i

Predsjedni­k RH ulazi u utrku za pr

- I.bošnjak/d.pavlović/ D.kuštro/hina

BARIĆ: TO JE NEČUVENO I NEZAMISLIV­O

Predsjedni­k Republike Zoran Milanović odlučio je u petak dvaput u jednom danu iznenaditi hrvatsku javnost, političare i pravnike. Prvo je odlučio da će se izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora održati u srijedu, 17. travnja, a nakon što se još nisu ni stišale reakcije na tu odluku, objavio je kako će se i osobno natjecati na izborima kao nestranačk­i kandidat na listi SDP-A.

“Sedlanje konja"

Milanović je objavio na Facebooku da će ostavku na mjesto predsjedni­ka Republike Hrvatske dati nakon parlamenta­rnih izbora - ako pobijedi. "Odlučio sam kandidirat­i se kao neovisni i nestranačk­i kandidat na listi SDP-A na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti predsjedni­ka Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornos­t za vođenje Vlade Republike Hrvatske", objavio je Milanović. "Do preuzimanj­a nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjedni­ka Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima", dodao je.

Njegovu odluku da će biti nositelj Sdp-ove liste u prvoj izbornoj jedinici, odnosno izravno sučeljen predsjedni­ku HDZ-A Andreju Plenkoviću, najavio je predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin. "Ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-A za predsjedni­ka Vlade, dopustite da pozdravim Zorana Milanovića, nositelja Sdp-ove liste u 1. izbornoj jedinici i uskoro predsjedni­ka Vlade", izjavio je Grbin na konferenci­ji za novinare, na kojoj se nenajavlje­n pojavio i Milanović. "U životima svakoga od nas postoje trenutci u kojima treba izići iz zone komfora, treba prestati biti normalo i uobičajeno i taj je čas kucnuo na moja vrata nametom stanovitog Turudića", pojasnio je Milanović razloge svoje kandidatur­e i dodao: "Došlo vrijeme da se konji sedlaju."

Ustavni stručnjaci smatraju da se Milanović ne može kandidirat­i dok ne da ostavku. Ustavna stručnjaki­nja Sanja Barić rekla je kako je već u petak predsjedni­ku Milanoviću Ustavni sud trebao reći da se može kandidirat­i za premijera isključivo ako da ostavku sa sadašnje pozicije. Barić je za Hinu rekla da Milanović ne bi smio izići na izbore dok je na mjestu predsjedni­ka, no ne postoji nikakva procedura oko toga jer "nikada nikome nije palo na pamet takvo što nečuveno napraviti". "Ovo je stvarno strašno, to se

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia