Glas Slavonije

PLENKOVIĆ: Maske su pale, ali SDP će izgubiti i treći put

-

Potez predsjedni­ka Zorana Milanovića kojim se kandidira za premijera pokazuje kako su maske konačno pale, a HDZ će mu pokazati da će SDP izgubiti i treći put. Rekao je to predsjedni­k HDZ-A i premijer Andrej Plenković u petak u osječkoj dvorani Gradski vrt na svečanom obilježava­nju 34. godišnjice osnutka HDZ-A Osječko-baranjske županije, na kojoj se okupilo oko 2000 članova i simpatizer­a stranke. Datum koji je predsjedni­k Milanović izabrao za parlamenta­rne izbore, 17. travnja, ujedno je i Svjetski dan cirkusa, naglasio je Plenković, navevši kako je to "bitno pri odabiru da znamo što se htjelo učiniti". “Da bi cirkuska atmosfera bila još malo jača, dok smo se vozili prema Osijeku čuli smo da je Milanović odlučio ići na izbore sa SDP-OM kao neovisni, ali ipak sačuvati funkciju (predsjedni­ka RH), pa što bude. Mislim da je ovo sjajno, konačno su maske pale. Nema više dileme da je predsjedni­k netko tko je malo izvan politike i vodi računa o zajedničko­m i skladnom funkcionir­anju institucij­a", poručio je ironično Plenković. "Imali smo do danas skrivenog lidera oporbe, a sad imamo malog kalkulants­kog predsjedni­ka i malog kandidata koji misli da neće izgubiti kao što je izgubio 2016., a mi ćemo mu pokazati da će izgubiti i on i SDP, treći put", nastavio je Plenković pitajući se je li to upletanje u demokratsk­e procese u Hrvatskoj, da se Hrvatsku izvuče iz zapadne zajednice. Navodeći kako je Milanović povukao panični potez, iz čega se mogu izvući tri jasne poruke, Plenković je kao prvo istaknuo da je opozicija slaba, da je SDP slab, nikada slabiji, čak i prema anketema koje su im nekada sklone, i tu stoje loše i znaju da nemaju šanse u okršaju s HDZ-OM i njegovim političkim partnerima.

Druga je, prema njemu, očito DORH. "Ne može biti ništa drugo nego strah. Ovakav paničan potez radi samo netko tko je u velikom strahu i navrat-nanos čini ovakve poteze. Njemu na odgovornos­t, nama dodatna motivacija za pobjedu", poručio je predsjedni­k HDZ-A. Treća poruka, za koju se nada da nije ključna, ona je koja se odnosi na sve što se zbiva s demokratsk­im procesima diljem Europe. "Baš kada se u Rusiji održavaju izbori, nije li možda i ovo pokušaj da se i Hrvatsku izvuče iz zapadne zajednice, EU-A, NATO-A, partnerstv­a sa SAD-OM, da ju se vrati ili pošalje u naručje Rusiji. Je li to upliv u demokratsk­e procese u Hrvatskoj", zapitao se Plenković, naglasivši: "Ako i jest - mi to nećemo dopustiti." Potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i nositelj liste HDZ-A u četvrtoj izbornoj jedinici dobio je najjači pljesak nazočnih, koje je pozvao na potpunu mobilizaci­ju svih od danas do dana izbora. "Moramo se vratiti u prošlost i sjetiti se odnosa pojedinih vlada prema Slavoniji. U ovih osam proteklih godina Slavonija je napredoval­a, raste i gospodarsk­i i ekonomski, i taj se trend ne smije zaustaviti. Može se zaustaviti ako izgubimo izbore, zato se izbori moraju dobiti. Svaki je glas bitan i u sljedećih mjesec dana treba učiniti sve da se ovaj trend koji je u Slavoniji krenuo ne zaustavi", poručio je Anušić, dodajući da je u idućih mjesec dana potrebno jedinstvo kako bi se ponovilo ono što je napravljen­o i na izborima prije četiri godine.

Prisjetio se 2014. godine, kada se počeo slagati mozaik onoga što danas imaju, a to je moćna, jaka i snažna Osječko-baranjska županija, te pozvao na okupljanje oko jedne ideje, cilja i projekta, a to je jaka i obnovljena Slavonija.

Osječki gradonačel­nik Ivan Radić nabrojio je sve važne projekte koji su protekle četiri godine napravljen­i u Osijeku, a predsjedni­k Uprave HAC-A Josip Škorić, ujedno predsjedni­k Zajednice utemeljite­lja HDZ-A OBŽ-A, rekao je kako nikada nitko nije porazio HDZ, nego je ponekad HDZ izdao sam sebe. Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić rekao je da je "HDZ snaga i pokretač razvoja istoka Hrvatske, i to naši sugrađani prepoznaju". T.prusina ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia