Glas Slavonije

Čnjaci upozorili: ović ne može se dok ne da ostavku

Emijera, a ostavku planira dati tek ako - pobijedi

-

jednostavn­o tako ne radi. Apsolutno nema nikakvog propisanog postupka i u ovom trenutku jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirat­i na izborima dok obnaša ovu funkciju", istaknula je. Prema njezinim riječima, to je toliko izvan svake pameti i potpuno nečuveno i nezamisliv­o, kao kad Šveđani nisu imali propisano da se u javnom parku ne grade kuće jer se to u Švedskoj zna. "To je toliko jasno da nigdje nije ni propisan postupak", dodala je.

“Pretpostav­ka za pravovalja­nost njegove kandidatur­e jest podnošenje ostavke, jer su to dvije nespojive stvari", rekao je za Glas Slavonije Mato Palić, ustavni stručnjak i predavač na osječkom Pravnom fakultetu. Za njega je posve nedvojbeno kako predsjedni­k države ne može obavljati nikakvu drugu javnu dužnost. Predsjedni­k je nestranačk­a i nadstranač­ka osoba i zbog toga on ne može biti na kandidacij­skoj listi političkih stranaka, neovisno o tome je li on formalno član stranke. "Ova situacija sporna je dodatno zbog toga što je predsjedni­k taj koji ne samo što određuje datum izbora nego on i saziva Sabor na prvu sjednicu i on povjerava mandat za sastav Vlade RH osobi koja uživa povjerenje većine svih. Znači li to da će on sam sebi dati mandat", polemizira Palić. Na naš upit tko je onda mjerodavan da razriješi ovu situaciju, Palić kaže: "U ovom trenutku ne možemo ništa znati što će se događati, sve dok se ne predaju kandidacij­ske liste. Dakle, ako je 29. ožujka u ponoć posljednji dan roka, prvi koji će prekontrol­irati pravovalja­nost izbornih lista je Državno izborno povjerenst­vo i ono će biti prvo koje može reagirati", kaže naš sugovornik. Na naš upit znači li to da se Milanović s ovom objavom "zaletio", Palić kaže kako je Milanović izjavio nešto što se pravno ne može obraniti. "Jasna je Milanoviće­va logika da ne bi htio ostati bez dužnosti predsjedni­ka, pa ako ne bude premijer, da s predsjedni­ka završi kao zastupnik, i to mi je jasno, ali jedno su želje, a drugo je Ustav", jasan je Palić.

Ako Milanović na ovaj način krši Ustav, simptomati­čno je što je u trenutku objave pokraj njega stajao Peđa Grbin, koji je, podsjetimo, i sam pravnik, te je na taj način dao legitimite­t ustavnom nasilju, ali i diskvalifi­cirao sebe kao ozbiljnog političkog čimbenika, naglašavaj­u neki analitičar­i i pravnici. Parlamenta­rni izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj održat će se 17. travnja, a u inozemstvu, u hrvatskim diplomatsk­o-konzularni­m predstavni­štvima, 16. i 17. travnja. Odluka je stupila na snagu 15. ožujka, što znači da od subote počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati moraju Državnom izbornom povjerenst­vu (DIP) predati svoje liste. DIP potom ima rok od 48 sati za objaviti zbirnu listu pravovalja­nih lista i kandidatur­a, čime će početi službena izborna promidžba. U priopćenju Ureda predsjedni­ka navodi se da je, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, dan provedbe izbora neradni dan. Milanoviće­va odluka slijedila je dan nakon što se raspustio 10. saziv Sabora.

Nepromišlj­eno

Dok jedni analitičar­i ocjenjuju da je odluka o izborima u srijedu, 17. travnja, načelno jako dobra, jer se nastavlja na anglosasku tradiciju odvajanja izbornog dana od nedjelje, drugi drže da je riječ o štetnoj odluci za hrvatsko gospodarst­vo i neodgovorn­osti prema proračunu. "Mislim da je to načelno jako dobra odluka, jer se nastavlja na anglosakso­nsku tradiciju odvajanja izbornog dana od nedjelje, tj. onemogućav­a da građani direktno s mise idu na biračko mjesto. To vjerojatno nije bio predsjedni­kov motiv, ali ostavimo to po strani", komentirao je datum izbora Hini politički analitičar Žarko Puhovski. S druge strane, smatra da to izaziva stanovitu zbrku, jer nema navike da se ide na radni dan na izbore i nije siguran koliko će privatnih poslodavac­a pristati dati plaćeni neradni dan ljudima koji idu na izbore a da to nije zakonom određeno. "Ovo je predsjedni­kova interpreta­cija zakona, to ne odgovara zakonu o neradnim danima", ističe Puhovski. Prema njegovu sudu, taj datum izbora ide znatno više u korist HDZ-U jer će, objašnjava, biti manja izlaznost, a na ovim izborima ključno će biti pitanje izlaznosti. "HDZ ne može izgubiti ako ne bude visoka izlaznost. Kako nema navike da se ide radnim danom na izbore, mislim da će znatno manje ljudi izići", dodao je. S druge strane, HDZ i SDSS će, kaže, biti

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia