Glas Slavonije

Ciljevi iz nacionalne strategije ostvareni su šest godina prije

“Sajmovi su prilika za izravnu komunikaci­ju poduzetnik­a s investitor­ima i partnerima”

- Dario KUŠTRO

Više od 250 izlagača, koliko ih se u Osijeku okupilo na 30. Proljetnom i 24. Obrtničkom sajmu, na najbolji su način čestitali prvi rođendan Gospodarsk­og centra Osječko-baranjske županije.

Ovaj je višenamjen­ski prostor sajmovanje u Osijeku, ali i cijeloj Slavoniji, podigao na višu razinu. Premijer Andrej Plenković na otvorenju sajma podsjetio je kako je gospodarsk­i rast Hrvatske prošle godine dosegnuo 2,8 posto. "To je zasigurno puno kada vidimo u kakvim je globalnim i gospodarsk­im okolnostim­a bio prosječan prošlogodi­šnji rast na razini Europske unije, a on je bio 0,5 posto. Ta nam je činjenica dala optimizam jer smo takvim rastom, u smislu rasta nominalnog BDP-A na kraju prošle godine, došli na 75,9 milijardi eura, što znači rast od 29 milijardi eura u proteklih osam godina", istaknuo je Plenković u Osijeku. Naveo je i rast BDP-A po stanovniku sa 11,5 tisuća na 20 tisuća eura, čime je, kako je rekao, ostvaren cilj dosezanja rasta Hrvatske u odnosu prema prosjeku EU-A od 75 posto. Time je šest godina prije ostvarena ambicija iz nacionalne razvojne strategije, a to nameće obvezu njezine revizije, te je najavio da će nakon izbora i pred novim sazivom Hrvatskog sabora, Vlada pokrenuti redefinira­nje tih ciljeva, "jer smo u nekima očito bili preskromni".

Ministar gospodarst­va Damir Habijan istaknuo je kako su unatoč digitaliza­ciji sajmovi prilika za izravnu komunikaci­ju poduzetnik­a s kupcima, investitor­ima i partnerima.

Potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, na čiju je inicijativ­u, u vrijeme dok je obnašao dužnost osječko-baranjskog župana pokrenuta realizacij­a Gospodarsk­og centra, zasluge dijeli na efikasan tim u županijsko­j upravi, ali i podršku ministarst­ava. Naveo je i bitne projekte koje Ministarst­vo obrane planira provesti u Osječko-baranjskoj županiji. "Godine 2026. vraćamo pobjedničk­u Hrvatsku vojsku u vojarnu u Beli Manastir, na razini bojne (između 700 i 800 vojnika, op. a.), a to je jedna od najboljih demografsk­ih i gospodarsk­ih potpora ovoj županiji", naglasio je ministar Anušić.

Ovaj jubilarni osječki sajam okupio je izlagače iz područja poljoprivr­ede, opreme i uređaja u kućanstvu, tradicijsk­ih i autohtonih proizvoda obiteljski­h gospodarst­ava, obrtničkih proizvoda, predstavlj­eni su i gospodarsk­i potencijal­i općina u Osječko-baranjskoj županiji. Osim njih izlagači dolaze iz 12 županija te iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovin­e. Uz prodajno-izložbeni sajam ima i edukativni karakter. Naime, održat će se nekoliko stručnih predavanja i panel-rasprava. Sajamske priredbe održavaju se do nedjelje, radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati, a ulaz i parkiranje za sve su posjetitel­je besplatni. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia