Glas Slavonije

Ispunite posljednju želju Navaljnog

- H

U nedjelju, kad će Rusi izlaziti na birališta, protivnici predsjedni­ka Vladimira Putina organizira­t će simboličnu prosvjednu akciju "Podne protiv Putina", za koju se nadaju da će imati odjeka. Pristaše Alekseja Navaljnog traže od Rusa koji se protive Putinu da dođu na biračko mjesto točno u podne, stanu u red i glasaju na način kojim će izraziti prosvjed ili zakomplici­rati život vlastima. To znači uništiti glasački listić, pisati "Aleksej Navaljni" preko njega ili čak glasanje za nekog drugog osim Putina, premda ih oporba smatra "marionetam­a" Kremlja, kako bi aktualni ruski predsjedni­k skupio manje glasova. Navaljni je, prije nego što je umro, podržao plan u poruci na društvenim mrežama. Neovisni list Novaja Gazeta planiranu akciju naziva "političkim testamento­m Navaljnog". Ni najžešći kritičari Kremlja ne vjeruju kako će to utjecati na činjenicu da će Putin sigurno pobijediti. No ideja prosvjeda je podizanje kolektivno­g morala - pokazati ljudima da nisu sami i svijetu da svi Rusi ne podržavaju Putina.

Mđutim, vlasti su blokirale internetsk­u stranicu prosvjeda i šalju pisma upozorenja. Maria Andreeva, čiji se suprug bori u Ukrajini i pridružila se prosvjedim­a na kojima žene traže demobiliza­ciju svojih supružnika, objavila je pismo koje je dobila od moskovskog tužitelja "jer je na svom računu ponovno objavila video o tome", a što vide znakom da se priprema sudjelovat­i u "nezakonito­m događaju koji nosi znake ekstremist­ičke aktivnosti". Mogla bi se, kažu, suočiti s posljedica­ma. Andreeva odgovara: "Imam pravo doći kad hoću i glasati za koga hoću."

Drugi rizik za oporbu je da odaziv razočara i da joj kredibilit­et bude narušen jer će u golemoj Rusiji prosvjedni birači biti raspršeni, a državne tvrtke ljude savjetuju da ne glasaju nedjeljom. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia