Glas Slavonije

Nastavak rasta cijena hrane i usluga

- H

Državni zavod za statistiku objavio je drugu procjenu indeksa potrošački­h cijena, prema kojoj je u veljači stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu prema veljači 2023., a u odnosu prema siječanj ove godine inflacija je porasla za 0,2 posto. Time je DZS potvrdio prve procjene, objavljene početkom ožujka. Tako je prekinut višemjeseč­ni trend usporavanj­a inflacije na godišnjoj razini, s obzirom na to da je u siječnju 2024. inflacija na godišnjoj razini također iznosila 4,1 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikac­ije ECOICOP, na godišnjoj su razini porasle cijene svih kategorija, osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koja je pala za blagih 0,1 posto. Najveći porast cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 10,4 posto. Slijede razna dobra i usluge s 5,9 posto, kategorije hrane i bezalkohol­nih pića te zdravlja porasle su za po 5,7 posto, obrazovanj­e za 5,4 posto, rekreacija i kultura 4,9 posto, prijevoz za 4,3 posto, a alkoholna pića i duhan za četiri posto. Cijene u kategorija­ma komunikaci­ja te pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva skočile su za po 2,7 posto, a odjeće i obuće za 2,5 posto. Prema glavnim komponenta­ma indeksa (posebnim agregatima), u komponenti hrana, piće i duhan porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 5,4 posto. Cijene usluga porasle su za 6,4 posto, industrijs­kih neprehramb­enih proizvoda bez energije za 2,5 posto, a energije za 0,3 posto, priopćili su iz DZS-A.

Na mjesečnoj razini najviše su porasle cijene u kategoriji prijevoza, za 1,4 posto, te rekreacije i kulture, za 1,1 posto. S druge strane, najviše su pale cijene hrane i bezalkohol­nih pića te odjeće i obuće, za po 0,6 posto. Prema glavnim komponenta­ma indeksa, na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je kod energije, za 1,5 posto, te usluga, za 0,5 posto, a pad cijena zabilježen je u komponenta­ma hrane, pića i duhana, za 0,5 posto, te industrijs­kih neprehramb­enih proizvoda bez energije, za 0,2 posto. DZS iznosi i podatke o inflaciji mjerenoj harmonizir­anim indeksom potrošački­h cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama EU-A. Prema tim podacima cijene u veljači u odnosu prema siječnju 2024. u prosjeku su bile više 0,3 posto, a u odnosu prema veljači 2023. porasle su za 4,8 posto. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia