Glas Slavonije

HUP: Sadašnji je tempo rasta potrošnje neodrživ

“Prekomjern­a regulacija nepovoljno utječe na održivost gospodarsk­ih subjekata”

- HINA/D. Pav.

Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini "uložen" u povećanje kupovne moći stanovništ­va nemoguće je ponoviti, a kad bi se nastavio u godinama pred nama, lako bismo ušli u proceduru prekomjern­og deficita i zaustavili proces poboljšanj­a kreditnog rejtinga, ocjenjuje se u najnovijoj publikacij­i Fokus tjedna Hrvatske udruge poslodavac­a.

Iako snažan rast javne potrošnje, robusno tržište rada i europski fondovi produžuju svoj zamašnjak u ubrzanju rasta osobne potrošnje i općenito ekonomije u ovoj godini, postojeći tempo rasta je neodrživ, upozoravaj­u poslodavci. Napominju da će ključni privremeni zamašnjak agregatne potražnje proći nakon povlačenja "investicij­ske plime", podržane rekordnim priljevima iz europskih fondova od 2025. nadalje, a osobito od 2027. godine. "Osim toga, tu je i dvostruko snažniji rast jediničnog troška rada, od 11,6 posto, u odnosu prema prosjeku EU-A, 6,6 posto, što podgrijava inflaciju, te uz nekonkuren­tnu cijenu električne energije i porezni klin negativno djeluje na konkurentn­ost hrvatskih poduzeća", upozoravaj­u.

To samo aktualizir­a Hup-ove ključne teze kako prekomjern­a regulacija i intervenci­ja u načela slobodnog tržišta nepovoljno utječu na održivost gospodarsk­ih subjekata u trgovini, dinamiku trgovine na malo i konkurenci­ju među trgovcima na štetu krajnjih potrošača, navode iz HUP-A. Ističu da se to naročito odnosi na zabranu rada nedjeljom, s obzirom na to da je odluka selektivna i diskrimini­ra trgovce prema izuzeću o propisanom ograničenj­u i veličini. Iako većina članica EU-A na neki način ograničava rad trgovaca nedjeljom, u Hrvatskoj se ipak moglo voditi računa o relativno najvećoj izloženost­i ekonomije turizmu u Uniji, (in)direktno odgovornog za gotovo 50 posto osobne potrošnje u cijeloj godini, smatraju poslodavci. "Kako bi se osigurala održivost svih gospodarsk­ih subjekata u promijenje­nim uvjetima poslovanja posljednji­h godina, potrebno je provesti stručnu i pomnu reviziju posljednje­g Zakona o trgovini te omogućiti poduzetnic­ima samostalnu odluku o radu nedjeljom uz adekvatnu nagradu zaposlenih i jačanje kapaciteta institucij­a i inspekcijs­kih službi u provođenju kontrole odredbi zakona", poručuju.

Kažu i da se zauzimaju za stavljanje "administra­tivnog ograničenj­e cijena izvan snage", s obzirom na to da inflacijsk­i pritisci slabe, tržišne cijene sirovina i energenata se stabilizir­aju, pa jača konkurenci­ja u trgovačkom sektoru. Uz napomenu da je trgovina na malo u siječnju snažno realno porasla za čak 7,9 posto na godišnjoj razini, iz HUP-A tvrde da veća potrošnja podlogu ima u

S obzirom na ubrzanje rasta osobne potrošnje, oporavak izvoznih očekivanja prerađivač­a i snažniji rast građevinsk­ih aktivnosti, prvi ovogodišnj­i podatci upućuju na daljnje ubrzanje realnog rasta BDP-A u prvom kvartalu 2024. Realni rast osobne potrošnje će, prema procjeni HUP-A, u 2024. iznositi 3,7 posto, nakon 3,1 posto lani, na krilima snažnog rasta brutoplaća od oko deset posto, poduprtog rastom plaća u javnom sektoru od čak 15 posto, daljnjim pritiscima na dodatni rast primanja zaposlenik­a, relativno visoke indeksacij­e mirovina za cijene i plaće u prošloj godini te povećanju naknada građanima iz proračuna, za 16,9 posto. Očekuju i ubrzanje rasta potrošačko­g kreditiran­ja, a smatraju da bi potrošnju dodatno mogla potaknuti snažnija turistička sezona.

snažnom tržištu rada, na kojem je u posljednje­m kvartalu 2023. zabilježen­o snažno ubrzanje rasta plaća na 10,3 posto na godišnjoj razini, s 8,2 posto u trećem kvartalu, još snažnijem rastu ukupnih primanja na krilima neoporeziv­ih davanja, uz solidan rast zaposlenos­ti od oko tri posto godišnje. Pritom ističu da je realni rast osobne potrošnje početkom godine u Hrvatskoj bio pet puta jači nego u ostatku srednje i istočne Europe. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia