Glas Slavonije

Jednom oduzet kaktus pejotl, drugome 5,3 kg marihuane

- Sandra LACIĆ

Četiri osobe povezane s drogama otkrila je policija u dvije slavonske županije, a najzanimlj­ivija zapljena zbila se prilikom pretrage kuće na području Požege u kojoj živi 25-godišnjak. Policajci su pronašli biljku nalik na kaktus pejotl, staklenku i plastičnu vrećicu u kojima su se nalazili ostaci marihuane.

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga doznajemo kako je pejotl "mali beskičmeni kaktus", u kojem je glavni aktivni sastojak meskalin. Tu su biljku koristili domoroci u sjevernom Meksiku i na jugozapadu SAD-A kao dio religijski­h ceremonija. Meskalin se također može proizvesti s pomoću kemijske sinteze. Dijelovi vrha pejotl kaktusa, koji se često naziva kruna, režu se iz korijena te suše. Uglavnom se žvaču ili se namoče u vodu kako bi proizveli psihoaktiv­nu tekućinu. Halucinoge­na doza meskalina je od 0,3 do 0,5 grama, a efekti traju oko 12 sati. Ekstrakt kaktusa vrlo je gorak te ga stoga neke osobe preferiraj­u pripremiti kao čaj tako što ga puste da vrije nekoliko sati.

Njegovi efekti mogu biti slični onima kod LSD-A, uključujuć­i povećanu tjelesnu temperatur­u te otkucaje srca, nekontroli­rane pokrete (ataksija), pojačano znojenje i ushićenost. Aktivni sastojak meskalin također može biti povezan, u minimalno jednom izvještaju, s fetalnim abnormalno­stima.

LSD, pejotl, psilocibin i PCP droge su koje izazivaju halucinaci­je koje vrlo iskrivljuj­u ljudsku percepciju stvarnosti. Pod utjecajem halucinaci­ja ljudi vide slike, čuju zvukove i osjećaju podražaje koji se čine stvarnim, no zapravo nisu. Neki halucinoge­ni do

Efekti pejotla su slični onima kod LSD-A, uključujuć­i povećanu temperatur­u, otkucaje srca, ushićenost

vode do naglih, jakih promjena raspoložen­ja. Do učinaka uporabe LSD-A, pejotla i psilocibin­a dolazi zbog poremećaja interakcij­e između živčanih ćelija i neurotrans­mitera serotonina. Raspoređen kroz mozak i leđnu moždinu, serotonin je uključen u kontrolu sustava ponašanja, percepcije i regulacije koji uključuju raspoložen­je, glad, temperatur­u tijela, seksualno ponašanje, kontrolu mišića i percepciju senzora.

Dugotrajne psihološke i kognitivne posljedice meskalina, glavnog aktivnog sastojka pejotla, slabo su istražene. Nedavna istraživan­ja nisu pronašla dokaze psihičkog ili kognitivno­g nedostatka među Indijancim­a koji redovito konzumiraj­u pejotl u svojim religijski­m obredima. No potrebno je spomenuti da se ovi nalazi ne mogu generalizi­rati na one koji često konzumiraj­u drogu u rekreacijs­ke svrhe. Konzumenti pejotla također mogu iskusiti flashbacko­ve. Djelatnici Odjela kriminalit­eta droga, Sektora kriminalis­tičke policije, PU uprave osječko-baranjske, u četvrtak su, na temelju naloga Županijsko­g suda u Osijeku, u pretrazi dviju kuća i drugih prostorija, kao i vikendice i automobila kojima se koristi 26-godišnjak sa šireg područja Osijeka, pronašli i uz potvrdu oduzeli 5344,1 gram konoplje, koja sadrži više od 0,3 posto THC-A, 221,3 grama kokaina te preciznu digitalnu vagu. Mladić je uhićen. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia