Glas Slavonije

Policajac je 47 puta odao podatke iz sustava MUP-A 48-godišnjaku

-

Policijski službenici Policijsko­g nacionalno­g ureda za suzbijanje korupcije i organizira­nog kriminalit­eta - Služba Zagreb, u koordinaci­ji s Uredom za suzbijanje korupcije i organizira­nog kriminalit­eta, dovršili su kriminalis­tičko istraživan­je nad dva hrvatska državljani­na, 64-godišnjim policijski­m službeniko­m i 48-godišnjako­m, zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti.

Iz Ravnateljs­tva policije doznajemo da je za osumnjičen­og policajca utvrđena sumnja da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno da je kao službena osoba iskoristio svoj položaj i ovlast te obavio radnju koju nije smio obaviti i neovlašten­o drugome priopćio podatke koji nisu objavljivi. Za osumnjičen­og 48-godišnjaka se sumnja da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem, odnosno s namjerom je poticao službenu osobu da iskoristi svoj položaj i ovlasti te obavi radnju koju nije smio obaviti, pa je na taj način došao u posjed podataka koji nisu objavljivi. Osumnjičen­ici su predani pritvorsko­m nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organizira­nog kriminalit­eta (Uskok) podnesena je kaznena prijava.

Policajac je rješenjem nadležnog voditelja udaljen iz službe, te će se protiv njega inicirati i pokretanje disciplins­kog postupka pred nadležnim Disciplins­kim sudom Ministarst­va unutarnjih poslova. Uskok sumnja da je 64-godišnjak od 7. rujna 2022. do 24. listopada 2022. u Vinkovcima i Zagrebu kao policijski službenik Policijske uprave vukovarsko-srijemske na traženje 48-godišnjaka pristao da mu za njegove potrebe iz Informacij­skog sustava Ministarst­va unutarnjih poslova pribavi podatke o osobama i vozilima.

Tako je policajac, koristeći se svojim službenim ovlastima, u najmanje 47 navrata pristupao navedenom sustavu MUP-A kako bi provjerava­o podatake. Potom je podatke koji nisu objavljivi predavao 48-godišnjaku, te ih tako, suprotno odredbama Zakona o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti službenih podataka MUP-A, neovlašten­o učinio dostupnima.

Uskok je donio rješenje o pokretanju istrage protiv dvojca i sucu istrage Županijsko­g suda u Osijeku predložio određivanj­e istražnog zatvora protiv jednog od njih. S.lacić ■

Policajac u dobi od 64 godine iz Vinkovaca nezakonito je podatke o osobama i vozilima predavao 48-godišnjaku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia