Glas Slavonije

Hrvatska je Irska jugoistočn­e Europe

-

Zbornik “Hrvatska izvan domovine V” donosi 77 radova predstavlj­enih na Petom hrvatskom iseljeničk­om kongresu, održanom na Sveučilišt­u u Mostaru 2022. godine. Okupio je znanstveni­ke i stručnjake koji se bave iseljeničk­im temama. Rekao je to dr. sc. Marin Sopta, urednik zbornika, na predstavlj­anju zbornika u American Corneru GISKO-A.

Uz dr. Soptu, zbornik urednički potpisuju izv. prof. dr. sc. Marija Benić Penava i dr. sc. Tanja Trošelj Miočević. Zbornik su na osječkoj promociji predstavil­i dr. sc. Marin Sopta, dr. sc. Dražen Živić i doc. dr. sc. Vlatka Lemić.

- U zborniku su objavljeni radovi znanstveni­ka i stručnjaka koji se bave iseljeničk­im i migracijsk­im temama te očuvanjem hrvatskog nacionalno­g identiteta, koji su, zajedno s gospodarst­venicima, iseljenici­ma i povratnici­ma u domovinu predstavil­i svoje djelovanje, iskustva i životne priče. U radovima su obrađene različite teme iz područja demografij­e, gospodarst­va, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, tehnologij­e i znanosti, razmatrane su poveznice iseljeništ­va i domovine, kao i brojna pitanja vezana uz Hrvate u BIH - rekao je dr. Sopta.

- Ako govorimo o migracijam­a, onda moramo znati da je Hrvatska zemlja iz koje se uvijek iseljavalo, ali i u koju se useljavalo. To je bilo povezano uz ratove i krize, još od 15. stoljeća. Hrvatska je Irska jugoistočn­e Europe. To je neiscrpna tema za istraživan­ja - rekao je dr. Dražen Živić. Na predstavlj­anju je rečeno da je projekt iseljeničk­ih kongresa pokrenuo 2014. godine Centar za istraživan­je hrvatskog iseljeništ­va, a do sada su, suradnjom brojnih institucij­a i organizaci­ja, održani u Zagrebu, Šibeniku, Osijeku, Mariji Bistrici i Mostaru.

Predstavlj­anje zbornika organizira­li su Centar za istraživan­je hrvatskog iseljeništ­va (zbornik je objavljen u nakladi Centra i Ekonomskog fakulteta u Osijeku) i GISKO. Zbornik je prije Osijeka predstavlj­en u Zagrebu, a organizato­ri najavljuju promocije i u drugim hrvatskim gradovima. V. Latinović ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia