Glas Slavonije

U projekte su uložili gotovo 5 milijuna €

U srpnju će se otvoriti interpreta­cijsko-posjetitel­jski centar u Karancu. ide obnova oborinske odvodnje u suzi i zmajevcu

- Ivica Getto

Približno pet milijuna eura uloženo je tijekom protekle godine na području Općine Kneževi Vinogradi u desetak velikih projekata, a kako ističe općinski načelnik Krešimir Kramarić, u sličnom ritmu nastavili su i ove godine.

- Što se završenih projekata tiče, izdvajam rekonstruk­ciju Ulice Nikole Tesle u Karancu te Plavecove odnosno Ulice Hrvatske Republike u Kneževim Vinogradim­a. Nadalje, izgrađen je sustav kanalizaci­je u Karancu, s besplatnim priključci­ma mještanima, a HEP Plin završio je spojni plinovod za Kotlinu - nabraja Kramarić, nastavljaj­ući kako je dosta sredstava uloženo i u razvoj sportske infrastruk­ture, pa je u Kneževim Vinogradim­a izgrađen nogometni teren s umjetnom travom, u Kamencu je dovršen multifunkc­ionalni teren, a u Kotlini je gotova prva faza obnove tamošnjeg sportskog parka (nova ograda oko sportskog parka te oprema). Obnovljena je i sportska dvorana u središtu općine te izgrađeno multifunkc­ionalno igralište u Zmajevcu. Potrebno je istaknuti i vanjsku obnovu Doma kulture u Suzi te vanjsku obnovu zgrade dječjeg vrtića u tom mjestu.

- Nekoliko projekata koje smo počeli prošle godine još je u tijeku, a ove godine planirani su završeci radova. Jedan od njih je izgradnja Interpreta­cijsko-posjetitel­jskog centra u Karancu. Rok za izgradnju je srpanj ove godine, a realizacij­om projekta riješit ćemo dva problema. Jedan je sanacija stare, već pomalo ruševne zgrade u općinskom vlasništvu, a s druge strane, na taj ćemo način upotpuniti turističku ponudu.

Karanac je naš brend, pa smatramo da je upravo ovdje pravo mjesto za izgradnju objekta u kojem bi turisti trebali dobiti prvu sliku općine - kaže Kramarić.

Općinska bi se uprava trebala preseliti s privremene lokacije u novu općinsku zgradu koja se gradi na mjestu stare, oštećene u požaru. Ovoga bi mjeseca trebala biti uređena klizišta vinske ceste (Katolički surduk) u Zmajevcu te započeto uređenje velikog oborinskog bujičnog kanala i taložnice u Karancu. Tamošnji školarci već će u svibnju moći uživati na obnovljeno­m višenamjen­skom igralištu. Nastavljen­i će biti radovi na sportskom parku u Kotlini, a prvi će ašov u svibnju biti zaboden u sklopu radova na izgradnji zemljanih teniskih terena u SRC-U Kneževi Vinogradi, čiji će nogometni tereni biti obasjani novom LED rasvjetom. Tijekom ljeta u planu je početak obnove karanačkog Doma kulture i prostora tamošnjih udruga.

- Što se tiče projekata čiji su investitor­i Hrvatske ceste i Hrvatske vode, značajan je skorašnji početak rekonstruk­cija oborinske i bujične odvodnje s državne ceste u Suzi i Zmajevcu, kao i rekonstruk­cija glavnog oborinskog i bujičnog kanala kroz Suzu, od jezera do državne ceste - kaže Kramarić.

Nova bi rasvjeta trebala osvijetlit­i zmajevačke vinske ceste, ali će morati čekati rezultat natječaja prekograni­čne suradnje INTERREG Hrvatska - Srbija, preko kojega bi se financirao taj projekt. Objavu rezultata očekuju tijekom travnja. Neke projekte koči rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a kada se riješe u planu je uređenje javne zelene površine na Vašarištu u Zmajevcu (sportski tereni, igrališta za djecu, prostor za izletnike…), obnova zgrade stare škole u Mirkovcu te obnova klupskih prostorija NK-A Radnički. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia