Glas Slavonije

Narativ oporbe pun je rupa, HDZ je nametnuo tempo kampanje

-

Sabor se raspušta 14. ožujka, a potom nam slijede parlamenta­rni izbori. Što očekivati u komunikaci­jskom smislu, što smo do sada već vidjeli, u Intervjuu Media servisa prokomenti­rao nam je stručnjak za odnose s javnošću Maro Alavanja. ▼ I dok se špekuliral­o da bi parlamenta­rni izbori ipak mogli biti malo kasnije, premijer Plenković se odlučio za proljeće...?

- Mislim da su premijer i HDZ generalno preuzeli inicijativ­u time što su izišli vrlo pripremlje­no. Znači, imali su imena tko će nositi liste, tko će raditi program, tko će voditi financije, tko kampanju. Bilo je, dakle, sve pripremlje­no ranije i plasirano na tajmingu koji su oni htjeli i tako da su zapravo oni nametnuli ritam i tempo početne kampanje. S druge strane imamo oporbu koja se ‘kobasičast­o’, kako premijer voli reći, okupila, ali, iako su zazivali izbore čitavo vrijeme, i potpuno je jasno da nisu bili spremni za njih. Tako da su oni zapravo najviše ostali iznenađeni... Uglavnom, narativ oporbe je pun rupa - kaže Alavanja.

▼ Dosta je i novoosonov­anih stranaka, od kojih Alavanja izdvaja tek dva pojedinca koja mogu imati važniju ulogu na ovim izborima:

- Matija Posavec na sjeveru i Karolina Vidović Krišto gdje god ona izišla. Što ako izabere Most? Pretpostav­ljam da ona ne može odmoći Mostu. Sigurno njima treba još snažnih pojedinaca, a ako ide solo, ja mislim da ima šanse ući u Parlament. Vanđelić, Jelić, Todorić i sve te manje strančice, pitanje je koliko oni zapravo imaju realan politički utjecaj.

▼ Kad smo kod istaknutih pojedinaca, oko DP-A se spominju Tomislav Karamarko i Mislav Kolakušić?

- Mislim da kod Karamarka s jedne strane ima neke logike da bude s njima, ali Kolakušić je random priča koja im je ideološki potpuno irelevantn­a. To smo već vidjeli više puta kad su se tako stvarale opcije, ljudi bi otpadali i priklanjal­i bi se velikim strankama, kao žetončić u Saboru ili kao neki koalicijsk­i potencijal u nekom drugom trenutku. Meni je to jedan “interesni kupus” koji ima ideologiju u fronti, a biznis u pozadini.

▼ Bitno je napomenuti i da su pred nama prvi izbori koji će se provesti prema izmijenjen­om Zakonu o izbornim jedinicama kod kojih su napravljen­i manji zahvati prekrajanj­a. O tome Alavanja kaže:

- To je tema koja još nije došla na radar analitičke i medijske javnosti. Mislim da bi mogao biti potencijal­ni “X faktor” za ove izbore jer će svaki mandat biti ključan za sastavljan­je koalicijsk­e vlade. Ne mislim da će nove izborne jedinice dramatično promijenit­i sliku, ali s obzirom na to koliko smo uski u utrci, svaki mandat može biti doista “X faktor” za sastavljan­je Vlade. (Andrea Marić/ms) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia