Glas Slavonije

SDP POKUŠAVA KOPIRATI HDZ I ZAGRABITI U CENTAR

- DOC. DR. SC. MIRELA HOLY Sveučilišt­e Vern’ u Zagrebu

Hrvatska politička scena odnedavno je bogatija za nekoliko novih stranaka koje najavljuju svoje velike ambicije na parlamenta­rnim izborima koji slijede. To su, primjerice, stranke Ivice Todorića, Damira Vanđelića, Marka Jelića, Mislava Kolakušića i neke duge... Inače, političku stranku u Republici Hrvatskoj može osnovati najmanje stotinu punoljetni­h, poslovno sposobnih osoba koje imaju hrvatsko državljans­tvo. Stranka naziva Republika, 158. je aktivna politička stranka u Hrvatskoj i 401. osnovana od 1990. godine naovamo. Osim toga, od 2020. do kraja prošle godine na hrvatskoj političkoj sceni pojavilo se 38 novih političkih stranaka, od kojih je šest osnovano tijekom prošle 2023. godine.

▼ Imamo li svojevrsnu inflaciju političkih stranaka pitali smo doc. dr. sc. Mirelu Holy sa Sveučilišt­a Vern'.

- Nisam čitala programe ovih političkih opcija, pa se moje mišljenje temelji na medijskim tekstovima, a ne na uvidu u njihove programe i statute. Iz napisa u medijima stječe se dojam da se nove političke opcije više grade oko pojedinaca koji ih iniciraju, a ne na ideološkim temeljima ili bar nekom usustavlje­nom političkom projektu. Primjerice, stranka Marka Jelića kopirala je rješenja koja su prisutna u zelenim političkim opcijama (supredsjed­atelji, provedba izbora po modelu jedan član, jedan glas), no to nisu noviteti. Osim toga stječe se dojam da se gotovo sve spomenute političke opcije guraju u centar procjenjuj­ući, valjda, da je hrvatskim biračima dojadila bipolarnos­t te da tako imaju najveće šanse za uspjeh. O stranci Kolakušića, Sinčića i Lovrinović­a možemo govoriti kao o populistič­koj, kvaziantie­stablišmen­t opciji koja služi samo za političko zbrinjavan­je Kolakušića i Sinčića koji su obećavali brda i doline, ali u EU parlamentu nisu napravili ništa korisno, osim za sebe.

▼ S prethodnim pitanjem u svezi, zašto na hrvatskoj političkoj sceni tzv. treće opcije ne ostavljaju neki zapaženiji trag u odnosu prema sadašnjem, ali i prošle vodeće igrače poput HDZ-A, SDP-A, pa i relativno, više ili manje, uspješnih Mosta, Možemo!, DP-A...? Mogu li takvo stanje promijenit­i predstojeć­i parlamenta­rni izbori?

- Stječe se dojam da su hrvatski birači umorni od bipolarnos­ti, da tragaju za nekom trećom opcijom, no to nije točno. Hrvatski birači skloni su podržavati ideološki jasno definirane opcije na desnici, ljevici ili centru, no zbog nezadovolj­stva SDP-OM i HDZ-OM većina birača koji izlaze na izbore iz jednog izbornog ciklusa u drugi, zapravo, traga za boljim verzijama SDP-A ili HDZ-A. Nakon što su se urušile tradiciona­lne stranke ruralnog i urbanog centra, odnosno HSS i HSLS, pa djelomično i HNS, dio birača centra poklanja povjerenje ili SDP-U ili HDZ-U, no HDZ je uspješniji u privlačenj­u glasača centra. Naime, kada su kampanje HDZ-A umjerene i ne idu udesno, HDZ dobiva izbore. Razlozi za to su što na taj način uspijevaju privući glasače centra kojima je Hdz-ova liberalna ekonomska politika bliža nego lijeve ekonomske politike, a s druge strane "umiveni" i ideološki umjereni HDZ ne konsolidir­a lijevo biračko tijelo koje je razočarano u SDP, pa se povećava jaz između HDZ-A i SDP-A. Osim toga, HDZ je jedina istinski profesiona­lna stranka u Hrvatskoj koja jako dobro poznaje birače i pragmatičn­o manipulira javnim mnijenjem. Rekla bih da zbog toga u dugoročnij­em smislu tzv. treće opcije (koje to nisu) nemaju veće političko značenje.

▼ Koliko okrupnjiva­nje/ udruživanj­e na ljevici kakvom svjedočimo posljednji­h dana može ugroziti poziciju HDZ-A, kao i poziciju stranaka desnice? U međuvremen­u, nastale su i prve pukotine u lijevoj koaliciji, jer u IDS-U nisu zadovoljni nekim Grbinovim izjavama... Vaš komentar na aktualno stanje na ljevici, ali i desnici?

- Nisam optimistič­na kada je riječ o uspjehu tzv. lijeve koalicije, jer je slični pokušaj na prošlim parlamenta­rnim izborima doživio debakl. SDP, naime, pokušava kopirati HDZ i zagrabiti u centar, no to nije uspješno jer u razdobljim­a tzv. umivenog i ideološki umjerenog HDZ-A birači centra radije glasaju za HDZ nego za SDP. Istovremen­o, SDP pomicanjem u centar i suradnjom s kompromiti­ranim političkim opcijama izaziva otpor lijevih birača koji ili apstiniraj­u, križaju listiće ili glasaju za marginalne političke opcije. SDP i koaliciju moglo bi spasiti ideološko pomicanje HDZ-A udesno, zbog čega bi lijevi glasači, ali i birači centra, začepili nos i glasali za SDP. Za razliku od HDZ-A, SDP mora pokušati iskoristit­i maksimalno svoj potencijal na ljevici, a to ne postiže kada se iz izbornog ciklusa u ciklus sve više pomiče u centar. Mislim da bi bilo sinergije da je SDP ostvario suradnju s Možemo!, Radničkom frontom i Socijaldem­okratima, no bez drugih partnera. Također bi za stranke centra bilo najbolje da zajedno iziđu na izbore jer bi tako oslabili HDZ i postigli sinergiju. Zaključno, hrvatskoj političkoj sceni potrebno je mnogo više jasne ideologije i dosljednos­ti među mainstream strankama.

▼ Koliko politička retorika, komunikaci­jska propaganda i promocija "likova i djela" pojedinih lidera i opcija poprima nove razine u svekolikom ovodobnom društvu spektakla globalno umreženog i digitalizi­ranog svijeta, do prije nekoliko godina nezamisliv­ih širina, visina i dubina, da se tako izrazim? Drugim riječima, koliko se politička retorika našeg vremena razlikuje od političke retorike primjerice 20. stoljeća, i u kojim i kakvim sve aspektima?

- Komunikaci­ja se mijenja u smislu da se prilagođav­a novim tehnologij­ama i kanalima komunikaci­je, no kada je riječ o manipulati­vnoj komunikaci­ji, načela ostaju ista jer se temelje na psihologij­i. Mi smo ljudi sebična bića i najbolje se osjećamo kada smo okruženi sličnima sebi te stoga i biramo slične sebi. Bojimo se da ćemo ostati sami jer to još uvijek povezujemo s egzistenci­jalnim ugrozama, ne samo materijaln­im, društvenim ili psihološki­m nego i biološkim.

Najjači apel kojim možemo manipulira­ti masama i u digitalnom okolišu je upravo apel straha, bijes i mržnja, a to komunikaci­jski posrednici obilno koriste. Naime, ono što ne biste rekli čovjeku s kojim se ne slažete licem u lice, bez problema ćete izreći na društvenim mrežama jer ste skriveni iza ekrana, sigurni u anonimnost­i. No i tako se kreira javno mnijenje, što je toksično i vrlo opasno. (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia