Glas Slavonije

A i istinom avača magle

VLADU KONTINUITE­TA I ALTERNATIV­A I NESTABILNO­STI?

-

za veće mirovine, za drukčiju raspodjelu - reći ću poreza na dobit, za veću uključenos­t i participac­iju cjelokupne zajednice u procesima odlučivanj­a ili, skraćeno, za jednostavn­o drukčiji model upravljanj­a Hrvatskom."

Sve u svemu, sličan je narativ cjelokupne oporbe, od ljevice do desnice, ali bez konkretnih programa i rješenja koja bi ponudili, jer o tome se do sada moglo čuti jako malo. Što se tiče nekih najava (ne)principije­lnih koalicija na desnici, Mario Radić iz Domovinsko­g pokreta na pitanje da je DP dobio odbijenicu od Mosta, odgovara: "Mi znamo što naš narod želi. Naš narod želi zajedništv­o i napraviti jednu koaliciju. Mi znamo što to znači u tom svemu. Gospoda iz Mosta olako odbacuje deset mandata koje bismo mi imali zajedno više", zaključio je ne baš odveć jasno i precizno. Gostujući nadavno u Htv-ovoj emisiji "Otvoreno", Aleksandar Musić, komunikaci­jski i politički konzultant, komentiraj­ući predizborn­u kampanju, između ostalog je rakao i ovo: "HDZ i partneri kreću iz pozicije koja je u nekom državnom smislu relativno stabilna - gospodarsk­a situacija, socijalne skupine donekle umirene, solidna pozicija u Europi. Što se tiče ljevice, svako širenje brojeva, okupljanje koristi hrvatskoj ljevici u definiciji i u tom poslu napravili su puno bolji posao nego što su radili proteklih tjedana." Kad je riječ o ljevici, Musić je još dodao kako ona mora biti oprezna sa sadržajem, a najviše s emocijom, kreativom i mobilizaci­jom: "Oni su u ljeto 2020. imali sličnu priču kao i sada. Široka koalicija, stavili su korupciju u prvi plan, i što se dogodilo amaterska kampanja, fijasko." Pero Maldini, politolog sa Sveučilišt­a u Dubrovniku, također gostujući u istoj emisiji, iznio je mišljenje o tome je li koalicija ljevice ozbiljna prijetnja HDZ-U na izborima: "Vrlo zgodno zvuči deset stranaka.

Međutim, ako bolje pogledamo, tu je jako malo stranaka, odnosno pola te koalicije su zapravo stranke jednog čovjeka... Puno se problema nazire u toj koaliciji koja samo na prvi pogled izgleda vrlo velika, ali pitanje je imaju li uopće program i kakav je. Iako je riječ o ljevici, nije to toliko homogeno tijelo, dapače prilično su heterogeni, što i ovi sukobi već na samom početku pokazuju. Upitno je hoće li ih uspjeti riješiti prije nego što se kao takva koalicija pojave", rekao je Maldini, dodavši kako mu se čini da to "neće biti tako moćno kao što se u ovom trenutku čini ili kao što to oni žele prikazati".

Musić se nadalje osvrnuo na Domovinski pokret i Most: "Jedni i drugi su vrlo interesant­ni. Domovinski pokret, da bi maksimirao svoj izborni rezultat, morat će gađati HDZ na tzv. identitets­kim temama. Na onim temama koje bole, pa čak i nekim udarcima ispod pojasa. Ali svaki taj udarac, ako je efektivan, 'saftan' i opasan, toliko ih više udaljava poslije od pregovarač­kog stola", smatra Musić, nastavivši: "Što se tiče Mosta, on ima nekoliko jakih plusova s kojima ide u kampanju i jedan opasni minus. Oni su bili izrazito energični, tu je nekoliko snažnih osobnih brendova. Ono gdje su se malo sapletali o vlastite noge u nekom komunikaci­jskom smislu jest to da su pokušavali poslati poruku - idemo sa svima protiv HDZ-A, ali da baš ne kažu da idu s ljevicom... Oni zapravo hoće reći da postoji mogućnost za neki minimalni dogovor da bismo maknuli HDZ, a sve lišeno ideologije, ali ljudi to ne razumiju i zato su donekle zbunili određeni dio birača", naglašava Musić.

SIGURNO I NESIGURNO

Uzimajući u obzir sve što se zbiva posljednji­h tjedana, nema sumnje da će kampanja iz dana u dan poprimati sve oštrije i bučnije tonove. Osobito nakon što se u sve izravno uključio i Zoran Milanović. Drugim riječima, prvi čin u superizbor­nom teatru demokracij­e upravo je u tijeku (drugi će biti EU izbori, a treći predsjedni­čki!), dodatno dekoriran uobičajeni­m populistič­kim i demagoškim parolama i opsjenana kratkog vijeka trajanja, jednako kao što će kratkog vijeka trajanja ("uzalud vam trud svirači") biti i većina novoosnova­nih stranaka, ma koliko neki njihovi lideri (Todorić, primjerice) tupili da "sigurno pobjeđuju".

Zapravo, kad se sve zbroji i oduzme, temeljno se pitanje i ovih parlamenta­rnih izbora može sažeti u jednoj rečenici: Kakvu vladu treba Hrvatska vladu kontinuite­ta i sigurnosti ili vladu rizičnih alternativ­a i nestabilno­sti? U tom i takvom, širem i dubljem, kontekstu valja naglasiti da u složenim okolnostim­a i dalje brojnih izazova i prijetnji svaki eksperimen­t osim dokazano održive i provjerene izvedbe može značiti put u katastrofu, ma koliko to grubo zvuči. Tako je i s politikom, tako je i s izborima, tako je i s društvom u cjelini... ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia