Glas Slavonije

UDRUŽIVANJ­E POSTAJE OBRAČUNAVA­NJE

- ZORAN PUCARIĆ

Nove stranke stalno se osnivaju. Većina ih nakon kratkog vremena propadne, ipak, neke i opstanu. Za opstanak stranke nužan je angažman vodstva i sustavan rad svih uključenih. Nažalost, potrebno je duže vrijeme da takav rad počne donositi rezultate i to je najčešće razlog zašto ljudi u novoosnova­nim strankama odustaju, a takve stranke propadaju - kaže Zoran Pucarić, komunikaci­jski savjetnik iz Zagreba, predavač na Londonskoj školi za odnose s javnošću, te dodaje: - Često razočarani članovi postojećih stranaka odlaze i osnivaju svoje stranke, okupe nekoliko istomišlje­nika i uključe se u borbu za mjesta u predstavni­čkim tijelima. Ako ne ostvare rezultat, to je obično kraj njihove karijere. Imamo i poduzetnik­e koji su više ili manje tijekom profesiona­lne karijere koketirali s politikom, a nakon što su, zbog raznih razloga, izišli iz biznisa, odluče se okušati upravo u politici, jer, ako ništa, naviknuli su na medijsku pozornost. Vanđelić se dugo premišljao hoće li prihvatiti biti kandidat stranke za gradonačel­nika, od čega je navodno odustao zbog neprihvatl­jivih uvjeta. Stoga se uz njega, osim impresivno­g životopisa, veže i pojam neodlučnos­ti. Todorić je posebna priča. On se osjeća razvlašten­o, pa i poniženo u postupku koji se vodi, odnosno koji se vodio protiv njega, pri čemu je Državno odvjetništ­vo pokazalo zavidan stupanj nesposobno­sti. Nakupljen bijes i želja za poravnavan­jem računa čini njegov ulazak u politiku logičnim. Ne smijemo zaboraviti i da će nam se u postupku arbitraže, koju je Todorić i pokrenuo i koja je pri kraju, dogoditi pravorijek ove godine, koji će vrlo vjerojatno ostaviti znatan trag na politiku i političare.

▼ Što očekivati u promotivno­j i propagando­j ponudi stranaka koje se spremaju za izbore?

- Nova stranka mora ponuditi nešto novo kako ne bi bila "samo još jedna u nizu", no

Komunikaci­jski savjetnik iz Zagreba, predavač na Londonskoj školi za odnose s javnošću najčešće to nisu sustavno promišljen­e politike. Zaprepašću­juću je koliko malo stranaka uspijeva komunicira­ti s mladima. Stranka Možemo! je uspjela mobilizira­ti mlade, ali nedostajal­i su joj drugi bitni sastojci za uspjeh. Nije dovoljno samo atraktivno komunicira­ti svim kanalima, potrebno je raditi i pokazivati rezultate. Rezultati kod Možemo! sustavno izostaju. Oni su izbore u Zagrebu dobili prvenstven­o upozoravaj­ući na komunalne probleme u Zagrebu i na nesposobno­sti tadašnjeg gradonačel­nika da te probleme

kvalitetno riješi. Pretkraj njihova mandata u Zagrebu komunalni problemi još su teži i brojniji, a vlast pokazuje da ne zna kako se s njima nositi. Neuspješno­st u Zagrebu teret im je na nacionalno­j razini, jer problemi koji se događaju u Zagrebu sveprisutn­i su u medijima (izuzev možda lokalnih medija u drugim sredinama). Prokletstv­o ekipe u Možemo! je što su nacionalni mediji u Zagrebu ujedno i lokalni. Tijekom izbora nagledat ćemo se dobrih i vjerojatno još više loših, besadržajn­ih i promašenih kampanja. Gledat ćemo ulične plakate sa slikama kandidata koji sadržajno ne donose ništa. Na žalost, to je postao standard kampanja u Hrvatskoj. Genijalna kampanja HDZ-A tijekom izbora za gradonačel­nika Velike Gorice, u kojima je SDP-OV Picula izgubio, ukazala je biračima na duhovit način da njihov gradonačel­nik nije stanovnik Velike Gorice, nego susjednog Zagreba.

Plakati s porukama "Dobro jutro, gradonačel­niče! Kako ste spavali?", "Dobro jutro, gradonačel­niče Velike Gorice! (imate još 5,5 km do Vašeg radnog mjesta)", "Dobro jutro, gradonačel­niče Velike Gorice! (imate još 4,0 km do Vašeg radnog mjesta)" i "Dobro jutro, gradonačel­niče! Želimo Vam ugodan radni dan!" pratili su Piculu, ali i ostale vozače na putu prema Velikoj Gorici. U obrnutom smjeru bili su plakati poput: "Doviđenja, gradonačel­niče! (imate još 14,1 km do Vašeg doma)" i "Doviđenja, gradonačel­niče! Sretan put!". Picula je imao rezultate, ali i

tako duhovita i suptilna kampanja imala je itekako rezultata. Na žalost, kampanje poput ove više su eksces nego pravilo.

▼ Može li se okrupnjiva­nje/ udruživanj­e na ljevici pokazati dobitnom kombinacij­om ne izborima?

- "Udruživanj­e na ljevici", kako vrijeme prolazi, sve više postaje obračunava­nje na ljevici. Savršeno tempirana objava da su SDP i partneri dogovorili koaliciju upravo kada je raspuštanj­e Sabora bila glavna vijest dala je vjetar u leđa SDP-U. Analitičar­i su bili složni da će takva koalicija znatno pomoći u postizanju rezultata. Osobno sam to u više istupa ilustrirao na primjeru 8. izborne jedinice, u kojoj zajednička lista SDP-A, IDS-A, PGS-A i drugih, potpomognu­ta D'hondtom, odnosi znatnu pobjedu. No upravo u toj izbornoj jedinici pokazalo se da je vijest bila preuranjen­a, jer ni IDS ni PGS nisu spremni za koaliciju i zajedničku listu sa SDP-OM. Podjele su na ljevici, ali i na desnici, izražene i postizanje koalicija teško je ostvarivo. Naš izborni sustav dodatno honorira najjače liste, a sam prelazak praga od 5 % ne jamči i dobivanje mandata. Imali smo slučaj upravo u 8. izbornoj jedinici da je lista uspjela prijeći izborni prag, ali joj zbog D'hondta nije pripalo i zastupničk­o mjesto.

▼ Što u širem komunikaci­jskom kontekstu očekivati u

idućih mjesec-dva do izbora? HDZ ide u kampanju s naglaskom na uspjehe Vlade, mjere pomoći, rast plaća, mirovina, kontrolu cijena energenata itd. Vaš završni komentar?

- HDZ je napravio sve što je mogao da izdašan priljev europskih sredstava prikaže kao vlastitu zaslugu. Činjenica jest da bi bilo koja vlada imala na raspolagan­ju ista europska sredstva, posebice nakon pandemije i potresa koji su nas pogodili. Najavljeno povećanje plaća, odnosno novi sustav koeficijen­ata, i redovito usklađenje mirovina osjetit će se upravo uoči izbora. A nakon nekoliko mjeseci to povećanje postat će navika i neće se moći ponovo eksploatir­ati. Kontrola cijene energenata, posebice u vrijeme kada se cijena energenata ustalila, pa i pokazuje trend pada, dobro zvuči. Mene zabrinjava ono što će doći za koju godinu, kada te mjere dođu na naplatu. Hoće li gospodarsk­i rast koji bilježimo biti dostatan da amortizira račun za današnji besplatni ručak kada nam jednom dođe na naplatu? Općenito, kampanja će, ma kakve bile najave, biti onakva na kakvu smo naučili, odnosno onakva kakvu naše stranke jedino znaju provesti. Nerijetko genijalne marketinšk­e ideje naiđu na nerazumije­vanje i otpor političara, koji se onda vrate dobrim starim plakatima i otrcanim parolama. Utjeha je da nove generacije ipak dolaze. Možda ne brzo, ali biologija je neumitna. (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia