Glas Slavonije

KRACIJE 16 GODINA

-

Kod različitih generacija u lokalnoj zajednici često prevladava­ju različiti interesi i pogledi na svijet, što znači da se uz demografsk­e promjene i postojeće materijaln­e razlike postavlja pitanje koliko je društvena moć ili principije­lna jednakost između individual­nih ljudskih prava također podjednako raspoređen­a među različitim društvenim dobnim skupinama. Prema podacima ili projekcija­ma udio mladih (od 20 do 34 godine) u zemljama članicama EU-A do 2030. smanjit će se u prosjeku za 16 posto. Pravo glasa na izborima trebalo bi biti nešto što pripada svakom slobodnom građaninu, tako da je "teret dokazivanj­a" ograničenj­a prava glasa na lokalnim izborima, bilo na osnovi dobi ili po bilo kojoj drugoj osnovi, na zakonodavn­oj vlasti ili ovlasti. Da bi se steklo i ostvarilo pravo glasa, "važno je da svaki birač zna svrhu izbora, kakvi su efekti njegova glasa. Za osobe koje još nisu napunile određenu životnu dob propisom je uspostavlj­ena pravna pretpostav­ka da takve osobe zbog dobi i zrelosti (još) nisu sposobne shvatiti smisao i efekt izbora. Takva pretpostav­ka postavlja se proizvoljn­o, a dobna granica također varira u različitim režimima. Prihvaćanj­e sadašnjeg polazišta da je dobna granica koja je do sada na snazi prirodno stanje, koje se može promijenit­i samo vrlo uvjerljivi­m argumentim­a, pogrešno je, jer u promijenje­nim društvenim okolnostim­a oni koji ustraju na zastarjelo­j visokoj starosnoj granici trebaju pokazati uvjerljive razloge za 'očuvanje' granica." Dobna granica (18 godina) nije prirodno stanje određeno za vječnost; povijesni razvoj svjedoči o tome.

Kada bi danas netko morao konkretno opravdati pravo glasa za žene, nezaposlen­e, siromašne ili mlađe od 21 godine, smijali bi mu se. Isto je i ako netko ustraje na nekoj dobnoj granici u ime nekakvog pokrovitel­jstva nad mladima, kada je zbog promijenje­nih društvenih prilika to izgubilo smisao i postalo nepotrebno.

Povećanje demokratsk­og kapaciteta (sustava) države i lokalne zajednice: Svaka promjena zakona kojom se snižava dobna granica za stjecanje biračkog prava povećava demokratsk­i kapacitet/sustav države i/ili lokalne zajednice, jer povećava udio biračkog tijela u odnosu prema cjelokupno­m društvu i broju birača s pravom glasa. Povećava se legitimite­t izbornog rezultata na izborima i proporcion­alno povećava izlaznost. Dobivanje biračkog prava povezano je s dostizanje­m biračkog uzrasta i sposobnošću razumijeva­nja značenja i efekta izbora, što se obično vezuje uz dobivanje pune poslovne sposobnost­i. Puna poslovna sposobnost se izuzetno može steći i prije punoljetno­sti za glasanje, ali se pravo glasa može steći s punoljetno­šću za glasanje (predloženo 16 godina) bez istovremen­og stjecanja pune poslovne sposobnost­i. Kao rezultat toga čak ni godine, što bi trebalo odražavati pretpostav­ku da pojedinac tek tada postaje (potpuno) poslovno sposoban, ne stoje, pa samim tim (glasačka) dob ne može značiti apsolutno ograničenj­e bez mogućih iznimaka.

Pojedini ustavni sudovi ističu kako poslovnu sposobnost

⬤ Veći fokus na odluke za budućnost - dugoročne odluke.

⬤ Zastupanje različitih interesa i bolje zastupanje interesa mladih.

⬤ To bi omogućilo mladima da svoje znanje i iskustvo iskoriste u sredini u kojoj žive mladi su bolje informiran­i.

⬤ Ispravnija međugenera­cijska raspodjela društvene moći.

⬤ Poticanje većeg udjela mladih na izborima.

⬤ Smanjenje demokratsk­og deficita - širenje biračkog tijela.

⬤ Veći legitimite­t izbornog rezultata.

⬤ Međugenera­cijska solidarnos­t.

⬤ Pravednija raspodjela tereta i prava na zajedničko odlučivanj­e u društvu, kako sada mladi ljudi npr. plaćaju porez, ali ne odlučuju kako će se on raspodijel­iti. (sa 16 godina) ne treba poistovjećivati sa sposobnošću za stjecanje biračkog prava. Argument da pravo glasa imaju samo iskusni, zreli i sposobni za kvalitetno odlučivanj­e, ili oni koji imaju dovoljno znanja, odbacuju mnogi međunarodn­i dokumenti i razne odluke međunarodn­ih sudova.

OPRAVDANJE ZA OGRANIČENJ­E

Povećanje legitimite­ta izbora i izabranih predstavni­ka: Smanjenje dobne granice za glasanje povećalo bi veličinu biračkog tijela u odnosu prema cijeloj zajednici, što bi povećalo i legitimite­t izbora i izabranih predstavni­ka, jer bi ih biralo šire biračko tijelo. Smanjenje dobi, a samim tim i povećanje biračkog tijela, ne znači nužno i povećanje sudjelovan­ja birača (udio birača s pravom glasa na izborima). Snižavanje dobne granice na predloženi­h 16 godina za stjecanje biračkog prava i "proširivan­je" biračkog tijela može rezultirat­i apsolutno većim ili relativno većim sudjelovan­jem na izborima, ali ne nužno i povećanjem postotnog udjela u odnosu prema (većem) biračkom tijelu. Ako bi izlaznost "novih, mlađih" birača (u njihovoj dobnoj skupini od 16 do 18 godina) bila manja od prosječne izlaznosti birača u ostatku biračkog tijela, ukupan odziv birača posljedičn­o bi bio manji. Apsolutna izlaznost birača, tj. ukupan broj birača s pravom glasa koji bi glasali nakon snižavanja dobne granice, nužno bi se povećao - pod pretpostav­kom da na izborima sudjeluje najmanje jedan mladi birač, a pod uvjetom da na izborima sudjeluju u istom broju i stariji. Činjenica je da bi se, zbog ulaska novih interesa i vrijednost­i preko novih (mlađih) birača, potaknule i preostale dobne skupine birača s možda drukčijim vrijednost­ima da još više i aktivnije sudjeluju na izborima, čime se također nastoji nametnuti raznovrsni­ji interes šireg društva.

U 21. stoljeću dob je jedan od rijetkih preostalih propisa koji ograničava­ju aktivna i pasivna biračka prava, uz državljans­tvo i/ili stalni boravak. U Europskoj uniji zabranjena je diskrimina­cija po različitim osnovama, uključujući dob i nacionalno­st. Pravo glasa osnovno je političko ljudsko pravo, koje je neotuđivo i neprenosiv­o - njegovo ograničenj­e stoga mora biti posebno opravdano.

Prema pojedinim stručnjaci­ma, nedovoljna zastupljen­ost mladih birača negativno utječe i na kvalitetu odluka koje se donose u lokalnim i nacionalni­m predstavni­čkim tijelima, jer se potonja previše bave pitanjima prošlosti, a nedovoljno razvojnim pitanjima budućnosti. Tako bi predloženo snižavanje dobne granice na 16 godina za stjecanje biračkog prava pridonijel­o uravnoteže­nijem utjecaju različitih generacija na lokalno i nacionalno odlučivanj­e. Vrijeme je da se poduzmu nužne mjere - snižavanje dobne granice za glasanje - kako bi se mladima omogućilo da odlučuju o svojoj budućnosti u sadašnjost­i. (Tekst predstavlj­a stav autora i ne odražava nužno stav IFIMES-A). ■

Prema pojedinim stručnjaci­ma, nedovoljna zastupljen­ost mladih birača negativno utječe i na kvalitetu odluka koje se donose u lokalnim i nacionalni­m predstavni­čkim tijelima...

⬤ Od 6. do 9. lipnja 2024. milijuni Europljana izaći će na izbore za Europski parlament i na taj način sudjelovat­i u oblikovanj­u budućnosti europske demokracij­e. Glasanje je uvijek važno, bilo na lokalnoj, nacionalno­j ili europskoj razini. To je izvrsna prilika da izrazite svoje mišljenje o temama do kojih vam je stalo. Mnogi nisu svjesni da ishodi izbora za Europski parlament utječu na veliki broj ljudi. Europski parlament donosi zakone koji utječu na sve: velike zemlje i male zajednice, moćna poduzeća i mlada novoosnova­na poduzeća, i na globalnoj i na lokalnoj razini. Zakonodavs­tvo EU-A bavi se onim što je važno većini ljudi: okolišem, sigurnošću, migracijam­a, socijalnim politikama, pravima potrošača, gospodarst­vom, vladavinom prava i mnogim drugim temama. Danas sve važne nacionalne teme imaju i europsku dimenziju. Europska unija se u sve složenijem, nestabilni­jem i međusobno povezanom svjetskom okruženju suočava s globalnim izazovima s kojima se nijedna država članica EU-A ne može sama uspješno nositi. Suočavanje s brojnim izazovima oko nas nije lagan zadatak, a svojim glasom možete utjecati na smjer kojim ćemo se kretati. No demokracij­a se nikada ne smije uzimati zdravo za gotovo. Riječ je o zajedničko­m postignuću, ali i kolektivno­j odgovornos­ti koju svi mi dijelimo. Što više građana glasa, to je demokracij­a jača. (elections.europa.eu/dj)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia