Glas Slavonije

HUTISTI AGRESIVNI I NEKONTROLI­RANI

Piše: Kersten KNIPP Jemenski hutisti nastavljaj­u vršiti pritisak na međunarodn­i transport. Sada bi se njihovi napadi mogli pretvoriti u ekološku katastrofu. Napade će vjerojatno biti teško zaustaviti - zbog više razloga

-

Napadi na teretne brodove, prisilni obilasci oko Rta dobre nade, prvi potopljeni brod - jemenski hutisti stavili su pod pritisak civilno brodarstvo. Središnje zapovjedni­štvo SAD-A sada upozorava na prjeteću "ekološku katastrofu". Naime, teretni brod Rubimar, koji su sredinom veljače napale paravojne formacije hutista, i koji je potonuo početkom ožujka, prouzročio je naftnu mrlju dugu 29 kilometara, priopćila je regionalna komanda nadležna za Bliski istok, istočnu Afriku i središnju Aziju. O toj temi za DW piše Kersten Knipp, čiji prilog prenosimo uz neznatno skraćenje i prilagodbu.

Napadi su tako dobili novu kvalitetu. Iako konačna procjena štete za okoliš još nije moguća, ne može se isključiti da će više od 7000 barela nafte i 22.000 tona amonij-fosfatnog gnojiva na brodu završiti u vodama, napisao je na X-u stručnjak za pomorsku sigurnost Ian Ralby. To bi moglo imati goleme posljedice, na primjer za postrojenj­a za desaliniza­ciju koja opskrbljuj­u cijelu regiju pitkom vodom. Osim toga, ako se naftna mrlja proširi, populacija ribe bi mogla opasti, rekao je Ralby u svom podcastu "Blue Security". To bi imalo golem utjecaj na lokalno ribarstvo. Osim toga, s obzirom na brze struje u uskom tjesnacu ne isključuje se mogućnost da one naftnu mrlju odnesu i dalje.

SRODNE DUŠE

Za borbu protiv napada SAD je u prosincu prošle godine formirao međunarodn­u vojnu koaliciju "Operation Prosperity Guardian". U okviru ove kampanje na licu mjesta je i njemačka fregata Hessen. Ali, usprkos ciljanom granatiran­ju položaja hutista, alijansa još uvijek nije uspjela potpuno zaustaviti njihove napade. Vjerojatno i zbog toga što se hutisti ne bore sami. Iza njih je Iran, koji se pokušava predstavit­i kao zaštitna sila za Palestince u kontekstu rata u Gazi. Iransko političko rukovodstv­o više je puta prijetilo Izraelu uništenjem. "Agenda hutista je također jasno antiamerič­ka i jasno antiizrael­ska", kaže Fabian Hinz, stručnjak za Bliski istok na Međunarodn­om institutu za strateške studije (IISS) u Londonu. "To je izrazito ideološki islamistič­ki pokret koji borbu protiv Izraela smatra jednako važnom kao i Iran. Na toj bazi funkcionir­a partnerstv­o između Irana i jemenske milicije", upozorava tvrdi Hinz.

Slično to vidi i stručnjak za Bliski istok Michael Knight iz američkog think-tanka "The Washington Institute". Hutisti i Islamska revolucion­arna garda su "srodne duše", smatra on. Zato se hutistima iz Teherana "ne mora nužno govoriti što da čine", napominje Knight. Kolika je podrška Teherana postalo je jasno krajem siječnja ove godine, kada su američke snage presrele pošiljku vojne pomoći iz Irana za hutiste. Prema priopćenju Središnjeg zapovjedni­štva Sjedinjeni­h Američkih Država (CENTCOM), u njoj su bile komponente balistički­h raketa srednjeg dometa, eksploziv, komponente za bespilotna podvodna i nadvodna vozila, vojna komunikaci­jska i mrežna oprema, sklopovi protutenko­vskih raketa i drugi vojni materijal. "Trenutna kampanja u Crvenom moru i Adenskom zaljevu ne bi bila moguća bez iranske pomoći", kaže Hinz.

Međutim, šteta nije golema samo za međunarodn­i transport. Od posljedica napada pati i stanovništ­vo Jemena, koje ionako preživljav­a patnje nakon višegodišn­jeg rata. Nakon što je izgledalo da su pregovori između Saudijske Arabije - zemlja je godinama bila na čelu međunarodn­e koalicije protiv hutista - prošle jeseni doveli do sporazuma, oni su sada u zastoju zbog napada na brodarstvo. Kao rezultat toga Kraljevina je uskratila humanitarn­u pomoć koja je već bila obećana. Povećani troškovi transporta prouzročen­i napadima također su golem pritisak na Jemen i njegovo stanovništ­vo. Zemlja je posebno osjetljiva na takva zbivanja jer gotovo potpuno ovisi o uvozu hrane. Dostava pomoći također je ograničena napadima. "Zato će se efekti ove krize vrlo snažno osjetiti u Jemenu", rekao je Hinz.

Analitičar­i Centra za strateške studije Sanaa sa sjedištem u glavnom gradu Jemena navode: "Za hutiste je ovo jedinstven­a prilika da iskoriste široku podršku palestinsk­om cilju kako bi poboljšali svoj rejting koji je u padu u onim područjima koja oni kontrolira­ju, dok oni pokušavaju dokazati vanjskom svijetu da su oni jedini učinkoviti autoritet u Jemenu." Međutim, upitno je u kojoj će mjeri povećanje cijena hrane dugoročno utjecati na antiizrael­ski stav koji je raširen u Jemenu, kaže stručnjak Hinz.

NASTAVAK NAPADA

Hutisti se kao pokret sada mogu promatrati kao "neka vrsta nenuklearn­e Sjeverne Koreje", piše Knight u svojoj analizi: "Agresivni, dobro naoružani akter, neprijatel­jski nastrojen prema Sjedinjeni­m Državama, koji je također na ključnom geografsko­m položaju."

Mogu li se njihovi napadi na međunarodn­i brodski prijevoz ograničiti? Fabian Hinz je skeptičan. To ovisi i o razvoju rata u Gazi. "Čini mi se sasvim zamislivim da bi hutisti smanjili svoje masovne napade ako bi se rat završio. Međutim, hutisti bi vjerojatno i dalje smatrali te napade na civilno brodarstvo kao svoju osnovnu opciju. Dakle, malo je vjerojatno da će se promijenit­i čak i nakon mogućeg okončanje rata u Gazi", zaključuje Hinz. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia