Glas Slavonije

Prijatelji smo i partneri u EU-U i NATO-U, dijelimo ista stajališta o svim važnim pitanjima

- Razgovaral­a: Ina STAŠEVIĆ

Veleposlan­ik Milan Hovorka rođen je 1961. godine. Nakon diplomiran­ja (1984.) na Sveučilišt­u ekonomije u Pragu radio je u Saveznom ministarst­vu vanjske trgovine Čehoslovač­ke. Nakon pada komunizma u Čehoslovač­koj 1989. godine poslan je u Ženevu, gdje je radio kao predstavni­k u Stalnoj misiji Republike Češke pri UN-U i drugim međunarodn­im organizaci­jama. Godine 1996. imenovan je glavnim direktorom Odjela za bilateraln­u trgovinsku politiku i odnose s Eu-om i EFTA-OM pri Ministarst­vu industrije i trgovine Češke Republike. Od 1998. do 2004. postaje stalni predstavni­k Češke pri Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji u rangu veleposlan­ika. Dok je bio tamo, bio je stalni predstavni­k, a potom direktor Misije i član raznih izabranih tijela WTO-A, uključujuć­i predsjedni­ka Vijeća za robnu trgovinu. Godine 2004. imenovan je direktorom Odjela za europske zemlje i zemlje CIC-A pri Ministarst­vu industrije i trgovine Češke Republike. Od 1. rujna 2007. Milan Hovorka zamjenik je ministra industrije i trgovine. U ljeto 2015. imenovan je veleposlan­ikom Republike Češke u Indiji, Šri Lanki, Bangladešu, Nepalu, Butanu i Maldivima. Od 1. rujna 2016. bio je na čelu Veleposlan­stva Republike Češke u New Delhiju. Od studenoga 2021. Nj. Eksc. Milan Hovorka imenovan je veleposlan­ikom Češke Republike u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu.

▼ Vaša Ekscelenci­jo, u našoj ste zemlji od prosinca 2021. Kakav je vaš dosadašnji dojam o Hrvatskoj?

- Dojam ne može biti ništa drugo nego pozitivan i optimistič­an. Češka i Hrvatska već dugo uživaju prijateljs­ke odnose u nizu područja. Smatram da je bitno da ti odnosi imaju najprirodn­iju podlogu, a tu su i vrlo intenzivni međuljudsk­i odnosi. Međutim, obje zemlje nisu samo prijatelji nego i partneri u Europskoj uniji i NATO-U i zemlje koje dijele ista stajališta o tako temeljnim pitanjima kao što je osuda ruskog rata u Ukrajini i pomoć njezinom narodu u njihovoj borbi za neovisnost i suverenite­t, ubrzavanje širenja Europske unije uz ispunjavan­je propisanih uvjeta, potreba očuvanja jedinstva i sposobnost­i Unije za djelovanje u aktualnom vrlo složenom geopolitič­kom svijetu i u uvjetima bitno pogoršane sigurnosne situacije.

▼ Češka ima dugu i snažnu gospodarsk­u, napose industrijs­ku tradiciju, koja svoj razvoj nastavlja i u ovome stoljeću. Vaš komentar?

- Istina je da Češka spada u industrijs­ki razvijene zemlje s dugom tradicijom strojarstv­a i jednim od najviših udjela industrije u BDP-U. Vjerujemo da je to naša komparativ­na prednost koja potiče rast, ali i otpornost gospodarst­va. Također, smatramo da je naša strateška prednost otvorenost gospodarst­va. Međutim, potonji ima poteškoća u uvjetima nepovoljno­g razvoja vanjskog okruženja i smanjene inozemne potražnje. Upravo je to razdoblje kroz koje prolazimo, a koje od naših tvrtki zahtijeva visoku razinu inovativno­sti i prilagodbe.

▼ Sigurnost, bilo vojna, ekonomska, ljudska ili neka druga, nikada se ne može uzeti sama po sebi razumljivo­m. Kakav je češki pristup zajedničko­j sigurnosti Europe?

- Dosta principije­lan i važan. Temelji se na vrijednost­ima slobode, demokracij­e i međunarodn­og prava, koje ne samo da dijelimo već i aktivno promičemo, te na jakim transatlan­tskim odnosima. Vrlo smo svjesni što ruski rat u Ukrajini znači za

Europu i cijeli demokratsk­i svijet i kakva je to sigurnosna prijetnja. Možemo navesti i druge izazove kojima smo izloženi kao država, ali i kao dio zajednice vrijednost­i u kojoj smo čvrsto usidreni. Znamo da se s izazovima možemo učinkovito suočiti samo zajednički­m radom. Svoju nepokolebl­jivu predanost zajedničko­j sigurnosti Češka dokazuje svakodnevn­im diplomatsk­im naporima, aktivnim uključivan­jem u strane misije i operacije, izgradnjom vlastitih obrambenih kapaciteta, ispunjavan­jem obveza koje proizlaze iz članstva u NATO-U, dosljednom provedbom zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije te, naravno, uz svestranu pomoć Ukrajini.

▼ Spomenuli ste NATO, koji ove godine obilježava 75. obljetnicu. Što za Češku znači članstvo u ovom obrambenom savezu i kako sudjeluje u njegovim aktivnosti­ma?

- Ove godine ima više obljetnica povezanih s NATO-OM. Češka je, zajedno s Mađarskom i Poljskom, bila dio povijesne ekspanzije koja se dogodila prije 25 godina. Slovačka i skupina drugih

 ?? ?? RAZGOVOR U VELEPOSLAN­STVU: NJ. EKSC. MILAN HOVORKA I INA STAŠEVIĆ...
RAZGOVOR U VELEPOSLAN­STVU: NJ. EKSC. MILAN HOVORKA I INA STAŠEVIĆ...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia