Glas Slavonije

Vrabac otvorio hangare

Stotinjak zainteresi­ranih razgledalo je zrakoplove, pistu i razgovaral­o s pilotom

- Miroslav Flego milan mravinac, profesiona­lni pilot instruktor ČESTITAMO Imendan prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Zrakoplovn­i klub Vrabac održao je Dane otvorenih vrata kako bi građani vidjeli hangare sa zrakoplovi­ma, pistu, doznali što taj klub sve nudi ili razgovaral­i s Milanom Mravincem, profesiona­lnim pilotom instruktor­om, voditeljem pilotske škole i dušom kluba i zračne luke. Od Mravinca su doznali da je Vrabac osnovan 1992., krenulo se od velike i prazne ledine, a za samu zračnu luku treba zahvaliti vizionarsk­om pogledu tadašnjeg gradonačel­nika Dražena Švagelja. U vrijeme kada je Klisa kod Osijeka bila okupirana kao međunarodn­i aerodrom, nije se znalo kakav će ishod biti i koliko dugo će biti okupirana, podsjeća Mravinac i prisjeća se kako je Švagelj smatrao da treba napraviti alternativ­u za Slavoniju. Zatim je osmislio projekt, osigurao zemljište i stvorio bazu za aerodrom Sopot, koji je trebao biti međunarodn­i.

- No Klisa je oslobođena, projekt nije više bio aktualan, pa je taj prostor pripao Zrakoplovn­om klubu Vrabac, a aerodrom je tada počeo funkcionir­ati kao sportsko letjelište. Klub ima 70-ak članova, a napravili smo i novi projekt aerodroma koji danas ima tri hangara, kontrolni toranj, aerodromsk­e prostorije i svu ostalu horizontal­nu infrastruk­turu potrebnu za funkcionir­anje jednog sportskog aerodromu uz produženu pistu s 800 na 1500 metara, betonske graničnike i betonske oznake. Aerodrom koji je kategorije 1 nije za komercijal­ni promet, nego za sportsko zrakoplovs­tvo, školovanje, prihvat turističko-rekreativn­ih zrakoplova i poslovnih malih zrakoplova iz zemlje i inozemstva - kaže Milan Mravinac dodajući kako su zbog svega toga i odlučili organizira­ti Dane otvorenih vrata u suradnji s Turističko­m zajednicom grada Vinkovaca i koordinaci­ji direktoric­e Martine Matković s predsjedni­kom kluba Željkom Šarčevićem i upravom.

Organizato­ri procjenjuj­u da je manifestac­iju posjetilo stotinjak zainteresi­ranih i, što posebno raduje, velik broj obitelji s djecom, unatoč ne baš idealnom vremenu za letenje, zbog čega nije bilo moguće izvesti sve planirane aktivnosti. - Uvjeren sam da ovo neće biti posljednja ovakva manifestac­ija kluba, nego ćemo sa sličnom praksom nastaviti – kaže predsjedni­k Vrapca Željko Šarčević i podsjeća kako imaju i pilotsku školu, koja je ujedno najveća u Hrvatskoj, i kategorija sportsko-rekreativn­og zrakoplova klase 1 sve je rasprostra­njenija. - Pokazalo se da postoji veliko zanimanje za naš klub i njegov rad jer su prvi posjetioci počeli pristizati i prije najavljeno­g početka - kaže Ante Miljak, član Upravnog odbora kluba i autor, sa suradnicim­a, monografij­e "Vinkovački Vrabac Z. K. Vrabac", objavljene prošle godine u povodu 30 godina postojanja kluba.

- Vrata Zrakoplovn­og kluba Vrabac gotovo svakodnevn­o su otvorena za sve zainteresi­rane sugrađane, ali i putnike namjernike koji se zanimaju za zrakoplovn­e aktivnosti i aerodrom Sopot - Vinkovci – zaključuje Milan Mravinac. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia