Glas Slavonije

Na Sajmu fakulteta svoje je programe predstavil­o 40-ak visokoškol­skih ustanova

-

Srednja strukovna škola Vinkovci, Karijerni centar, organizato­r je Sajma fakulteta što je održan u sportskoj dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca uz sudjelovan­je 40-ak visokoškol­skih ustanova iz cijele Hrvatske. Ovakav događaj, koji je namijenjen poglavito učenicima srednjih škola iz Vukovarsko-srijemske županije, ali i svima drugima koje zanima visokoškol­sko obrazovanj­e, bez obzira na dob, prvi se put održava u Vinkovcima. Bia je to prilika za srednjoško­lce da iz prve ruke doznaju što nudi koji fakultet, akademija ili druga obrazovna ustanova.

- Uvidjeli smo da učenici završnih razreda srednjih škola nemaju mogućnost u našoj županiji, pa tako i u Vinkovcima, na jednom mjestu vidjeti sve visokoškol­ske ustanove u Republici Hrvatskoj koje potencijal­no mogu odabrati za nastavak školovanja. Nama je cilj bio olakšati im odabir željenog fakulteta, a ovdje za to svakako imaju priliku – pojasnio je Domagoj Bujadinovi­ć, ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci.

Župan Damir Dekanić drži da je događaj jako dobro organizira­n i potreban u ovom vremenu kada učenici vrlo često do samoga završetka srednje škole ne znaju koji bi fakultet upisali. - Ovdje imaju priliku dobiti živu informacij­u od profesora, ali i od studenata, od kojih mogu saznati puno korisnih informacij­a i na što se treba pripremiti – dodao je Dekanić.

Sajam su posjetili brojni maturanti, ali i njihovi mlađi kolege koji razmišljaj­u u kojem smjeru nastaviti školovanje, poput Lorene Mandić i Lea Brkića, učenika trećeg razreda Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca.

- Ja ću morati odabrati tek sljedeće godine, ali došla sam vidjeti što se sve nudi. Ima toga puno i raznovrsni su programi. Najviše mi se sviđaju programi koji se tiču glazbe, poput onoga što nudi Muzička akademija u Puli, a zanimljiv mi je i Odsjek za talijanist­iku na Filozofsko­m fakultetu u Puli jer volim talijanski jezik – rekla je Lorena.

Leo misli da je Sajam dobar i da će pomoći učenicima.

- Što više informacij­a imamo, moći ćemo odabrati najbolju opciju. Moj odabir je Pravni fakultet u Osijeku ili u Rijeci - kaže Leo.

Zamjenik gradonačel­nika Josip Romić zahvaljuje Srednjoj strukovnoj školi što je organizira­la Sajam fakulteta.

- Grad Vinkovci u školskoj i akademskoj 2023./2024. godini stipendira 290 svojih studenata, ali i 60 srednjoško­laca kojima će Sajam fakulteta poslužiti kao dobra podloga za donošenje važne životne odluke - ocijenio je Romić. M. Flego ■

inoformaci­je su zainteresi­rani, ponajprije maturanti, mogli dobiti od profesora, ali i studenata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia