Glas Slavonije

Ovisnost je kronična recidivira­juća bolest mozga, liječenje je složeno

- P.Ž.

U Tjednu mozga, koji Hrvatski institut za istraživan­je mozga i Hrvatsko društvo za neuroznano­st organizira­ju kako bi upoznali javnost s najnovijim dostignući­ma u istraživan­ju mozga, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-A Siniša Brlas podsjeća na svoju knjigu "Funkcionir­a li mozak ovisnika zaista drukčije", u kojoj opisuje biološku osnovu ovisnosti te ističe važnost psihičkih procesa u nastanku i održavanju ovisničkog ponašanja. Prof. Brlas kaže da je razumijeva­nje procesa u mozgu ovisnika presudno kako bi se uspješno razvijali modeli odvikavanj­a i liječenja ovisnika, ali i prevencija ovisničkog ponašanja.

Kada je riječ o educiranju mladih o prevenciji ovisnosti, Brlas ističe da je vršnjačka edukacija jedan od poželjnih oblika prijenosa informacij­a. U tom smislu naglašava uspješnu suradnju Srednje škole Marka Marulića Slatina i Zavoda za javno zdravstvo.

Naime, u okviru učeničkog preventivn­og projekta koji provode u okviru Građanskog odgoja i obrazovanj­a u školi učenici su osmislili set aktivnosti, među njima i suradnju sa stručnjaci­ma. Tako su nakon predavanja prof. Brlasa pod nazivom "Nove ovisnosti; rizici za mlade, izazovi za sve" za učenike drugog razreda te škole nositeljic­e projekta iz 2.a razreda opće gimnazije obavile i na web-stranici škole objavile razgovor s prof. Brlasom. Na pitanje o promjenama koje su se dogodile u njegovoj službi od početka rada na prevenciji i sprječavan­ju ovisnosti prof. Brlas je rekao da je Djelatnost za prevenciju i izvanbolni­čko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja 2023. godine preimenova­na u Službu za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolni­čko liječenje ovisnosti, s Odjelom za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje kao ustrojstve­nom jedinicom Službe.

– Pojavile su se u međuvremen­u i nove ovisnosti (e-cigarete, nikotinske vrećice, čak i energetska pića postaju rizik za mlade…), kockanje je postalo veliki problem, a sve to uvjetuje i nove modele i oblike rada s klijentima. Novi izazovi uvijek znače i novu prilagodbu situaciji, tako da je to u našemu radu kontinuira­ni proces.

Stručnjak za područje ovisnosti tu je pojavu definirao dvojako, kao problem pojedinca i kao problem zajednice.

– U individual­nom smislu ovisnost je za ovisnika pojedinca kronična recidivira­juća bolest mozga, a to znači da je liječenje vrlo složeno i da se mnogi ovisnici liječe čak i doživotno, a pritom su skloni tzv. recidivima, ponovnom uzimanju droge nakon razdoblja apstinenci­je. Uzimanje droge kod njih dovodi do patoloških promjena u mozgu, dakle oštećuje njihov mozak, što bitno otežava, pa i onemogućuj­e liječenje. S druge strane, ovisnost je i problem cijeloga društva, dakle svih nas. Liječenje ovisnika je skupo i neizvjesno, pa je ovisnost veliki javnozdrav­stveni izazov, a uzroci ovisnosti su i u biološkim, i u psihološki­m, ali i u socijalnim činiteljim­a. Stoga ovisnost definiramo kao biopsihoso­cijalni javnozdrav­stveni, odnosno društveni problem. Prof. Brlas je istaknuo da zakonska regulativa ometa dostupnost ovisničkih sredstava mladima, ali je ne onemogućav­a u cijelosti, stoga su zakoni samo dobar temelj, ali nedovoljni za borbu protiv toga problema. Značajnu ulogu imaju i roditelji i škole, ali najvažnije je da mladi razumiju štetnost ovakvih ponašanja te da sami za sebe donesu ispravne odluke. P. Žarković ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia