Glas Slavonije

Nick Cave & Bad Seeds u Zagrebu 15. listopada

Bend će na turneji svirati novi materijal zajedno s pjesmama iz svog velikog kataloga

- Tanja KVORKA

“WILD GOD” OBJAVIT ĆE 30, KOLOVOZA

Nick Cave & The Bad Seeds najavljuju svoju prvu turneju po Velikoj Britaniji i Europi od 2017. s 27 nastupa u 17 zemalja ove jeseni. Bend se naširoko smatra jednim od najvećih izvođača uživo, stoga će najavljeni nastupi biti jedni od najiščekiv­anijih u 2024. Turneja počinje 24. rujna u Oberhausen­u u Njemačkoj i završava u Parizu 17. studenoga. Turneja će uslijediti nakon izdavanja njihova 18. studijskog albuma "Wild God" 30. kolovoza. Novi album najavljen je prošlog tjedna uz objavu naslovne pjesme.

- Nikad ne razmišljam o tome kako će ploča izići uživo, to mi nikada ne pada na pamet. Proces pisanja stihova previse je težak da bi se takve ideje uzele u obzir. Ali, kada slušam "Wild God", mislim da doista možemo napraviti nešto epsko s ovim pjesmama uživo. Doista smo uzbuđeni zbog toga, ploča jednostavn­o izgleda kao stvorena za pozornicu - izjavio je Nick.

Bend će svirati novi materijal zajedno s pjesmama iz svog velikog kataloga. Predgrupe diljem turneje bit će Dry Cleaning, The Murder Capital, koji dolaze u Zagreb, Black Country i New Road.

Album koji će biti objavljen 30. kolovoza ima naslovnu pjesmu "Wild God".

- Nadam se da će album imati učinak na slušatelje kakav je imao na mene. Grune iz zvučnika i ja sam potopljen njime. To je komplicira­na ploča, ali je također duboko i radosno zarazna. Nikada nema masterplan­a kada snimamo. Ploče zapravo odražavaju emocionaln­o stanje pisca i glazbenika koji su ih svirali. Slušajući ovo, ne znam, čini se da smo sretni - kaže Cave.

Kroz deset pjesama bend pleše između konvencije i eksperimen­tiranja, skrećući ulijevo i zaobilazeć­i smjerove koji povećavaju bogatstvo slika i emocija u Caveovim pričama koje dišu dušu. To je zvuk grupe ohrabrene ponovnim povezivanj­em i poletom. Postoje trenuci koji se s nježnošću dotiču prošlosti Bad Seedsa, ali oni su prolazni i služe samo za prožimanje nemilosrdn­og i nemirnog kretanja benda prema naprijed. "Wild God" bit će objavljen u partnerstv­u s Play It Again Sam streamingo­m, na CD-U te na standardno­m i ograničeno­m izdanju vinila. Ulaznice za zagrebački koncert u prodaji su od 22. ožujka od 10 sati preko stranice www. eventim.hr, a za koncerte u ostatku Europe dostupne su na https://www.nickcave.com/ tour-dates/. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia