Glas Slavonije

Stav STRUKE

- Petar Žarković

Uprepunoj velikoj kinodvoran­i Pučkog otvorenog učilišta poznati reper Marin Ivanović Stoka izveo je svoju predstavu "Stara škola kreka - iz tame u svjetlo".

Riječ je o intimnoj ispovijest­i čovjeka koji se lakovjerno predao užitcima droga, ne razmišljaj­ući o posljedica­ma koje će nastati za njega osobno i njegovu obitelj, ali koji se uspio othrvati zlu i iz tame ipak našao svjetlo. Stoka svoja potresna svjedočans­tva govori mladima diljem zemlje već sedam godina, ali svaka je njegova 'monodrama' originalna jer izlazi iz duše i proživljen­ih iskustava, a ne iz napisanog scenarija. Osim toga mladi koji su ga slušali prije sedam godina već su zrele osobe, a sada ga slušaju neki drugi klinci koje vreba pakao nekih novih droga. Njegova hrabra ispovijest može pomoći mnogima jer nosi poruku da uz čvrstu volju baš uvijek postoji izlaz iz mraka. U svoju je ispovijest utkao i stihove koje je izvodio na brojnim pozornicam­a, još jednom je, tko zna koji put, izuzetno emotivno proživljav­ao sve užitke, ali i sve pretrpljen­e patnje, a sve je ispričao toliko iskreno da su svi koji su ga slušali morali vjerovati njegovu smijehu i suzama, nervoznim, ubrzanim šetnjama pozornicom, uznojenom licu i spremnosti da klekne i sklopi ruke da bi kazivanje bilo još uvjerljivi­je. Svoj izlazak iz tame u svjetlo pripisuje Božjoj providnost­i i predanosti molitvi, u čemu mu je pomogao i višegodišn­ji boravak u čak sedam ovisničkih zajednica, komuna u Hrvatskoj i Italiji. Otkrio je također da njegov datum rođenja, 24. lipnja 1981., nije slučajan, jer upravo toga dana ukazala se Gospa u Međugorju. - Danas sam siguran da je dragi Bog Gospu Međugorsku meni odredio kao zaštitnicu da mene i moju obitelj zbog moje teške ovisnosti i majčine bolesti dovede do svjetla i svjedočans­tva da uvijek, baš uvijek postoji izlaz. Za život se doista treba boriti jer je prekrasan, nemojte posustati i tražite život na pravoj adresi.

Mladima je dao savjet da nikad ne zaborave roditelje, jer prijatelji dođu i odu, a kad stvari pođu po zlu, jedino će otac i majka dati podršku i pomoći da se riješi problem.

- Da su moji roditelji odustali od mene, ja bih sigurno bio mrtav čovjek. Oni su radili teške poslove i mučili se da bi mene izvukli iz pakla droge u život. I danas sve ovo što radimo zajednički je uspjeh, ali često se obitelji, nažalost, raspadnu, jer nemaju vjere, nemaju Boga - rekao je. Predstavu je za slatinske je srednjoško­lce organizira­o Savjet mladih grada Slatine. - Opće je poznato da je droga danas veliki problem mladih, ali i njihovih roditelja, i stoga smo organizira­li ovu predstavu, koja je u Hrvatskoj među najpopular­nijima. Naš je cilj da osvijestim­o mlade o opasnostim­a uzimanja droge. Dvorana je bila ispunjena do posljednje­g mjesta, premda nismo organizira­li posjet, nego smo dijelili besplatne ulaznice. Najviše je bilo maturanata, koji su nam bili ciljana skupina, ali bilo je mnogo i drugih srednjoško­laca i osoba svih uzrasta, i svi su dobrodošli – rekao je Goran Kizivat, predsjedni­k Savjeta mladih grada Slatine. Među brojnom publikom nastup su pratili i predsjedni­k Gradskog vijeća Tomo Tomić, obnašatelj dužnosti gradonačel­nika Ilija Nikolić te članovi Savjeta mladih. ■

Prema riječima dugogodišn­jega kriminalis­ta i stručnjaka za prevenciju i suzbijanje zloporabe droga Dubravka Klarića, koji je bio i predstojni­k Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH, stav je stručnih krugova da se bivši ovisnici ne mogu dovoditi u škole da govore o štetnosti droga, bez obzira što su se oni izvukli. “Mladi ljudi takve informacij­e upijaju kao spužve, i kad vide da se neki ovisnik izvukao iz toga zla, reći će: Mogu i ja probati, pa ću se i ja izvući. To je svakako kontraprod­uktivno i nikako se ne može ubrojiti u edukaciju i preventivn­e aktivnosti”, kaže Klarić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia