Glas Slavonije

Sigurdsson pokazao svašta, ali nije otkrio sve. Njemačka je test

Islanđanin je imao sjajan debi na hrvatskoj klupi, ali tek slijedi najvažniji posao

- Krešimir Lacković

“Početak utakmice bio je vrlo nervozan, igrači su bili nervozni kao i ja. Ali kad smo pronašli ritam, to je izgledalo puno bolje, osobito u drugom poluvremen­u", rekao je novi izbornik hrvatskih rukometaša, Islanđanin Dagur Sigurdsson, nakon uspješnog debija na klupi naše reprezenta­cije.

Hrvatska je svladala Austriju na startu kvalifikac­ija za Olimpijske igre. Pobjedom od 35:29 Hrvatska je stigla na korak do Pariza. Za razliku od prije četiri godine Olimpijske igre nam sada ne bi smjele pobjeći.

Nova metla

Kakav je bio Sigurdsson­ov debi? Mnogo bolji nego nekih njegovih prethodnik­a. Znate onu priču o "pozitivnim šokovima" i da "nova metla uvijek bolje mete". Nije tako uvijek, premda ima i ona "po jutru se dan poznaje". Primjerice, Goran Perkovac je krenuo lošim izdanjem i porazom od Nizozemske. S tom istom Austrijom smo prije samo mjesec i pol dana odigrali neriješeno na Europskom prvenstvu. Negdje sam u bespućima pro

Hrvatska danas igra protiv Njemačke (14.30), a u nedjelju protiv Alžira (16.45)

čitao da se tada Ivan Martinović nije ozlijedio, još uvijek bi, vjerojatno i sada, izbornik bio Perkovac. Ne bi sad izlazile priče iz svlačionic­e da se između tadašnjeg izbornika i igrača nije stvorio "klik". Rezultat na kraju sve pokriva. Imao je Sigurdsson nešto što možda nisu imali njegovi neki prethodnic­i. Napadački ubojitog Martinović­a izvana, sjajne vratare koji su i bili prevaga. Mandić i Kuzmanović imali su zajedno 16 obrana. Austrijski Mostl upola manje. Obrana? Uhvatila se za glavu cijela naša klupa kada je Jakov Gojun zaradio izravno isključenj­e. Ne znamo je li riječ o intuiciji ili samo sretnoj okolnosti, ali ispalo je kako je Sigurdsson dobro procijenio kada je u rosteru ostavio Marka Mamića, posljednji­h godina specijalis­ta za obranu, umjesto primjerice napadački potentnije­g Tina Lučina.

- Jako sam sretan što sam se odlučio za Mamića jer je bio jako dobar u obrani kad je

Gojun izletio - poručio je Sigurdsson, čija je napadačka ideja bila brza igra, što su mu trebali donijeti Luka Cindrić i Igor Karačić. S njima je pomalo iznenađuju­će krenuo u utakmici, a trebalo je malo vremena da se i napadački stvari postave na svoje mjesto. Prvo poluvrijem­e završilo je u egalu, no u nekoliko navrata u tom dijelu natjerali smo Austrijanc­e na pucanje iz pasivnog napada. Znači, već smo tada pronašli rješenje u obrani. Jedino ga je još trebalo pronaći i u napadu, što smo pronašli s nekoliko presječeni­h lopti i kontrama i polukontra­ma. I to je ono što je ostalo od prethodnog izbornika, a ne sumnjamo da će Islanđanin taj segment igre još više unaprijedi­ti. U ovoj utakmici nije nam bio problem igrač više. Iskoristio je Sigurdsson i Marina Šipića, čiji je ponajprije napadački potencijal bio neiskorišt­en na prošlom EURU.

Sviđa nam se plan i priprema. Što je na svaku kriznu situaciju imao reakciju s klupe poput austrijske igre sedam na šest. Koristio je napadački i Srnu, Klarica je odlično mijenjao Martinović­a, a krila nam u napadu nisu bila besposlena.

Kapetan je adut

Naravno, nemojmo sada od Islanđanin­a praviti diva nakon prve utakmice. Pa i nakon prve utakmice na prošlom EURU smo zaključili - vratili smo se. A poslije zbog visokog leta doživjeli golemo razočaranj­e. Sigurdsson­ovo predstavlj­anje možemo sažeti u rečenicu - pokazao je dosta toga, ali nije otkrio sve. Domagoj Duvnjak ostao je cijelu utakmicu na klupi. Siguran sam kako s kapetanom izbornik ima plan. Možda već protiv Njemačke.

- To će biti veliki ispit za nas.

HRVATSKA AUSTRIJA

Moramo ih dobro analizirat­i i pripremiti utakmicu. Nadam se da ćemo biti spremni za njih - poručio je prvi izbornik, koji nakon susreta daje izjave na engleskom, premda je netko primijetio da je uoči utakmice pjevušio Lijepu našu.

Danas (subota) od 14.30 Hrvatska igra u Hannoveru s domaćinom Njemačkom, koja

kuzmanović, M. Mandić; Mihić, Duvnjak, Šoštarić 5, Gojun, karačić 1, Načinović 2, Mamić, Cindrić 4, Martinović 9, Šipić 4, Glavaš, Srna 6, klarica 2, Jelinić 2

bergmann, Moestl; Mahr, božović 5, frimmel 3, Herburger 3, Weber 3, Schweighof­er, Živković, Damboeck, bilik 8, Wagner 4, Nigg 1, kofler, Huteček 2, Miskovez je očekivano uvjerljivo u prvom kolu svladala Alžir. Pobjedom bi osigurali Pariz. Pobijedili smo ih na EP-U, ali u nevažnoj utakmici. Možemo li sada to isto ponoviti u utakmici koja nešto donosi. Možemo li u jednoj živoj utakmici iskoristil­i sjajno vratarsko izdanje kakvo je Dominik Kuzmanović prikazao u toj utakmici odigranoj prije nešto više od mjesec i pol dana u Kolnu. I da doživimo poraz, ne bi ništa bilo izgubljeno, ali to ne smije biti izraženo s uvjerljivo­m razlikom. Realna je, a ne matematičk­a procjena kako Hrvatskoj za plasman u Pariz nedostaje jedna pobjeda. Zato je plus šest razlike s Austrijom bilo jako važno. Tokio smo izgubili nakon što smo Portugal svladali jedan razlike, a od Francuske izgubili tri. Portugal je na kraju minimalno svladao Francusku u Montpellie­ru i ostvario prvi plasman na Olimpijske igre. Zato ipak treba biti oprezan. ■

35 (16) 29 (16)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia