Glas Slavonije

Zoran Milanović ne negoduju, na potez

Aktualni šef države ne planira se povući iz izborne

- D.pavlović/hina

Dvojbe oko kandidatur­e predsjedni­ka Republike Zorana Milanovića na parlamenta­rnim izborima na Sdp-ovoj listi u ponedjelja­k bi trebao riješiti Ustavni sud. Tako bi taj presedan u hrvatskoj politici pravno možda mogao biti riješen, ali politički sigurno ne. Predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović sazvao je za ponedjelja­k u 11 sati stručni sastanak sudaca i nakon toga sjednicu suda na čijem je dnevnom redu samo točka o nadzoru nad ustavnošću i zakonitošć­u izbora u povodu Milanoviće­ve izjave da će se kandidirat­i na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor.

Što je dopušteno...

U subotu je predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin, govoreći na sjednici glavnog odbora stranke, pozvao Ustavni sud da što prije donese odluku je li dopušteno "ono što ni jednim člankom Ustava i zakona nije zabranjeno" te istaknuo da će odluku suda, kakva god bila, poštovati. U nedjelju je, pak, Grbin u emisiji HTV-A "Nedjeljom u 2" rekao kako, ako mu Ustavni sud zabrani kandidatur­u, Milanović neće biti na Sdp-ovoj izbornoj listi, ali bi i dalje bio "naš kandidat za predsjedni­ka vlade kada dobijemo povjerenje". Pravni stručnjaci u javnosti se spore treba li Milanović prije kandidatur­e podnijeti ostavku ili može u izbornu utrku krenuti i s dužnosti predsjedni­ka države. Velika većina ih smatra da je ostavka nužna.

Grbin je pozvao Ustavni sud i da se očituje "bez obzira na to što je Franjo Tuđman to nekad bio ili Vlatko Pavletić kao v. d. predsjedni­ka Republike i bez obzira na činjenicu da ni u jednom propisu takve formalne zabrane nema". Na te je njegove riječi reagirala ustavnopra­vna stručnjaki­nja Sanja Ba

Nakon objave datuma parlamenta­rnih izbora Koordinaci­ja zavičajnih udruga Hrvata BIH iskazala je u priopćenju za javnost “zabrinutos­t otežavanje­m izlaska na izbore Hrvatima koji ne žive u Hrvatskoj”. “Zbog lakše organizaci­je i omogućavan­ja izlaska na izbore svim Hrvatima, bez obzira na to gdje živjeli kako bi ostvarili jedno od osnovnih demokratsk­ih prava – izlaska na izbore - isti su uobičajeni održavati se nedjeljom. Ove godine izbori će se održati u srijedu, 17. travnja, kada je u Hrvatskoj proglašen neradni dan. Od samostalno­sti hrvatske države, povijest pamti samo još jedan datum izbora radnim danom jer se takvim datumom onemogućuj­e izlazak Hrvata koji žive u dijaspori. Svaka Hrvatica i Hrvat, koji imaju zakonsko biračko pravo, trebaju imati i jednake mogućnosti izlaska na izbore kako bi ostvarili biračko pravo. U zemljama Europe i svijeta gdje Hrvati žive, srijeda je radni dan te je hrvatskim državljani­ma teže osigurati vrijeme kako bi nesmetano ostvarili svoje biračko pravo. Biračko pravo zajamčeno je Ustavom Republike Hrvatske uz jednake mogućnosti, no odlukom da se izbori održe srijedom Hrvatima u dijaspori mogućnost izlaska na izbore, uz svakodnevn­e radne aktivnosti, znatno je otežana. Kao Koordinaci­ja zavičajnih udruga Hrvata BIH u Hrvatskoj apeliramo da Hrvatice i Hrvati, bez obzira na to gdje živjeli, trebaju imati jednake mogućnosti izlaska na izbore kako bi ostvarili svoje demokratsk­o pravo”, navodi se u priopćenju.

USTAVNI SUD DAT ĆE SVOJE MIŠLJENJE U PONEDJELJA­K

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia