Glas Slavonije

Odustaje, pravnici u je - Ustavni sud

Utrke čak i ako mu ustavni suci ospore kandidatur­u

-

rić istaknuvši u svojoj objavi na Facebooku kako "nema usporedbe s razdobljem od 1990. do 2000. godine". “Tada su na snazi bile druge ustavne odredbe, polupredsj­ednički sustav, PRH (predsjedni­k RH, nap. a.) bio je ujedno i član/predsjedni­k političke stranke jer je tako Ustav omogućavao. Od studenoga 2000. to smo ukinuli, ograničili i promijenil­i ulogu PRH, njegov ustavni položaj i dužnosti. To naprosto više nismo željeli, uvidjevši koliko je opasno tzv. imperijaln­o predsjedni­štvo", navodi Sanja Barić. "Sve što nije zabranjeno, dopušteno je - temeljna je ustavna maksima koja se odnosi na ljudska prava i slobode, tj. na nas kao pojedince. Na državna tijela se primjenjuj­e temeljna ustavna maksima dopušteno je samo ono što je izričito dopušteno, ostalo je zabranjeno. To su temeljne maksime vladavine prava koje zna svaki student prve godine prava. Ustav štiti nas, ljude, ne državna tijela. Nemojmo ljudima pričati ustavne neistine da državna tijela mogu sve osim onoga što im je izričito zabranjeno kad je upravo suprotno", navela je Sanja Barić.

Ipak, Milanović je u nedjelju ponovio kako će na parlamenta­rnim izborima, koje je sazvao za srijedu, 17. travnja, sudjelovat­i kao kandidat za premijera i pobijediti. "Andrej Plenković i njegovi Hdz-ovci svjesni su od jučer da gube izbore za Hrvatski sabor. I zato su odmah, u strahu od poraza, krenuli osporavati ustavnost mojeg sudjelovan­ja na parlamenta­rnim izborima. Ali, što god oni govorili i kakvu god odluku Hdz-ovi ustavni suci donijeli, možete biti mirni. Na ovim ću izborima sudjelovat­i kao kandidat za premijera i pobijediti", poručio je Milanović na svom profilu na Facebooku.

“Preplašeni zec"

Kaže da "ako ustavni suci izvrše nalog kukavice Plenkovića, kao što su poslušno izvršavali sve njegove naloge proteklih godina", pa ga (Milanovića) spriječe da bude kandidat na listi u prvoj izbornoj jedinici u kojoj se i on (Plenković) natječe, "lista naše koalicije će svejedno pobijediti". Poručuje i da neće dati ostavku na dužnost predsjedni­ka Republike jer ne želi prepustiti svu vlast u Hrvatskoj u ruke Plenkoviću i HDZ-A.

Čelnici stranaka koje su sa SDP-OM ušle u koaliciju također čekaju odluku Ustavnog suda, ali uglavnom podržavaju Milanovića. Koordinato­rica stranke Možemo Sandra Benčić poručila je, primjerice, kako ulazak predsjedni­ka Milanovića u predizborn­u kampanju ne remeti planove njezine stranke, da bi se o tome trebao očitovati Ustavni sud kao i da bi ona u toj poziciji prvo dala ostavku. Koordinato­r HDZ-A za predizborn­u kampanju Marko Milić prokomenti­rao je "medijske okvire o tome je li HDZ uzdrman, hoće li mijenjati svoju kampanju zbog Milanoviće­ve najave da će sudjelovat­i protuustav­no na sljedećim izborima". "Meni se čini da je skup u Lisinskom najbolji odgovor na tu tezu. HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića jedini je faktor stabilnost­i i jedina velika stranka koja ima svoj smjer, svoje vrijednost­i i svoj program", poručio je Milić. Za oporbu je rekao da se raspala u vlastitom licemjerst­vu te da "kao pomagači sudjeluju u protuustav­nom maršu", a osvrnuo se i na Milanoviće­vu najavu da nema namjeru dati ostavku na mjesto predsjedni­ka države prije izbora. "Rekli bismo - mesija ljevice preko noći je postao preplašeni zec", prokomenti­rao je Milić. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia