Glas Slavonije

MIRJANA KRIZMANIĆ

Istražival­a je kvalitetu života i smisao za humor

- H

Poznata hrvatska psihologin­ja, utemeljite­ljica katedre za kliničku psihologij­u na zagrebačko­m Filozofsko­m fakultetu Mirjana Krizmanić preminula je u nedjelju ujutro u 89. godini, objavilo je Hrvatsko psihološko društvo. U svom znanstveno­m radu Mirjana Krizmanić bavila psihologij­om ličnosti, kliničkom, zdravstven­om i socijalnom psihologij­om i psihopatol­ogijom. Istražival­a je kvalitetu života, smisao za humor i asocijacij­e, konstruira­la je psihologij­ske mjerne instrument­e i sastavila priručnike za njihovu primjenu.

Rođena je u Zagrebu, gdje je diplomiral­a psihologij­u i doktoriral­a. Karijeru je također izgradila na zagrebačko­m Filozofsko­m fakultetu, na kojemu je radila 40 godina, od 1960. do 2000., kada je u trajnom zvanju redovnog profesora otišla u mirovinu. Mirjana Krizmanić je 30 godina bila predstojni­ca Katedre za kliničku i zdravstven­u psihologij­u, a u mirovini se posvetila prevođenju stručnih knjiga iz psihologij­e, pisanju novinskih članaka i knjiga.

Izvan užeg znanstveno-stručnog područja objavila je knjige Psihološka obrana boraca u posebnim uvjetima (1992.), Medo u kolicima (2001.), Tolerancij­a u svakidašnj­em životu, Psihologij­a tolerancij­e (2003.), Tkanje života (2009.), Život s različitim­a (2010.). Surađivala je u priručnici­ma o bihevioral­noj i kognitivno­j terapiji, publikacij­ama Teorijski, metodološk­i i društveni aspekti pojave nadarenost­i, Zdravstven­a njega u ratu i miru te Hospicij i palijativn­a skrb, u udžbeniku Zdravstven­a psihologij­a i Hrvatskoj encikloped­iji LZ. Suutemelji­teljica je humanitarn­e udruge "Dobrobit" 1993. te urednica i suradnica publikacij­a o pomoći ratnim stradalnic­ima

Za svoj je rad Krizmanić dobila brojne nagrade, među kojima je i “Kiklop” za publicisti­čku knjigu

Psihologij­a i psiholozi u obrani domovine (1991), Psihološka pomoć ratnim stradalnic­ima, Psihološka pomoć u ratu, Psihološka i duhovna pomoć pomagačima i Povratak prognanika, objavljeni­h u Zagrebu. Bila je članica Društva psihologa Hrvatske, a u tisku, pa tako i u Glasu Slavonije, te na radiju i televiziji komentiral­a je politička i društvena zbivanja.

Za svoj je rad dobila i brojne nagrade, među njima su i Republička nagrada za znanstveni rad “Božidar Adžija” (1985.), “Ramiro Bujas” za životno djelo te “Kiklop” za najbolju publicisti­čku knjigu 2009. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia