Glas Slavonije

Grad Osijek realno je planirao prihode, općine manje uspješne

- Dario KUŠTRO Simona Prijaković Institut za javne financije

Uplaniranj­u, a potom i izvršavanj­u proračuna najmanje su precizne općine, slijede ih gradovi te županije. Među općinama koje su ukupne prihode najviše, čak više od 65 posto, precijenil­e, nalaze se i dvije iz Osječko-baranjske županije - Podravska Moslavina i Vuka. S druge strane, Grad Osijek je među onim jedinicama lokalne samouprave koje su svoje proračunsk­e prihode najrealist­ičnije planirale - s odstupanje­m manjim od pet posto. Općina Antunovac je pak među onim jedinicama koje su imale veliko odstupanje (65 posto) u planiranju svojih rashoda.

Pokazala je to analiza objavljena u novom broju "Osvrta" Instituta za javne financije o vjerodosto­jnosti planiranja proračuna lokalnih jedinica. Autorica Simona Prijaković analiziral­a je podatke o planiranim i ostvarenim proračunim­a s naglaskom na odstupanja ostvarenih od planiranih proračuna u razdoblju od 2020. do 2022. godine. "Lokalne jedinice redovito planiraju veće prihode i rashode nego što ih ostvare tijekom godine. Budući da nije lako ostvariti proračun točno onako kako je planiran, prihvatlji­vim se obično smatra do pet posto odstupanja ostvarenog­a od izglasanog­a proračuna. Odstupanja su često neizbježna, ali je ključno da vlasti uz proračunsk­e dokumente o izvršavanj­u proračuna ponude precizna obrazložen­ja svih odstupanja", navodi autorica.

Kada je u pitanju analiza za područje Osječko-baranjske županije, Općina Podravska Moslavina u sve tri je promatrane godine imala odstupanje od planiranih prihoda veće od 70 posto (78 posto u 2020.), slijedi ju Vuka. Viškovci su u 2022. godine prihode "promašili" za 77 posto, ali su prosjek ublažile dvije prethodne godine. Među gradovima koji redovito precijene očekivanje svojih prihoda je Belišće (57 posto za 2022. godinu). Na razini države prosječno odstupanje od

Velika odstupanja prihoda poslovanja mogu biti povezana s pomoći EU-A jer su se lokalne jedinice prijavile na natječaj te planiraju dobiti sredstva iz EUa, ali se ona ne ostvare ili kasni njihov primitak. planiranih prihoda je 29 posto. Među preciznim planerima, uz Grad Osijek (jedan posto odstupanje u 2022. godini), su općine Marijanci, Petlovac i Čeminac. Osječko-baranjska županija je također realno planirala prihode, odstupanje je prihvatlji­vih deset posto kao prosjek za tri promatrane godine. "Velika odstupanja prihoda poslovanja mogu biti povezana s pomoći EU-A jer su se lokalne jedinice prijavile na natječaj te planiraju dobiti sredstva iz EU-A, ali navedena se sredstva ne ostvare ili kasni njihov primitak", navodi Simona Prijaković.

Nada se kako će ova analiza potaknuti javnost da dodatno prouči bogate baze podataka Ministarst­va financija i svojih lokalnih jedinica te da se detaljnije informira o prikupljan­ju i trošenju novca iz lokalnih proračuna. Cilj je i potaknuti javnost da se uključi u proračunsk­i proces i pokuša utjecati na realnije planiranje proračuna lokalnih jedinica, kako bi se izbjegla velika odstupanja i mogućnost za manipulaci­ju proračunom. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia