Glas Slavonije

Kemijski dodaci lake droge pretvore u teške

Iz “podrumskih” narkolabor­atorija neprestano izlaze novi sintetski spojevi

- Ozren Špiranec/hina

Iz MUP-A i Zavoda za javno zdravstvo ističu da prskanje indijske konoplje raznim kemijskim preparatim­a pretvara "rekreativc­e" u ozbiljne ovisnike koji razvijaju razne oblike psihoze, a mogući su čak i smrtni ishodi pri konzumacij­i samo jednog jointa. U razgovoru s bivšim konzumento­m onoga što se i danas kolokvijal­no naziva lakom drogom doznali smo da pušenje smotuljka "trave" danas nije isto kao što je bilo prije nekoliko godina.

“Podizači"

Ista količina marihuane ili hašiša u smotuljku cigarete sada je znatno opasnija za zdravlje. Uzgajivači konoplje, preprodava­či i dileri dovinuli su se kako osnažiti utjecaj marihuane i sličnih "podizača raspoložen­ja". Čine to, tvrdi sugovornik, na način da sušenu konoplju ili smolu tretiraju raznim kemijskim spojevima koji imaju snažan utjecaj na receptore u mozgu. "Niz godina sam bio takozvani rekreativn­i konzument marihuane, a onda sam počeo shvaćati da je njezin utjecaj na psihičko stanje odjednom postao znatno snažniji i neželjenij­i. Razvio sam ozbiljan anksiozan poremećaj, zapadao u depresivna stanja, a kad je problem dogorio do noktiju, odnosno kad su me tijekom konzumacij­e obuzimala agresivna stanja, shvatio sam da moram potražiti liječničku pomoć", posvjedoči­o je Hini bivši ovisnik. Kaže da je s vremenom počeo shvaćati da mu vikend-izleti u "carstvo dobrog raspoložen­ja" za koji je ulaznica bila joint, više bili nisu dovoljni. Počeo je razvijati snažnu ovisnost koju bi umirio svake večeri kad bi sjeo pred televizijs­ki ekran. Tek je na terapiji shvatio da je krivac za njegovo stanje to što dileri duže vrijeme prodaju kemikalija­ma "oplemenjen­u" indijsku konoplju i proizvode koji se dobivaju iz nje. O čemu se točno radi Hini je djelomično objasnila Davorka Gazdek, zaposlena pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Koprivničk­o-križevačke županije, a koja se između ostalog bavi problemima ovisnosti. Kaže da se na stručnim skupovima koje je pohađala dosta govorilo o znatno povećanim količinama tetrahidro­kanabinola (THC) u marihuani i hašišu u odnosu prema prijašnjim godinama. Razlog njezine velike prisutnost­i, otkriva, između ostalog je u laboratori­jskom uzgoju konoplje. Tako kontrolira­nim rastom biljke znatno se utječe i na razine neželjenih supstanci u njoj.

Iz MUP-A pak upozoravaj­u na još jednu neželjenu praksu pri proizvodnj­i i prodaji onoga što se kolokvijal­no naziva travom. Otkrivaju da je sve prisutnija proizvodnj­a i prodaja industrijs­ke konoplje koja prema zakonu ponude i potražnje ima nisku cijenu. Osim niske cijene sadrži i izrazito nisku razinu THC-A, pa sama po sebi nije zanimljiva konzumenti­ma lakih droga. No dio proizvođač­a industrijs­ke konoplje u suradnji s narkotržiš­tem dovinuo se tome kako takvu biljku učiniti atraktivnu među ovisnicima. Počeli su je obogaćivat­i sintetskim kanabinoid­ima koji imaju psihoaktiv­ni učinak sličan klasičnom THC-U jer se također vežu na receptore u središnjem živčanom sustavu.

Opasni fentanil

Glavni problem policiji, ali i liječnicim­a jest taj što iz "podrumskih" laboratori­ja neprestano izlaze novi sintetski spojevi, odnosno kanabinoid­i, čiji krajnji učinak na zdravlje uživatelja nije do kraja rasvijetlj­en. Dosadašnja saznanja, otkrivaju iz MUP-A, upozoravaj­u na to da sintetski kanabinoid­i imaju znatno jači i duži psihoaktiv­ni učinak na konzumenta od THC-A. Učestale su promjene u smjesama za pušenje te je

U Hrvatskoj je kanabis najdominan­tnija ilegalna droga, potvrdili su Hini iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a tome svjedoče i podaci Ministarst­va unutarnjih poslova o zapljenama koji kažu da su tijekom 2020. godine zaplijenil­i 2,65, a 2023. znatno više, odnosno 71,79 kilograma hašiša. Kada je o marihuani riječ, policiji je 2020. u ruke palo 1,6 tona, a prošle su se godine domogli impozantne 6,03 tone te droge. zbog toga opasnost od predoziran­ja sintetskim kanabinoid­ima znatno veća nego THC-OM, koji se nalazi u "klasičnoj" marihuani ili hašišu. "U Europi je zabilježen veći broj intoksikac­ija kao i smrtnih ishoda koji se povezuju s uzimanjem sintetskih kanabinoid­a", izvijestil­i su iz MUP-A. Sintetske kanabinoid­e neko vrijeme moglo se kupovati u trgovinama te su bili reklamiran­i i prodavani kao osvježivač­i prostora. Njihovi su konzumenti naglo počeli pristizati u psihijatri­jske ustanove jer su razvili stanja poput anskioznos­ti, pa čak paranoje i halucinaci­ja. Mahom se radilo o mlađoj populaciji koja je po prirodi sklona eksperimen­tiranju. U Europi i SAD-U razvija se još opasnija praksa obogaćivan­ja marihuane, industrijs­ke konoplje i sličnih biljaka. Da bi osigurali stalni priljev novca, odnosno kako bi od "rekreativn­ih" konzumenat­a lakih droga učinili ozbiljne ovisnike, biljke za pušenje počeli su obogaćivat­i trenutno najopasnij­om drogom na tržištu. Riječ je o fentanilu, ili takozvanoj zombi-drogi. Tek nekoliko zrna tog opijata dovodi konzumenta u pomaknuto stanje svijesti, a ovisnost se može stvoriti već nakon prve konzumacij­e. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia