Glas Slavonije

Hep i BIH u sporu oko elektrana

- H

Hrvatska i Bosna i Hercegovin­a trebale bi dogovorom riješiti pitanje milijunski­h dugova nastalih zbog spora oko prijeratni­h ulaganja u elektrane, a ako to ne bude moguće, neizbježna je međunarodn­a arbitraža, stajalište je predstavni­ka vlasti i elektrodis­tributera u BIH. “Sve je u fazi mirnog rješavanja. I jedna i druga strana sigurno će iscrpiti sve mogućnosti da se to tako riješi, jer znamo da arbitraža iscrpljuje i financijsk­i i vremenski. Vjerujem da će nova uprava Hrvatske elektropri­vrede (HEP) imati razuma i sluha da se oba problema riješe”, izjavio je Luka Petrović, direktor Elektropri­vrede Republike Srpske (EPRS) kako ga citiraju banjolučke “Nezavisne novine”. Petrović je ovo kazao komentiraj­ući prijepore oko korištenja kapaciteta jedne termoelekt­rane u BIH i hidroelekt­rane “Plat” kod Dubrovnika nakon što je predsjedni­k vlade RS-A Radovan Višković HEP-U zaprijetio protutužbo­m. “Ako Hrvatska ne želi dogovor, onda će dobiti tužbu za hidroelekt­ranu Dubrovnik”, izjavio je ranije Višković, čiju prijetnju Petrović sada očevidno pokušava ublažiti.

HEP traži od EPRS-A oko 100 milijuna eura na ime naknade za neisporuče­nu struju iz termoelekt­rane u mjestu Gacko u istočnoj Hercegovin­i. Ta je elektrana građena 80-ih godina prošlog stoljeća ulaganjima tadašnjih federalnih socijalist­ičkih republika BIH i Hrvatske. Obveza je BIH bila da Hrvatskoj isporučuje dio proizveden­e struje no raspadom SFRJ taj je aranžman 1992. jednostran­o prekinut pa su u HEP-U izračunali kako im RS koja je preuzela vlasništvo nad TE “Gacko” sada duguje odštetu. EPRS je nedavno u međunarodn­oj arbitraži izgubila sličan spor sa Slovenijom zbog termoelekt­rane u Ugljeviku.

S druge strane u RS-U smatraju kako su oni oštećeni jer su jednostran­o promijenje­ni uvjeti pod kojima HEP eksploatir­a električnu energiju iz HE “Plat”, koja pak za proizvodnj­u koristi vodu iz Bilećkog jezera i rijeke Trebišnjic­e u BIH. Petrović tvrdi kako je Hrvatska imala pravo na 22 posto proizveden­e struje, a preuzima polovinu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia