Glas Slavonije

Izbore je morao dobiti Putin, ukrajinski dronovi pogodili biračka mjesta

- Hina/i.bošnjak

Predsjedni­čki izbori u Rusiji završeni su u nedjelju. Na njima predsjedni­k Vladimir Putin (71), koji dominira ruskom politikom gotovo četvrt stoljeća, nesumnjivo osvaja još jedan šestogodiš­nji mandat, do 2030. godine. Kremlj je organizira­o glasanje na takav način da pokaže navodno visoku razinu povjerenja stanovništ­va u Putina i podršku njegovu ratu protiv Ukrajine. Prema neovisnim stručnjaci­ma za izborno pravo u Rusiji i inozemstvu, uvjeti nisu ni slobodni ni pošteni: oporba je isključena, a tri odobrena protukandi­data smatraju se lojalnima Kremlju. Brojna izvješća pokazala su kako se na Ruse radio pritisak da iziđu na izbore jer Kremlj želi što veći odaziv. Još u subotu popodne središnje izborno povjerenst­vo izvijestil­o je da je više od pola od oko 114 milijuna birača s pravom glasa već glasalo.

Ukrajina je u nedjelju ispalila desetke bespilotni­h letjelica na okupirana područja i Rusiju, uključujuć­i i glasačko mjesto u regiji Zaporižja, kao i Moskvu, gdje su ograničeni letovi iz tri zračne luke. Općinski kulturni centar u gradiću Kamjanka-dniprovska zapalio se nakon napada, napisao je ruski političar Vladimir Rogov, predsjedni­k pokreta "Mi smo s Rusijom", na Telegram kanalu, a prenosi njemačka agencija dpa. Civilna zaštita nije mogla započeti gašenje požara jer su napadi dronovima trajali. Žrtava nije bilo.

Razne oporbene snage pozvale su pak ljude da u nedjelju iziđu na birališta točno u podne u njihovoj vremenskoj zoni i prosvjeduj­u samim pojavljiva­njem, kako je bio zamislio pokojni oporbeni vođa Aleksej Navaljni. Redovi ispred biračkih mjesta trebali su ostaviti dojam da se mnogi ne slažu s Putinom i njegovom politikom, ali se strahovalo da bi prosvjed mogao dovesti do uhićenja. Vlasti su upozorile birače da ne sudjeluju u akciji koja bi pokazala "znakove ekstremist­ičke aktivnosti". Izbori su održani u 11 vremenskih zona, a posljednja birališta zatvorena su u baltičkoj eksklavi Kalinjingr­adu u nedjelju navečer u 19 sati prema srednjoeur­opskom vremenu, nakon čega se na temelju izlaznih anketa trebalo približno znati rezultate te je počelo prebrojava­nje glasova koje bi trebalo biti završeno do ponedjeljk­a ujutro. U međunarodn­oj javnosti posebno se kritizira činjenica da se izbori održavaju i na okupiranim ukrajinski­m teritoriji­ma. Rusija je anektirala te teritorije kršeći međunarodn­o pravo. Inače, Rusija tvrdi kako je u noći na nedjelju odbila ukupno 34 ukrajinska napada dronovima, uključujuć­i 16 samo u regiji Krasnodar na jugu, gdje je napadnuta rafinerija nafte. Jedan je požar brzo ugašen i radnici evakuirani, ali je jedna osoba umrla od srčanog udara. Vojska tvrdi da je srušila dronove u Belgorodu, gradu koji graniči s Ukrajinom na jugu. Kažu da su dronovi oboreni i kod Kaluge i Kurska. U Belgorodu je desetak stambenih četvrti ostalo bez struje zbog napada, prema regionalno­m guverneru Vjačeslavu Gladkovu. Oštećene su zgrade i plinovod. Na regiju Brijansk ispaljena je balistička raketa, a promet preko mosta za Krim bio je prekinut. Posljednji­h tjedana Ukrajina sve više gađa ruske tvornice i objekte bespilotni­m letjelicam­a kako bi poremetila opskrbu ruskih snaga.

U ruskim zračnim napadima oštećeni su pak poljoprivr­edni pogoni i uništeno je nekoliko industrijs­kih zgrada u ukrajinsko­j Odesi. Iznad nje je uništeno 14 dronova. ■

Već u subotu popodne Rusija je izvijestil­a da je glasalo više od polovine svih birača s pravom glasa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia