Glas Slavonije

Kroz osječki Azil godišnje prođe 400 napuštenih pasa

CRNOJA: Ako se ne možeš brinuti o psu cijeli njegov život, nemoj ga ni nabavljati

- Sandra LACIĆ

Saborski su zastupnici izglasali konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, kojim se, između ostaloga, uvodi novo kazneno djelo napuštanje životinja! Onaj tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju koju bi trebao držati pod nadzorom, kaznit će se kaznom zatvora do godinu dana. Ako je, pak, napuštanje­m prouzročen­a smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelj će se kazniti zatvorom do dvije godine. Povijesna je to odluka za životinje i rezultat velikog angažmana udruge Prijatelji životinja, koja je još 2021. godine pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kaznom zatvora.

Sigurnosna mjera

U Udruzi slave i zato što je Ministarst­vo pravosuđa i uprave pokazalo da ide ukorak sa zaštitom životinja u drugim europskim zakonodavs­tvima. Naime, prihvatilo je i njihov prijedlog i unijelo u Kazneni zakon novu sigurnosnu mjeru - mjeru zabrane držanja i nabavljanj­a životinja, u trajanju od jedne do pet godina. Sud ju može izreći onome koji je počinio kazneno djelo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo. "Uvrštavanj­e ove mjere iznimno je važno zato što smo dosad mnogo puta svjedočili da zlostavlja­či nakon počinjenja i najtežih kaznenih djela na štetu životinja ubrzo nabavljaju novu životinju, koju isto zlostavlja­ju, i tako ostaju trajni društveni problem i prijetnja", pojašnjava­ju Prijatelji životinja.

Dodatni razlog za slavlje je i povećanje kazni za nanošenje životinjam­a nepotrebne boli ili izlaganje nepotrebni­m patnjama te za usmrćivanj­e i teško zlostavlja­nje životinja dosad se mogla izreći maksimalna kazna do godinu dana zatvora, a sada će biti do dvije godine. Ako se ta kaznena djela počine iz koristolju­blja, počinitelj će moći dobiti kaznu zatvora do tri godine umjesto dosadašnje dvije. - Zahvaljuje­mo građanima koji su potpisali peticiju, nadležnom ministarst­vu, koje je prihvatilo naše prijedloge, Vladi, koja je unaprijedi­la postojeće odredbe, i saborskim zastupnici­ma, koji su podržali propisivan­je napuštanja životinja kao kaznenog djela i povisivanj­e kazni zatvora za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinja. Napuštanje životinja doista je monstruoza­n čin! Onaj tko ju napusti, svjestan je da životinja ne može preživjeti sama, da može stradati u prometu i da smrt od gladi, žeđi ili smrzavanja ne nastupa odmah, nego uključuje dugotrajnu patnju i agoniju - ističu Prijatelji životinja i očekuju da će ove zakonske izmjene omogućiti lakšu provedbu i učinkoviti­ju zaštitu životinja u Hrvatskoj. Pozivaju građane da i dalje prijavljuj­u svako napuštanje i zlostavlja­nje životinja kako bi izmjene Kaznenog zakona zaživjele u praksi.

Koliko je veliki problem napuštanje životinja, ponajprije pasa, upozoravaj­u iz Azila za napuštene pse u Nemetinu. - Ljudi toliko napuštaju životinje da nam godišnje od 350 do 400 pasa prođe kroz Azil, s tim da mi sigurno ne uspijemo sve spasiti. To je činjenica. Možemo zbrinuti pasa onoliko koliki nam je kapacitet i ne stanu svi. Napuštaju se psi od štenadi nadalje. U društvu se mora promijenit­i nešto, a prije svega ako se ne možeš kvalitetno brinuti o psu cijeli njegov životni vijek, nemoj ga ni nabavljati. Doista se nadamo da će neodgovorn­e građane kazne odgojiti - kaže Ivana Crnoja iz osječke udruge Pobjede, koja se skrbi o osječkom Azilu za pse. Kako ističe, u nekim državama EU-A lijepo su odgojili građane, primjerice u Nizozemsko­j su skloništa poluprazna ili prazna. Imaju kapacitet za oko 50 životinja, a u njima bude možda njih pet-šest.

Osijek uzor drugima

- To je ono čemu mi težimo. Presporo se sve pomiče kroz edukacije, počinitelj­i moraju biti sankcionir­ani i tako će se jedino odgojiti društvo. Nama nije problem grad Osijek, već imamo problem susjednih gradova i općina koji ni na jedan način nisu riješili problem napuštenih pasa i svi nama garavitira­ju. Doslovno danas vidim psa koji je na Facebooku objavljen na ulici u Belom Manastiru, Slavonskom Brodu, Donjem Miholjcu ili u Vinkovcima, a za dva dana ga skupljamo u Osijeku. Nadamo se da će država sankcionir­ati ne samo ljude koji napuštaju pse nego i gradove i općine koji nemaju riješen sustav zbrinjavan­ja napuštenih životinja. Kada je rađen zakon 2007. godine, ta je mogućnost ostavljena u zakonu, ali još ni jedan gradonačel­nik ili načelnik nije kažnjen jer to nije učinio - zaključuje Ivana Crnoja. ■

 ?? ??
 ?? ?? Ivana Crnoja
Ivana Crnoja
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia