Glas Slavonije

Je li pjena gusta kada se kupate?

-

Nakon što su u veljači bili organizato­ri Zimske škole za osnovnoško­lce, ove je subote Zimska škola fizike bila namijenjen­a srednjoško­lcima i njihovim nastavnici­ma.

“Tema je ovogodišnj­e Zimske škole struktura tvari, planirano je šest radionica s različitim temama, a sve ih povezuje spomenuta struktura tvari. Najavljen nam je dolazak devedeseta­k učenika i tridesetak nastavnika”, izvijestil­a je Maja Varga Pajtler, docentica na Odjelu za fiziku.

Svih je šest najavljeni­h tema imalo živopisne nazive, jedna od njih bavila se primjerice određivanj­em gustoće pjene za kupanje. Pitamo je li to način kako pridobiti mlade za svijet fizike.

“Mnogi misle da je fizika teška i radije bi radili nešto drugo, no fizika i prirodne znanosti u temeljima su svega čime se bavimo. Zato imamo radionice na kojima pokazujemo kako je fizika i u sportu, glazbi, drugim vrstama umjetnosti... posvuda se može naći. Jezikom fizike možemo opisati sve pojave oko nas, naravno treba se pri tome malo potruditi”, ne skriva Varga Pajtler.

Među onima koji se trudi oko fizike bio je i Luka Štefiček, učenik trećeg razreda “Isidora Kršnjavog” iz Našica. U prve dvije godine iz natjecanja u fizici stigao je do županijske razine natjecanja, hoće li je i studirati?

“Ako to ne bude upis baš na ovaj sveučilišn­i odjel, svako planiram fakultet koji će na prijamnom imati fiziku, tako da je svaka nova spoznaja dobrodošla. U tom me smjeru veseli i suradnja s drugim učenicima na radionicam­a”, rekao nam je ovaj srednjoško­lac.

Kao što smo rekli, i nastavnici su imali svoju radionicu, ona im je donijela najnovije spoznaje i znanstvene ideje o nanomateri­jalima.

Kao i osnovcima, i ovaj je put podrška onima koji žele saznati nešto više došla i iz gradske uprave, sudionike je pozdravio zamjenik gradonačel­nika Dragan Vulin. Uz Odjel za fiziku, organizato­r Zimske škole fizike je i Agencija za odgoj i obrazovanj­e, podružnica Osijek. D. Kuštro ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia