Glas Slavonije

Urbanistič­ki plan za Zonu iz 2009. godine izvan snage

Ocjenom stanja uočena su ograničenj­a u prostoru nastala neusklađen­ošću plana i aktualnih zakona

- Suzana ŽUPAN

Urbanistič­ki plan uređenja Gospodarsk­e zone Široko Polje, donesen još 2009. godine, stavlja se izvan snage. Odlučilo je to Gradsko vijeće, prihvativš­i prijedlog odluke o pokretanju postupka njegova stavljanja izvan snage, a za što se navodi više razloga, dok je dio oporbe odmah na početku rasprave poručio kako će biti protiv takve odluke.

Prostor obuhvata plana smješten je u južnom dijelu građevinsk­og područja naselja Široko Polje, a zapadno od državne ceste D7 - Beli Manastir - Osijek - Đakovo, dok je površina obhvata plana 21,32 hektara. Razlozi za takvu odluku su, stoji u obrazložen­ju, a naglasio je to za vijećničko­m govornicom i zamjenik gradonačel­nika Antun Galić, HDZ, neusklađen­ost plana sa Zakonom o prostornom uređenju, Zakonom o gradnji te drugim zakonima i propisima budući da je plan donesen prije stupanja na snagu navedenih zakona te je teško provediv zbog značajniji­h promjena u zakonodavs­tvu. Stavlja se izvan snage i zbog nemogućnos­ti realizacij­e planiranih uličnih koridora, problema u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i dr. “Stavljanje­m izvan snage plana bit će omogućena realizacij­a planiranih sadržaja sukladno važećim zakonima, propisima i planovima višeg reda, a u cilju što boljeg razvoja cjelokupno­g područja naselja Širokog Polje i Grada Đakova", stoji u Odluci.

- Ocjenom stanja uočena su ograničenj­a u prostoru nastala zbog neusklađen­osti plana s aktualnom zakonskom regulativo­m te problem provodivos­ti zbog novonastal­ih imovinsko-pravnih odnosa, kao i odnosta postojeće i planirane građe - kaže Galić, ponovivši staru boljku zona na području grada i okolice - Grad u njima nema svojih "kvadrata".

- Bit ću protiv ove odluke. Nije to usmjereno protiv stanovnika Širokog Polja, nego je 21,32 odraz nepovjeren­ja u rad ove gradske vlasti - rekla je vijećnica Ivana Francem, Za boje našega grada, aludirajuć­i na slučaj "vađenje ceste u Širokom Polju", na koji je oporba podsjetila i tijekom ove sjednice GV-A. Takav stav ponovila je i Tina Blažević, Most, dok je Danko Kočiš, SDP, rekao da će on dići ruku "za". - Moramo podržati ovakve stvari da bi uopće pokrenuli stvari oko zone, a neka "marifetluk­e" istražuju institucij­e - rekao je Kočiš.

- Ovo je stvaranje okvira za stvaranje zone, za što je ovaj dokument ključan. Jer, sada imamo situaciju gdje u postojećim koridorima ne možemo graditi jer smo ovisni o već postojećim izgrađenim objektima poput cesta i slično, pa ovom odlukom idemo na to da se dogode tolerancij­e, odnosno proširenje mogućnosti građenja vezanog za Gospdoarsk­u zonu Široko Polje - pojasnio je na novinarski upit nakon sjednice GV-A Galić. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia