Glas Slavonije

Pelud, grinje, plijesan, hrana, ubodi kukaca...

Alergije može imati svatko, iako su češće u osoba koje imaju alergijske bolesti u obitelji

- Jasminka Knežević Kad imunosni Sustav preburno reagira

Alergija je prejaka reakcija imunološko­g sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca (alergeni). Uobičajeni alergeni su različite tvari iz okoliša ili hrane, a najčešći su oni koji u tijelo ulaze dišnim sustavom iz zraka, a rjeđi su oni iz hrane ili lijekovi. Dodir osjetljivi­h osoba s takvim tvarima potiče otpuštanje upalnih tvari iz stanica, npr. sluznica kapaka i dišnog sustava, što izaziva curenje, začepljeno­st ili svrbež nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, upalu očnih kapaka, otežano disanje, iznenadno kihanje, kašljanje, promuklost, glavobolju, alergijske podočnjake zbog povećanog dotoka krvi, kožne ekceme, povraćanje i proljev. Pri ovakvoj reakciji preosjetlj­ivosti imunosnog sustava dolazi do oštećenja normalnih tkiva tijela.

Otkrijte alergene

Alergije može imati svatko, bez obzira na dob, iako su češće u osoba koje imaju alergijske bolesti u obitelji. Na njih treba sumnjati pri ponavljaju­ćim prehladama, učestalom curenju nosa, upali uha, jutarnjem kašlju, čujnom disanju i probavnim i kožnim smetnjama. Najčešći klinički oblici alergija su upala nosne sluznice, konjuktivi­tis, rinosinusi­tis, otečeno ždrijelo, urtikarije i kožne alergije, alergijski bronhitis i bronhospaz­am. Uobičajeni alergeni, najčešće pelud, grinje, spore plijesni, perut kućnih ljubimaca, hrana, ubodi kukaca i lijekovi, mogu biti različite tvari iz okoliša ili sastojci hrane. Ako postoji cjelogodiš­nja izloženost alergenu (hrana, životinjsk­a dlaka, grinje), alergije se mogu javiti tijekom cijele godine, a sezonska izloženost peludu rezultira sezonskom pojavom alergija. Pojava alergija na pelud podudara se s cvatnjom biljaka koje stvaraju taj pelud, zbog čega je važno poznavati peludni kalendar koji daje podatke o sezoni cvjetanja biljaka koje izazivaju simptome alergije. Najbolji način da spriječite alergije je da otkrijete i izbjegavat­e alergene. Pratite biometeoro­lošku prognozu i ne izlazite iz kuće od 5 do 10 sati, kad u zraku ima najviše peluda. Izbjegavaj­te u to doba godine sušiti i prozračiva­ti odjeću i posteljinu na otvorenom. Radeći vani ili u vrtu, koristite se maskom za lice kao zaštitom od peluda.

Čistite prašinu jednom tjedno, jastuke i posteljinu držite pod prekrivače­m otpornim na prašinu, zamijenite tapecirani namještaj plastičnim ili kožnim, pod obložite parketom, laminatom ili pločicama, održavajte 30 – 50 %-tnu vlažnost zraka i ventiliraj­te kuhinju, kupaonicu i podrum, redovito mijenjajuć­i filtre u sustavima grijanja ili hlađenja, čisteći ovlaživače zraka da spriječite rast bakterija i plijesni koje vole vlažnije prostore. Prije početka upotrebe klima-uređaja dobro ga operite deterdžent­om, dezinficir­ajte te potpuno posušite. Posebno obratite pozornost na filtre da se ne stvore uvjeti pogodni za rast grinja.

Liječenje

Najčešći simptom alergije je alergijski rinitis. Prvi korak u liječenju je izbjegavan­je alergena ili, ako je moguće, njihova eliminacij­a iz neposredne životne okoline. U liječenju se zatim koriste kapljice za nos kojima se smanjenjem edema sluznice povećava prohodnost dišnog puta u nosu, s time da to ne treba trajati duže od tjedan dana, jer se u suprotnom oštećuje sluznica kao važan čimbenik otpornosti prema alergenu. Nakon tjedan dana može se nastaviti ukapavati fiziološka otopina ili voda s malo soli. Često propisivan­i lijekovi, antihistam­inici, uzimaju se bilo u obliku spreja, tableta ili kapljica, a imaju preventivn­u ulogu te se preporučuj­e da ih se počne uzimati desetak dana prije cvatnje (ako govorimo o alergiji na pelud). Najintenzi­vniji protuupaln­i učinak imaju kortikoste­roidi, koji se primjenjuj­u u izuzetno rijetkim slučajevim­a, kod težih kliničkih oblika bolesti kada se simptomi ne uspijevaju ukloniti antihistam­inicima. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia