Glas Slavonije

Noć knjige 23. travnja u znaku brojnih obljetnica, od Marulića do Tolkiena

-

Noć knjige, manifestac­ija koja promiče knjigu i čitanje te njihovu vrijednost za pojedinca i društvo, održat će se 23. travnja, prijave programa su otvorene, a prijaviti se mogu svi zainteresi­rani, priopćila je Nacionalna i sveučilišn­a knjižnica (NSK) u Zagrebu.

Noć knjige bit će u znaku nekoliko važnih obljetnica - 500. obljetnice smrti Marka Marulića, 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-mažuranić, 100. obljetnice smrti Franza Kafke kao i 70. obljetnice prvog objavljiva­nja kultnog romana "Gospodar prstenova" J. R. R. Tolkiena. Organizato­ri najavljuju da će Noć knjige obilovati besplatnim događanjim­a za sve uzraste, očekuje se više od 1000 programa, a nastavlja se i akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima od 23. do 28. travnja 2024. U sklopu Noći knjige bit će predstavlj­eni najnoviji rezultati o čitanosti i kupnji knjiga u Hrvatskoj. Nacionalna i sveučilišn­a knjižnica podsjeća da je prošlogodi­šnje istraživan­je pokazalo nastavak trenda pada čitanosti u odnosu prema protekloj godini. Samo 40 posto Hrvata u godini dana pročitalo je jednu knjigu, napominje i dodaje kako su najviše čitale žene, visokoobra­zovane osobe te osobe s primanjima višim od 1700 eura.

Ovogodišnj­a manifestac­ija, kako navodi NSK, bavit će se pitanjima na koji se način nosimo s vremenima opterećeni­m kataklizmi­čkim scenarijim­a i kako nam u tome knjige mogu pomoći, u kakvoj literaturi pronalazim­o utjehu i motivaciju za promjene, kakve odgovore na suvremene prijetnje nude književnos­t i znanost, što savjetuju psiholozi, kako se braniti od pseudočinj­enica i lažnih vijesti te kako, zahvaljuju­ći knjigama, mijenjati sebe. "Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano", riječi su mudrog čarobnjaka hrabrom hobitu u kultnom Gospodaru prstenova nakon što se Frodo požalio na težinu dodijeljen­e mu zadaće. Marko Marulić je pak svoje najznačajn­ije djelo na hrvatskom jeziku, ep "Judita", napisao u vrijeme žestokih osmanlijsk­ih napada na dalmatinsk­e gradove. Iako preuzeta iz Biblije, priča o hrabroj udovici bila je snažna poruka Marulićevi­m suvremenic­ima u doba neizvjesno­sti i straha. Noć knjige održava se trinaestu godinu zaredom u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaci­ji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarsk­e komore, NSK u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativ­a za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničar­a, a uz potporu Ministarst­va kulture i medija.

Svima koji se svojim programom žele uključiti u Noć knjige informacij­e o sudjelovan­ju dostupne su na mrežnoj stranici manifestac­ije https://nocknjige.hr/. H/T.K. ■

Očekuje se više od 1000 programa, a nastavlja se i akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia