Glas Slavonije

Film koji je sakralizac­ija rocka kroz trash estetiku

Film Jurice Hižaka osvojio je glavnu nagradu na talijansko­m festivalu Filmuzik

- Elena Lukić Jurica Hižak redatelj

Ukinu Urania proteklog je vikenda održana premijera filma "Rifovi revolucije", prvi dugometraž­ni film autora Jurice Hižaka. Ova glazbeno-akcijska komedija nakon vrlo uspješne zagrebačke premijere u velikoj dvorani kina SC sada kreće i na miniturnej­u po Hrvatskoj. Nakon prve postaje u Osijeku, tijekom proljeća su u planu i gostovanja u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Koprivnici, Ivancu.

- "Rifovi revolucije" prošle su se godine predstavil­i na nekoliko regionalni­h festivala. Prikazani su na slovenskom Grossmann film festivalu, vinkovačko­m DORF-U, varaždinsk­om Trash festivalu, beogradsko­m Dok'n'ritmu te na njujorškom Shockfestu. Reakcije su bile fantastičn­e, a neki su se čak ponudili i da glume. Dobili smo i usporedbe sa "Spinal Tapom" i "Pick of Destiny". Upravo nam je Jack Black bio inspiracij­a uz film "Walk Hard: The Dewey Cox Story" kao počast rock-glazbi - govori Hižak. Genijalni gitarist Ray, kojeg glumi Marko Denac, svirajući, slušatelji­ma daje natprirodn­u fizičku snagu, suprotstav­lja se Tomislavu Šipeku u ulozi Dr. Zempa, vlasnika agencije koja uzima glazbeni porez i terorizira građane. Oko Rayova benda Razor Jet okuplja se pokret otpora, a kako bi ih uništio, Zemp i njegova sestra Niniva kuju pakleni plan da Razor Jet pretvore u boy band i tako unište njihov rock'n'roll mojo. Osim Hižaka, u filmu glume i zagrebački kazališni redatelj Mario Kovač, poznati filmaš Boris Prole, te talijanska umjetnica Angelica Scano. - Film je zapravo sakralizac­ija rocka kroz trash estetiku. Perike su kupljene u Lidlu, no pokrili smo svoje nedostatke prateći kanone američke dramaturgi­je. Jedna od poruka filma je da je ljudski griješiti i da uvijek postoji prostor za iskupljenj­e. No nije sve u instant-zadovoljst­vu, sreći i hedonizmu - ima nešto i u borbi na duže staze. Film je prepun originalni­h songova koje je skladao Arian Peharda, recimo kada Zempovci uhvate jednog buntovnika, muče ga glazbom, odnosno pjesmom "Despacito". Iako za nju nismo dobili licencu za korištenje, gledatelji će moći poslušati našu verziju "Esposito". Htjeli smo zabaviti i nas i publiku, vjerujem da smo u tom i

Jedna od poruka filma je da je ljudski griješiti i da uvijek postoji prostor za iskupljenj­e. No nije sve u instant-zadovoljst­vu, sreći i hedonizmu - ima nešto i u borbi na duže staze.

uspjeli - istaknuo je Hižak. Izvršni producenti filma su Alan Obrstar i Nataša Kubiček, a skroman budžet od 4000 eura iskorišten je za snimanje koje je trajalo gotovo četiri godine počevši od jeseni 2019. Korona je uvelike otežala taj proces, no budući da su svi od snimatelja do glumaca radili volontersk­i, ništa nije moglo stati na put takvoj ljubavi i entuzijazm­u.

- Snimali smo na 35 lokacija diljem Varaždina poput rock-klubova, kafića, frizerskih salona, šoping-centra i slično. Na varaždinsk­om Trgu slobode jedna je baka čak pozvala policiju jer je mislila da je riječ o pravoj tučnjavi. Neizmjerno sam zahvalan našim prijatelji­ma, suradnicim­a i sponzorima koji su omogućili stvaranje ovog jedinstven­og projekta - dodaje.

Film u produkciji REBL FILMA i varaždinsk­e udruge Trash nedavno je osvojio i glavnu nagradu na festivalu Filmuzik kao najbolji film u kategoriji dugometraž­nog filma. Riječ je o festivalu iz talijansko­g mjesta Gioiosa Ionica na samom jugu Italije, u Kalabriji, koji se ove godine održava već šesti put. Na natječaj je pristiglo 90-ak filmova iz 19 zemalja, a festival će se održati u rujnu 2024., kada će naravno biti prikazani "Rifovi revolucije" i uručena nagrada. Čini se da je film pravi pogodak, no hrvatskoj kinematogr­afiji nedostaje upravo žanrovskih filmova. - Naša scena nema hrabrosti, posebno Hrvatski audiovizua­lni centar. Uglavnom se snimanju urbane drame i radnje vođene karakterim­a likova, a kronično nam nedostaju natječaji i financijsk­e potpore za žanrovske filmove. Mi se iz REBL udruge zauzimamo da on napokon postane institucio­nalno prepoznat jer vjerujemo da bi doista spasio hrvatsku kinematogr­afiju uključivši brojne ljude i šarolike lokacije. Treba nam veći protok između profesiona­laca i amatera, to je ujedno i odlična prilika za postojeće i nove filmofile te filmske ekipe - zaključuje Hižak. ■

nedostaje

POTPORA ZA ŽANROVSKE FILMOVE

 ?? ?? Ekipa filma “Rifovi revolucije” u Osijeku
Ekipa filma “Rifovi revolucije” u Osijeku
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia