Glas Slavonije

Siguran start novog izbornika, tri pobjede za ljeto u Francuskoj

Nakon što je propustila nastup u Tokiju, rukometna reprezenta­cija Hrvatske plasirala se na OI u Parizu

- Krešimir Lacković

Kako je dobro vidjeti se opet" čulo se i u nedjelju u ZAG Areni u Hannoveru tijekom utakmice rukometaša Hrvatske i Alžira, premda je pravo slavlje bilo još u subotu pred gotovo 10 tisuća Nijemaca. Hrvatska rukometna reprezenta­cija pobjedom nad Austrijom u četvrtak te subotnjim trijumfom nad Njemačkom osigurala je nastup na Olimpijski­m igrama u Parizu. Tamo će igrati i Njemačka, koja je s 34:31 pobijedila Austriju te uhvatila drugo mjesto za Pariz.

Revija za kraj

Pomalo neuobičaje­no posljednji­h godina, bar što se tiče hrvatske rukometne reprezenta­cije, nedjeljni susret s Alžirom bio je potpuno revijalnog karaktera. I to nakon što se vjerujemo proslavio plasman na Olimpijske igre. Nekima će one biti prve, a nekima poput našeg kapetana Domagoja Duvnjaka već četvrte. U tako neobavezno­m ritmu događale su se i brojne tehničke pogreške u susretu s Alžircima. Na najvišoj razini bio je Dominik Kuzmanović, već u prvom poluvremen­u imao je 13 obrana. U drugom je još upisao jednu, a onda svoje mjesto prepustio Kristianu Pilipoviću, rođenom u Đakovu, odrastao u Austriji, koji je, kao Kuzma danas, nekad branio vrata NEXE-A. Prilika je bila da novi hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson provjeri i neke igrače koji su manje igrali. Prije svih krila Mihića i Glavaša, desnog vanjskog Maraša koji su bili na prošlom EP-U, ali i neke koji nisu bili u siječnju u Njemačkoj poput pivota Grahovca, koji je u prvom poluvremen­u morao izaći zbog sudara glavama i pucanja arkade te srednjeg vanjskog Vistoropa, koji pokraj, tvrdimo i dalje, najbolje linije srednjih vanjskih Cindrić-duvnjak-karačić, teško će još uvijek dobivati priliku. Bar ne može računati na to predstojeć­e ljeto u Parizu. Možda nakon Olimpijski­h igara. Jer sva trojica naših "srednjaka" zagazila su u tridesete. Duvnjak i Karačić bliži su četrdeseti­ma.

Tri od tri

Sigurdsson je tako svoj prvi "nastup" na hrvatskoj klupi odradio vrlo sigurno s tri pobjede te je u nedjelju navečer raspustio momčad sa stopostotn­im učinkom na hrvatskoj klupi. Prvo sljedeće okupljanje bit će nakon završetka klupske sezone. Tada mu slijedi dovoljno vremena za pripremu za nastup na Olimpijski­m igrama krajem srpnja i početkom kolovoza u Parizu, a vjerujemo poslije i na stadionu Pierre Maouroy u Lilleu, gdje će se igrati knock-out faza i dijeliti olimpijske medalje. Je li Hrvatska spremna već sada za napad na olimpijsku medalju nakon četiri natjecanja na kojima smo doživjeli sve redom razočaranj­a, nakon što smo u tom razdoblju propustili prethodne Olimpijske igre u Tokiju pa je Sigurdsson već, ako tako gledamo, načinio pomak u odnosu prema posljednji­h nekoliko godina. Domagoj Duvnjak nedavno je u intervjuu otkrio da su mu kolege iz rukometa rekle, nakon što je Sigurdsson promoviran za izbornika Hrvatske, da smo ponovno veliki kandidati za medalju na olimpijski­m igrama. Načelno, zbog toga je Sigurdsson i došao. Da nas vrati u krug najvećih kandidata za medalje na svim natjecanji­ma. Ono što smo vidjeli u ove tri utakmice u Njemačkoj daje nam nadu u optimizam. Ima još Sigurdsson posla. Prije svega treba iskristali­zirati igrače s kojima će otići na Olimpijske medalje. Olimpijski pokret i organizato­ri s jedne strane utroše milijardu u infrastruk­turu, a s druge strane ne dopuštaju baš zbog troškova da svaka reprezenta­cija ima po 20-21 igrača u konkurenci­ji, što je bio slučaj sada na kvalifikac­ijskom turniru u Hannoveru. To su čak i neke slatke brige. Ono što je sigurno, srpanj ćemo dočekati s optimizmom. I s velikom srećom što ćemo ponovno rukometnu reprezenta­ciju gledati na Olimpijski­m igrama. Kako je dobro vidjeti ih opet! ■

HRVATSKA ALŽIR 34 (15) 22 (11)

– zag arena. kuzmanović 14+0, Pilipović 5+0, Mihić 8, Duvnjak, lučin 4, Gojun 1, karačić 3, Načinović 1, Vistorop, Martinović, Šipić 4, Glavaš 9 (5), Srna, Maraš 1, klarica 3 i Grahovac.

Ghetbane 9+1, Moustafa Sadouk 1, berkous 4, kermouche, abdi 8, abrous, Saker 3 (1), zemouchi, Hellal, bounab 1, Daoud 1, Nidhal, benhalma 2, kaabache, boulesha, Jaballah, Meddahi i zennadi 2.

Hrvatska 6-5, alžir 2-1; Hrvatska 2 minute Srna, alžir 6 minuta abrous 2, Meddahi 2, abdi 2. Crveni karton: Srna Hrvatska.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia