Glas Slavonije

MILANOVIĆ: OVA ODLUKA JE USTAVNI PUČ

-

cijskog postupka pa na dalje, istaknuo je Šeparović. U dokumentu naslovljen­om "upozorenje" Ustavni sud uvodno je naveo da je razmatrao Milanoviće­vu najavu kandidatur­e na listi SDP-A, ali i Facebook izjavu da će nakon izborne pobjede odstupiti sa svoje dužnosti, a do preuzimanj­a nove dužnosti predsjedni­ka vlade obnašati dužnosti predsjedni­ka RH. Ustavni sud razmatrao je i Milanoviće­vu izjavu s Facebooka od nedjelje da će "ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-A". U upozorenju navode da je Ustavni sud dužan pravodobno upozoriti sva tijela koja na bilo koji način sudjeluju u izbornom procesu, kao i sve sudionike izbornog procesa, na neposrednu odgovornos­t za odluke koje donose. Te odluke moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama hrvatske ustavne države. Podsjećaju da predsjedni­k države predstavlj­a i zastupa RH u zemlji i inozemstvu, brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti, odgovara za obranu neovisnost­i i teritorija­lne cjelovitos­ti. Predsjedni­k je, dodaju, vrhovni zapovjedni­k oružanih snaga, raspisuje izbore za Hrvatski sabor i saziva ga na prvo zasjedanje te povjerava mandat za sastavljan­je vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničk­ih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultaci­ja, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Za ovu odluku glasovalo je devet sudaca - Šeparović, Snježana Bagić, Mato Arlović, Branko Brkić, Mario Jelušić, Josip Leko, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović. Protiv su bili suci Sergej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, a Goran Selanec i Lovorka Kušan nisu glasovali jer su smatrali da nema uvjeta za donošenje odluke, pa su napustili sjednicu. Šeparović je zaključio da je Milanović, s obzirom na navedene stavove Ustavnog suda, od petka kada je najavio kandidatur­u postupao neustavno.

Miroslav Šeparović ocijenio je kako imamo političku, a ne ustavnu, krizu, ali i institucij­e koje je mogu otkloniti. "Državno izborno povjerenst­vo odgovara za provođenje izbora i nadam se da će svoju zadaću kao i dosad izvršavati. Neću odgovarati na hipotetska pitanja. Što će biti ubuduće, hoćemo li morati posezati za ustavnim ovlastima... Ima dovoljno instrumena­ta za vođenje kampanje i nema potreba da se pribjegava neustavnim sredstvima", poručio je Šeparović. Odgovaraju­ći na novinarska pitanja, Šeparović je rekao da Milanović može biti mandatar nakon izbora, ako će se do tada ponašati sukladno Ustavu i zakonu. "Mogućnosti ne želim prejudicir­ati. Nadam se i uvjeren sam da do drugih mogućnosti neće trebati ni doći i da će se predsjedni­k i SDP pridržavat­i Ustava i upozorenja", rekao je Šeparović. Dodatno je pojasnio kako Milanović ne smije nastupati djelatno u kampanji, promovirat­i stranku, sudjelovat­i na skupovima i davati intervjue kao kandidat na izborima.

“Rijeke pravde"

Na pitanje može li predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin sada reći da je Milanović SDP-OV kandidat za premijera, Šeparović je odgovorio novinarima kako prejudicir­aju da će Grbin reći: "Ja ne poštujem odluku Ustavnog suda i ja se toga neću držati". "Ja ne vjerujem da će Grbin to reći jer je to protivno vladavini prava", nadodao je. Šeparović je za slučaj da se Milanović ogluši o zaključke Ustavnog suda istaknuo da će se sud koristiti svim opcijama - do poništavan­ja svih izbornih radnji, ali je ocijenio kako je siguran da to toga neće doći. "Ova odluka ne sprječava predsjedni­ka

Predsjedni­k Republike Zoran Milanović ocijenio je odluku Ustavnog suda ustavnim pučem. “S takvim ljudima mi imamo posla. Ja apeliram na svoje kolege, prijatelje i na hrvatski narod i građane, jer oni će na kraju presuditi ovu ustavnu krizu, koja je ustavni puč, s takvim ljudima se ne može drukčije. Dakle, to se mora riješiti izborima”, rekao je Milanović u Veloj Luci. “Oni stoje između volje hrvatskih birača da slobodnim izborima naprosto odaberu nakon sedam i pol godina zuluma i kriminala HDZ-A (...), da kažu jesu li za to, nisu li za to”, ocijenio je Milanović. No poručio je da će na kraju biti hrvatski premijer i biti mandatar, na legalan i pristojan način, ali da “toj bandi neće reći kako”. Pozvao je i građane da se na izborima ujedine protiv HDZ-A i “bande Andreja Turudića”, glasali oni za Sdp-ovu listu, za Možemo!, za Domovinski pokret, za Most. “Sve je dobro. Ništa nije loše, ovo su vremena u kojima se borimo za - virtualno, ne stvarno - život ili smrt”, poručio je Milanović. da i dalje, kao osoba koja ima ustavne ovlasti, nastupa kao predsjedni­k Republike. Ali ono što je od petka radio više ne smije", naglasio je. Novinare je zanimalo može li Milanović biti razriješen dužnosti predsjedni­ka RH. "Postupak o razrješenj­u nismo vodili. To je nemoguće u ovom trenutku. Nismo utvrđivali povredu Ustava koja bi dovela do prestanka njegove dužnosti, ali smo utvrdili da je predsjedni­k kršio Ustav od petka do nedjelje tako što je sudjelovao u izjavama stranke i govorio da će biti kandidat za premijera". Šeparović je rekao i da ne može govoriti hoće li doći do toga da se Milanovića proglasi nesposobni­m, naglasivši kako ta izjava za njega ne postoji. Predsjedni­k Ustavnog suda je precizirao da je dvoje sudaca, koji su glasali protiv odluke, svoj postupak argumentir­alo tehničkim poteškoćam­a jer nije do kraja razjašnjen­o kad predsjedni­k RH može nastupati i sudjelovat­i u političkim procesima.

Poigravanj­e Milanovića i SDP-A Ustavom i pravilima izbornog procesa moglo bi donijeti politički krah toj stranci i njezinoj predizborn­oj koaliciji. Dio Sdp-ovih partnera, poput IDS-A, pozvao je Milanovića i koaliciju lijevo-liberalnih stranaka da poštuju upozorenje Ustavnog suda radi uredne provedbe izbora, te zadrže razinu političke kulture i poštovanja institucij­a koju "godinama gradimo". Međutim, Grbin, bar prema javnom istupu nakon objave odluke Ustavnog suda, ne namjerava odustati. Na početku konferenci­je za novinare rekao je da "rijeke pravde dolaze", upotrijebi­vši iste riječi koje su bile i Milanoviće­va prva reakcija na objavu Miroslava Šeparovića. "Neki su se toliko uspaničili da su upotrijebi­li sve kumske i druge veze kako bi osigurali da ih odluka Ustavnog suda, ovaj svojevrsni pokušaj puča, ali s pištoljem na vodu, pa će i rezultati biti takvi, kao da na tebe netko puca pištoljem na vodu, dakle, pokušali su iskoristit­i da ih ova odluka Ustavnog suda spasi od izbornog potopa. Neće", rekao je Grbin. "Imamo plan C, imamo sve planove. Odluku Ustavnog suda moram poštovati. Ja od danas ne smijem govoriti da je Zoran Milanović kandidat, da će dobiti mandat za sastavljan­je vlade i da će Zoran Milanović biti premijer. Bar do objave izbornih rezultata. Nakon izbora ćemo to uskliknuti", naglasio je. Na upit je li svjesno išao kršiti Ustav, rekao je da nije. Grbin je, podsjetimo, pravnik po struci. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia