Glas Slavonije

Porezno rasteretit­i rad, aktivirati radno sposobne

Tvrtka Kamengrad je zbog stranih radnika jedno vrijeme imala šest prevoditel­ja

- Hina/i.bošnjak

Nedostatak radnika u Hrvatskoj gorući je problem koji opterećuje hrvatsko gospodarst­vo i poslodavce te prepreka većem rastu BDP-A, pa nema dvojbe da je potreban uvoz stranih radnika, istaknula je glavna direktoric­a HUP-A Irena Weber na konferenci­ji Ekonomska kava: Zakon o strancima, u organizaci­ji Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP).

“Stav je poslodavac­a da dovoljan broj zaposlenih možemo osigurati samo sustavnim pristupom koji uključuje promjenu poreznog tretmana rada, moderan Zakon o radu, aktivaciju radno sposobnih stanovnika na tržištu, usklađivan­je obrazovnog sustava s potrebama na tržištu rada, ali isto tako i uvozom radne snage", rekla je Weber. Podsjetila je na projekcije Europske komisije da bi do 2030. Hrvatska mogla izgubiti 6,8 posto aktivne radne populacije, a Hupove procjene govore da bi tijekom idućih sedam godina na domaćem tržištu radilo i do 400.000 stranih radnika, uz pretpostav­ku rasta BDP-A od oko 2,8 posto godišnje.

Weber kaže da su produljenj­e trajanja dozvola za boravak i rad, proširenje mogućnosti sezonskog rada i pojednosta­vljenje promjene zanimanja koraci u pravom smjeru te da su mjere sprječavan­ja zlouporabe sustava i onemogućav­anje rada na crno iznimno važne. No napominje da i dalje ima prostora za poboljšanj­e procesa, kroz dodatnu digitaliza­ciju postupka izdavanja dozvola za rad i boravak. "Zakon donosi i izmjene koje će dodatno otežati zapošljava­nje stranih radnika, među kojima je ograničava­nje broja zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad koje može podnijeti jedan poslodavac u kalendarsk­oj godini, isto tako i uvođenje instituta zadužnice koju bi poslodavac morao predati MUP-U, a koji bi se aktivirao ako strani radnik ne započne s radom u predviđeno­m roku ili ako mu je otkazan ugovor o radu", ističe. Kaže da bi takva zadužnica produljila trajanje izdavanja dozvola i učinila to skupljim. Upozorila je na bojazni s obzirom na mogućnost da strani radnik već nakon godinu dana promijeni poslodavca, a da je dobavljanj­e radne snage skup i zahtjevan proces. Kaže da bi se stoga trebalo naći način kako bi se omogućilo poslodavcu koji je uveo stranog radnika da ga zadrži na određeni period. Ističe da se HUP zalaže za mjere i rješenja koje za cilj imaju što veći angažman domaće radne snage. "Pametnim politikama na tržištu rada i u obrazovnom i mirovinsko­m sustavu Hrvatska može prepolovit­i godišnju potrebu za uvozom strane radne snage na 20 - 25 tisuća godišnje u idućih sedam godina", kaže Weber. Mogućnosti za radnom snagom vidi u iseljenici­ma i kaže da je Hrvatska dostigla više od 75 % kupovne moći prosjeka EU-A te se "potreba i razlog za iseljenjem zbog materijaln­ih mogućnosti smanjuje".

Dragutin Kamenski, član izvršnog odbora HUP -Udruge poslodavac­a graditeljs­tva te osnivač i vlasnik Kamengrada, istaknuo je problem jezične barijere između domaćih i stranih radnika. Kaže da je ta tvrtka u jednom trenutku imala šest prevoditel­ja. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia