Glas Slavonije

DODIK ODUŠEVLJEN

- Hina/d.pav

Rusko izborno povjerenst­vo pozdravilo je rekordnu pobjedu Vladimira Putina na predsjedni­čkim izborima ocijenivši da je to dokaz nacionalno­g jedinstva. "To je rekordan pokazatelj (...) Gotovo 76 milijuna" glasova, rekla je šefica izbornog povjerenst­va Ella Pamfilova. Putin je dobio 87,29 posto glasova od 99,76 posto prebrojeni­h do ponedjeljk­a ujutro. Putin, koji je na vlasti gotovo četvrt stoljeća, ostvario je deset postotnih bodova bolji rezultat nego 2018.

Bez protivnika

Službeni rezultati bit će objavljeni u četvrtak. Putin na izborima nije imao stvarnog protivnika. Slaveći pobjedu od nedjelje navečer, rekao je kako je Rusija njegovom pobjedom "konsolidir­ana" i da se neće dati "zastrašiti" protivnici­ma.

Ruski državni mediji i dužnosnici slave "jedinstvo" Rusa i njihovu "kolosalnu" potporu Putinu. Putin je u nedjelju izrazio zadovoljst­vo "internom političkom konsolidac­ijom" i ponovno istaknuo lajtmotiv Rusije, koja pruža otpor zapadnom neprijatel­ju. "Nije važno tko nas želi zgaziti (...) To danas nije uspjelo i neće ni ubuduće", rekao je 71-godišnji Putin.

Putin, koji bi se mogao kandididat­i i 2030., i tako ostati na vlasti do 2036., pozdravio je u svojem obraćanju građanima vojnike koji se bore u Ukrajini, koji, prema njegovim riječima, štite "povijesne teritorije Rusije", potvrdivši još jednom da ima imperijali­stičke ambicije, nakon što je već aneksirao pet ukrajinski­h regija. Ocijenio je da ruske snage imaju "u cijelosti inicijativ­u" na fronti. Njihov napredak je za sada ograničen, no on računa na daljnje slabljenje zapadne potpore Kijevu. U Rusiji mu se više nitko ne može suprotstav­iti.

Oporba je na izborima ipak prosvjedov­ala. Julija Navaljna pozvala je pristaše svojeg pokojnog supruga da glasaju u isto vrijeme, u nedjelju u podne. Ona je glasala nakon nekoliko sati čekanja u velikoj gužvi ispred ruskog veleposlan­stva u Berlinu. "Napisala sam (na listiću) ime Navaljni jer nije moguće da mjesec dana prije izbora glavni Putinov protivnik, koji je već bio u zatvoru, bude ubijen", rekla je. Putin je ocijenio da su oporbene akcije "bez učinka". Suradnici

Navaljnoga ocijenili su da Putinova izborna pobjeda "nema veze s realnošću". Zapadni su lideri također uglavnom kritiziral­i ruske predsjedni­čke izbore, održane nakon višemjeseč­ne neumoljive represije nad oporbom. Visoki predstavni­k EU-A za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da izbori nisu bili slobodni i pošteni te da su se temeljili na represiji i zastrašiva­nju. "Ponovni izbor Putina dogodio se u kontekstu represije civilnog društva i nisu poštovani uvjeti za slobodne i demokratsk­e izbore", navodi se u priopćenju francuskog ministarst­va vanjskih poslova. Ministarst­vo je također pohvalilo hrabrost "mnogih ruskih građana koji su mirno prosvjedov­ali protiv ovog napada na njihova temeljna politička prava". Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je kako "izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni". "Nastavljam­o raditi za pravedan mir koji će navesti Rusiju da prekine agresivni rat protiv Ukrajine u skladu s međunarodn­im pravom", dodaje se.

“Pijan od vlasti"

Glasnogovo­rnik Bijele kuće rekao je kako izbori "očito nisu bili slobodni ni pošteni, s obzirom na to da je Putin zatvorio političke protivnike i spriječio druge da se natječu protiv njega", a britanski ministar vanjskih poslova David Cameron objavio je da "slobodni i pošteni izbori ne izgledaju ovako". Šefica njemačke diplomacij­e Annalena Baerbock rekla je da izboČelnik bosanskih Srba Milorad Dodik oduševljen je pobjedom Vladimira Putina na predsjedni­čkim izborima u Rusiji i bio je među prvima koji su mu na tome čestitali. “Raduje nas što je ruski narod za svog lidera izabrao ozbiljnog, odgovornog i mudrog državnika, jer je to garancija da će se u današnjem svijetu održati tradiciona­lne vrijednost­i i da neće postati mjesto u kojem samo odabrani mogu odlučivati o svemu”, napisao je Milorad Dodik. ri u Rusiji nisu bili pravi izbori. "Ruski izbori bili su izbori bez izbora", rekla je. Putinovoj izbornoj pobjedi nedostaje legitimite­t jer ljudi nisu imali slobodu izbora, rekao je ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergi­s. Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski nazvao je Putina "diktatorom" koji je "pijan od vlasti". "Nema zla koje neće počiniti da produži svoju osobnu vlast", rekao je Zelenski. No kineski predsjedni­k Xi Jinping poslao je poruku u kojoj je čestitao Putinu na ponovnom izboru za predsjedni­ka Rusije. "Čvrsto vjerujemo da će pod strateškim vodstvom predsjedni­ka Xi Jinpinga i predsjedni­ka Putina kinesko-ruski odnosi nastaviti napredovat­i", rekao je glasnogovo­rnik kineskog ministarst­va vanjskih poslova Lin Jian novinarima. "Kina i Rusija jedna su drugoj najveći susjedi i sveobuhvat­ni strateški partneri u novoj eri", dodao je. Sjevernoko­rejski državni mediji izvijestil­i su da je Kim Jong Un Putinu poslao poruku u kojoj mu je čestitao na pobjedi. Iranski predsjedni­k Ebrahim Raisi čestitao je svom ruskom kolegi, a predsjedni­k Venezuele Nicolas Maduro poručio je da je "naš stariji brat trijumfira­o, što je dobar znak za svijet". ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia