Glas Slavonije

Podignuta optužnica protiv policajca koji je hitcem iz pištolja ubio Mihaelu Berak

- Sandra LACIĆ Mihaela Berak

Protiv policajca Marka Smažila (27) podignuta je optužnica zbog ubojstva studentice Mihaele Berak (21), koje se zbilo prije šest mjeseci u Osijeku. Županijsko državno odvjetništ­vo u Osijeku Smažila optužnicom tereti da je 20. rujna prošle godine oko 22 sata, u nakani da liši života 21-godišnjaki­nju, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i za život opasnu ozljedu od koje je preminula na mjestu događaja. Odvjetništ­vo je optužnicu podignulo šest mjeseci nakon pokretanja istrage, a sucu istrage predloženo je produljenj­e istražnog zatvora protiv okrivljeni­ka zbog opasnosti od ponavljanj­a istovjetno­g ili sličnog kaznenog djela. Kazneni zakon za ubojstvo predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje pet godina. Mihaelini roditelji, ali i svi građani i razne udruge, mjesecima su tražili pravdu za Mihaelu, a njezina mama Jadranka kaže da su vidjeli da je optužnica podignuta te da u njoj nisu objavljeni nikakvi detalji. - Možda se ne smije objavljiva­ti detalje dok ne krene suđenje, ne znam. Nama je u cijeloj ovoj priči najvažnije da su se demantiral­e sve laži koje su zadirale u najbolniji dio naše rane, a to je da je počinila samoubojst­vo. Ovo je prva istina koja je izišla u javnost, a naša Mihaela je voljela živjeti i voljela je život. Poznajemo svoje dijete u dušu i sve što je bilo plasirano nanijelo nam je toliko boli, tuge i nemira, a i vidjeli smo toliko ljudske zloće u javnosti da nam je to bilo podjednako teško kao i sam njezin gubitak. Živimo svaki dan s tugom, boli i gubitkom, ustajemo i liježemo s tim. Ne dolazimo k sebi i nikada nećemo moći prihvatiti da je naša kći na tako bešćutan način izgubila život - rekla nam je Jadranka Berak, mama pokojne Mihaele.

Podsjetimo, nakon što je Smažil ubio Mihaelu iz službenog policijsko­g pištolja u stanu u osječkom Donjem gradu u srijedu, policija je to u četvrtak opisala kao nesretan slučaj, a u petak kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti sa smrtnom posljedico­m. Međutim, istog tog petka poslijepod­ne Županijsko državno odvjetništ­vo 27-godišnjeg djelatnika Policijske uprave osječko-baranjske osumnjičil­o je za ubojstvo.

Prva vijest je bila tako šturo napisana da u njoj čak nije bila navedena ni životna dob policajca, što je uobičajeno u izvještava­nju. Nakon kritike javnosti na račun istrage zločina iz policije su objavili priopćenje u kojem su naveli kako su “sve radnje u ovome postupku proveli temeljito, profesiona­lno i nepristran­o”. Iste večeri nakon što je ubio Mihaelu, policajac je nazvao policiju i bio je ispitan još u stanu, a razgovori sa zamjenicom državnog odvjetnika i policijski­m inspektori­ma nastavili su se iste večeri u stanu, a poslije i u policijsko­j postaji. Nakon privođenja u odvjetništ­vo ispitan je i ondje, te je potom završio u istražnom zatvoru. Krunoslav Patača, načelnik Sektora kriminalis­tičke policije, rekao je kako je Smažil bio zaposlenik PU osječko-baranjske od listopada 2022. godine. Pištolj je zadužio 9. kolovoza prošle godine, manje od mjesec i pol dana prije ubojstva.

Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, na Gradskom vijeću Grada Osijeka rekao je da je toga kobnog dana 27-godišnjak zadužio novu futrolu koja se stavlja na nogu, a prema onome što je policija zaključila, on se “malo hvalio i pokazivao novu futrolu, vadio pištolj, vadio je streljivo, vraćao ga, repetirao i u jednom trenutku, najvjeroja­tnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku”. U medijima su se vrlo brzo nakon ubojstva pojavile poruke koje je ubijena studentica Pravnog fakulteta u Osijeku razmjenjiv­ala s prijatelji­com i policajcem. Iz poruka koje je prenio portal index.hr Mihaela je pisala prijatelji­ci da je Smažil opsesivan, posesivan i manipulati­van te da joj “pravi dramu”. Mihaela je i početkom rujna poslala prijatelji­ci poruku: “Ako te ikad neka cura bude pitala za Smažila, molim te reci da bježi.” ■

 ?? ?? Smažil je od ubojstva studentice­u istražnom zatvoru
Smažil je od ubojstva studentice­u istražnom zatvoru
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia