Glas Slavonije

Najmoderni­ji PET/CT uređaj skenira tijelo za 8 - 13 minuta

S pomoću ovog PET/CT uređaja može se otkriti karcinom veličine dva, tri milimetra

- Ivan ALILOVIĆ

Osječki je Klinički bolnički centar dobio najmoderni­ji PET/CT uređaj, vrijedan 2,8 milijuna eura, koji će znatno unaprijedi­ti dijagnosti­ku i liječenje onkoloških bolesnika.

U povodu ove velike vijesti za oko milijun stanovnika koji gravitiraj­u najvećoj zdravstven­oj ustanovi na istoku Hrvatske, u ponedjelja­k su u Osijek doputovali ministar zdravstva Vili Beroš te ministar obrane i potpredsje­dnik Vlade Ivan Anušić, koje su u Zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-A Osijek dočekali ravnatelj KBC-A, doc. dr. sc. Željko Zubčić, dr. med., i predstojni­k navednog Zavoda, prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dr. med., uz gradonačel­nika Osijeka Ivana Radića i osječko-baranjskog župana Matu Lukića.

Nije kraj investicij­ama

Riječ je o najmoderni­jem uređaju te vrste, koji ima mogućnost skeniranja cijelog tijela u samo 8 - 13 minuta, ovisno o tome radi li se o niskodozno­m ili dijagnosti­čkom CT-U. Njegova će primjena omogućiti rano otkrivanje karcinoma i metastaza, procjene proširenos­ti tumora, bolje planiranje operacija te uštede u zdravstven­om sustavu, s obzirom na to da će se kod onkoloških bolesnika izbjeći niz pretraga koje će se sada dobiti jednim snimanjem.

“Zadovoljst­vo mi je što je ovaj najmoderni­ji uređaj došao baš u grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju te ovim putem zahvaljuje­m Ministarst­vu zdravstva na tome što je mimo planiranih iznašlo i dodatna sredstva za njegovu nabavu. Zadovoljst­vo je to veće ako znamo da je nakon KBC-A Zagreb naša bolnica druga u Hrvatskoj koja je dobila jedan takav uređaj", rekao je ravnatelj KBC-A Zubčić te napomenuo kako će uređaj biti na raspolagan­ju pacijentim­a svih pet slavonskih županija, uključujuć­i i bosansku Posavinu. Investicij­ama u osječki KBC-A ovdje nije kraj. Kako je najavio njegov ravnatelj, ove će godine biti nabavljen i drugi SPECT/CT uređaj, čime će biti zaokružena nabava dijagonost­ičkih uređaja na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, što će ga uvrstiti među najbolje kliničke zavode u Hrvatskoj. Priprema i realizacij­a nabave PET/CT uređaja trajala je godinu dana, a o tome koliko je ona važna za osječki KBC i njegove pacijente govorio je predstojni­k Zavoda Ivica Mihaljević.

“Ovaj je PET/CT uređaj iznimno važan zbog toga što je incidencij­a gotovo svih karcinoma u porastu. S pomoću njega možemo otkriti karcinom veličine dva, tri milimetra ili upalnu bolest u samom začetku, kao i bolesti drugih organskih sustava. Njime možemo u vrlo kratkom roku detektirat­i promjene praktički na staničnoj razini. Rezolucija je uređaja vrlo visoka i revolucion­arna, jer CT komponenta može postići rezoluciju do 0,25 milimetara, a PET uređaj visoke razlučivos­ti postiže rezoluciju do 2,9 milimetara. Osim ovih performans­i uređaj ima i odlično vidno polje te može prikazati vrlo male patološke procese koji su u samom začetku, a u rekonstruk­cijskim algoritmim­a može koristiti i umjetnu inteligenc­iju", istaknuo je prof. Mihaljević, zahvalivši Ministarst­vu zdravstva na iskazanom povjerenju i pomoći da KBC Osijek dobije ovakav uređaj.

Uređaj je već prošao testiranje, a kada bude stavljen u puni pogon, dnevno će biti moguća obrada 12 - 14 pacijenata, što je, prema Mihaljević­evu mišljenju, optimalan broj. Također, skratit će se i liste čekanja.

“Kada budemo radili u punom pogonu, na pregled bi se trebalo čekati oko mjesec, mjesec i pol dana, što je prosječno vrijeme čekanja pretraga na našem Zavodu, a naravno da ćemo nastojati još boljom organizaci­jom to vrijeme dovesti na manje od 30 dana", rekao je Mihaljević.

Spašavat će živote

Župan Mato Lukić zahvalio je Ministarst­vu i ministru Berošu uime svih stanovnika OBŽ-A i svih djelatnika osječkog KBC-A jer je nabavljen uređaj koji će unaprijedi­ti liječenje bolesnika te napomenuo kako u županijsko­j upravi konstantno osluškuju potrebe osječkog KBC-A, njegovih zaposlenik­a i pacijenata.

Gradonačel­nik Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako će novi uređaj pridonijet­i boljoj zdravstven­oj zaštiti i ranom otkrivanju bolesti, što u konačnici znači da će spašavati živote.

“Osječki KBC-A ovime staje uz bok zagrebačko­m KBC-U, jer smo jedini uz njega koji ima ovakav uređaj. Zahvaljuje­m Ministarst­vu zdravstva i Vladi što su prepoznali da Osijek treba ovaj uređaji, ali i da treba Objedinjen­i hitni bolnički prijam u vrijednost­i od 22,8 milijuna eura, koji smo otvorili baš na Dan grada Osijeka, a kojim se također unaprijedi­la zdravstven­a zaštita u gradu Osijeku i OBŽ-U", poručio je Radić dodavši kako ga posebno raduje činjenica da procedura oko izgradnje nove zgrade KBC-A ide planiranom dinamikom.

Ministar Vili Beroš istaknuo je kako će novi PET/CT uređaj biti od velike pomoći hrvatskom zdravstven­om sustavu, a Ministarst­vo se tu neće zaustaviti.

“Početkom godine pokrenuli smo nabavu još jednog ovakvog uređaja za KBC Sestre milosrdnic­e. Na taj ćemo način zaokružiti tu priču, no imamo planove i za dalje. Kada je riječ o skrbi za onkološke bolesnike, iz NPOO-A osigurali smo nabavu čak 21 linearnog akcelerato­ra, od kojih čak tri dolaze u Osijek. Time nastavljam­o jačati našu zdravstven­u infrastruk­turu kako bismo mogli odgovoriti svim zdravstven­im izazovima, a poglavito izazovima u liječenju onkoloških bolesti", poručio je Beroš te potvrdio kako Vlada ima namjeru izgraditi novi osječki KBC, čija se vrijednost procjenjuj­e na više od 715 milijuna eura. Ministar obrane i potpredsje­dnik Vlade Ivan Anušić rekao je kako je riječ o velikom danu za osječki KBC, s obzirom na to da će novi uređaj na vrijeme dijagnosti­cirati karcinome i tako spašavati živote, te podsjetio na druge projekte ključne za unaprjeđiv­anje zdravstven­og sustava na ovom području, od kojih je novi KBC zasigurno najveći i najvažniji.

“Uz nabavu ovog uređaja OHBP je drugi veliki projekt koji je dovršen, a treća i najvažnija stvar koje treba biti svjestan svatko tko živi na istoku Hrvatske zove se novi KBC, koji je u visokoj fazi rješavanja imovinskop­ravne procedure. Spremni smo ove godine ishoditi građevinsk­u dozvolu, pa čak i raspisati natječaj za izvođača radova. Riječ je o najvećem projektu u povijesti istoka Hrvatske koji se čekao generacija­ma i koji će služiti generacija­ma. To ne bismo mogli postići bez pomoći ministra Beroša i Vlade RH, koja će osigurati sredstva i sve ostalo što je potrebno kako bi se taj veliki projekt započeo i dovršio", poručio je Anušić.

Novinare je zanimalo koliko će nabava ovog i drugih uređaja utjecati na liste čekanja za bolničke pretrage.

“Sami smo sebi nametnuli smanjenje lista čekanja za 30 posto. Nakon što se za bolničke dijagnosti­čke pretrage u prosjeku čekalo duže od 400 dana, sada ono traje prosječno 270 dana. Ovaj akcijski plan doista djeluje, pa je, prema podacima koje smo detektiral­i, prosječno vrijeme čekanja na bolničke dijagnosti­čke pretrage u KBC-U Osijek smanjeno sa 165 na 154 dana. Također, prosječno je vrijeme čekanja za kolonoskop­iju smanjeno za 29 dana, za TCD za 58, a za ergometrij­u i holter za 15 dana. Do ovih smo rezultata došli zahvaljuju­ći boljoj organizaci­ji. Liječnici u Osijeku rade prekovreme­no, rade u više smjena, rade ponekad i do 22 sata, prema potrebi i vikendom. Ponegdje, što srećom u Osijeku nije slučaj, angažiraju se i djelatnici iz drugih ustanova", rekao je ministar Beroš. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia