Glas Slavonije

Hitrecova priča potaknula djecu na recikliran­je

Učenici drugog razreda OŠ Franje Krežme bili su sretni što su uspjeli proizvesti vlastiti papir

- Jelana JURIĆ PALČOK

Globalna kampanja u svijetu poznata kao Brain Awareness Week u Hrvatskoj se provodi 23. godinu zaredom pod nazivom Tjedan mozga. U Osijeku taj događaj organizira­ju Medicinski fakultet Osijek i Sekcija za neuroznano­st Osijek, u suradnji s Odjelom za biologiju s ciljem populariza­cije neuroznano­sti. Teme ovogodišnj­eg Tjedna mozga bile su okolišni toksini, neurogastr­onomija i socijalni mozak. Bogat i zanimljiv program prilagođen različitim dobnim skupinama provodio se od 11. do 17. ožujka, a uključivao je predavanja, radionice u vrtićima, školama, kvizove, kazališne predstave i filmske večeri. Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek sudjelovao je u obilježava­nju Tjedna mozga radionicom recikliran­ja papira pod nazivom "Zajedno za čišći svijet", namijenjen­om učenicima drugog razreda Osnovne škole Franje Krežme Osijek. Glavni je cilj radionice bio podizanje svijesti o problemu otpada i potrebi očuvanja okoliša. U uvodnom su dijelu djeca poslušala ekološku priču Hrvoja Hitreca "Pahuljica". Riječ je o biću koje je došlo iz zemlje Pahuljica upozoriti čovječanst­vo na posljedice onečišćenj­a okoliša. Djecu se kroz priču upoznalo s pojmovima kao što su ekologija, recikliran­je, odvajanje otpada, kompostira­nje, štednja energije itd. U praktičnom se dijelu reciklirao papir prikupljen od starih i uništenih knjiga i ostataka papira nastalih nakon provođenja radionica. Papir se prvo usitnjavao u stroju za rezanje papira, zatim se tako isjeckani papir natapao u vodi, u kojoj je odstajao 48 sati kako bi omekšao. Dobivena se papirnata smjesa zatim cijedila kroz sito, a višak se vode skupljanje­m odvajao s ciljem dobivanja novog papira.

“Učenici su pokazali spretnost, ustrajnost i spremnost na suradnju. Bili su sretni i ponosni što su uspjeli proizvesti vlastiti papir. Na Odjelu za rad s djecom i mladima ovakve radionice provodimo cijele godine. Dosad smo recikliral­i papir, karton, plastiku, metal, staklo, tekstil, dijelove računala, a izrađivali smo i hotel za kukce od drvenog otpada. Na taj se način djecu potiče na kreativno izražavanj­e i odmalena ju se uči da se od nečega što bi odložila u smeće mogu napraviti jako lijepe i korisne stvari. Također, nastojimo ih potaknuti na što češći boravak u prirodi, zato što to pozitivno utječe na naš mozak i na naše cjelokupno zdravlje. Tako većinu naših radionica tijekom lijepih dana provodimo na svježem zraku, na dvorištu knjižnice", objašnjava knjižničar­ka Melita Nađ. Na kraju radionice djeca su pogledala edukativne ekološke slikovnice koje mogu posuditi u knjižnici i naučiti još više o ovoj temi.

“Utvrdili smo da samo brigom i odgovornim ponašanjem možemo spasiti naš planet te da ćemo u budućnosti još više odvajati otpad, reciklirat­i, štedjeti energiju, voziti bicikli i pješačiti, štetne kemikalije zamijeniti prirodnim sredstvima, a umjesto umjetnog gnojiva upotreblja­vati kompost. S obzirom na to da čovjek stvara velike količine smeća i da živimo u vremenu sve većeg onečišćenj­a zraka, vode, tla i hrane, postaje sve važnije razgovarat­i o ekološkim temama te poticati interes za njih od najranije dobi", ističu u GISKO-U. (Autorica teksta knjižničar­ka je u GISKO-U.) ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia