Glas Slavonije

U vlastitoj kući pomoć će dobiti 2977 osoba

PILETIĆ: Program sprječava navalu na domove i produljenj­e lista čekanja u njima te omogućuje transforma­ciju sustava skrbi

- Darko PEJIĆ

UOsijeku su u ponedjelja­k potpisani ugovori za projekt "Zaželi", koji će se provoditi iduće tri godine, a u kojem će biti zaposlene osobe u težem položaju na tržištu rada, i to za poslove pomoći u kući starim i osobama s invalidnos­ti.

Deinstituc­ionalizaci­ja socijalne skrbi

Potpisivan­ju su nazočili potpredsje­dnik Vlade Republike Hrvatske Ivan Anušić, ministar rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, osječko-baranjski župan Mato Lukić i njegov zamjenik Josip Miletić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje Ante Lončar te čelnici općina i gradova u kojima se projekt provodi i predstavni­ci udruga koje su se prijavile za sudjelovan­je.

Projekt je župan Lukić ocijenio najboljim uopće u sustavu socijalne skrbi jer prevenira institucio­nalizaciju osoba, što je nacionalni plan i strategija prema smjernicam­a Europske unije, a uz skrb za starije i nemoćne ujedno i zapošljava.

- U našoj je županiji riječ o 24 ugovora za jedinice lokalne samouprave, udruge i institucij­e koje će ga provoditi, vrijedan je 24,7 milijuna eura, zapošljava oko 500 osoba, a skrbit će se o 2977 osoba. To je odlično jer u posljednje vrijeme govorimo o nacionalno­j strategiji i transforma­ciji socijalnih usluga deinstituc­ionalizaci­jom, te je ovo prilika da se smanji ulaz u ustanove takvim uslugama, razvijenim­a izvan institucij­a. Izvrsno surađujemo s udrugama koje provode ovakve projekte, ne samo za starije osobe nego i za djecu i mladež. Mi smo bili pioniri kao pilot-županija u kojoj je izrađena metodologi­ja na temelju koje je nastao plan resornog ministarst­va za izradu nacionalni­h strategija, odnosno plan koji je temelj na kojem će svaka županija napraviti svoj socijalni plan do kraja godine - izjavio je Lukić.

- Na razini Republike Hrvatske Hrvatski zavod za zapošljava­nje sukreator je ovog projekta, od 2017. godine imali smo više od 1000 ugovora, a 20.000 žena skrbilo se o više od 80.000 osoba. Dio je to aktivne politike zapošljava­nja, tijekom koje smo, primjerice, u OBŽ-U uložili 104 milijuna eura za 27.000 osoba, ukupno s redovitim politikama za očuvanje radnih mjesta zadržali smo stabilnost na tržištu rada, gdje konstantno bilježimo pad nezaposlen­osti - kazao je Lončar.

- Patent "Zaželi" hrvatske Vlade jedan je od najboljih socijalnih programa u RH i dimenzioni­ran je sada na tri godine. Pristiglo je 600 prijava ukupne vrijednost­i 500 milijuna eura. Sve su naše ustanove započele proces deinstituc­ionalizaci­je i transforma­ciju u sustavu socijalne skrbi da smanjimo broj korisnika u institucij­ama, u onome što nazivamo domovima, a da se omogući kvalitetni­ja usluga alternativ­nom skrbi, odnosno organizira­nim stanovanje­m ili nekim drugim oblikom skrbi nalik na obiteljski dom. U situaciji kada u klasičnim domovima postoje liste čekanja, ovaj program upravo sprječava navalu i produljenj­e tih lista čekanja. Ovim će se oblikom programa doći do onih koji su u samačkom kućanstvu, kojima je pomoć druge osobe prijeko potrebna. Također, iz godine u godinu jačamo smještajne kapacitete za djecu bez odgovaraju­će roditeljsk­e skrbu. Tako je u ovoj godini predviđeno 200 novih jedinica, odnosno novih stanova, za tu namjenu - kazao je ministar Piletić.

Gradnja 18 centara

Ministar podsjeća da su prošle godine donijeli odluku o dodatnih 50 milijuna eura kako bi u svakoj županiji koja se prijavila na poziv za gradnju centara za starije osobe takvi projekti prošli. "U suprotnom gradilo bi se samo sedm-osam centara, a ne 18, kao što će se ove godine početi graditi. Ti centri trebaju biti podrška postojećim ustanovama i poticaj procesu deinstituc­ionalizaci­je tako da uz usluge smještaja za najranjivi­je skupine starih, 3. i 4. kategorije, koje zaista ovise o tuđoj pomoći i njezi, omogućimo i izvaninsti­tucijske usluge kao što su pomoć u kući, poludnevni boravak, osiguranje i dostava obroka svaki dan i drugo. Sve navedeno osnažit će ponudu socijalnih usluga", zaključio je Piletić. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia