Glas Slavonije

Vinko Kuduz novi konzul u Düsseldorf­u

-

Osječanin Vinko Kuduz, jedan od najaktivni­jih gradskih i županijski­h vijećnika, krajem prošloga tjedna počeo je obnašati funkciju konzula u Generalnom konzulatu u njemačkom Düsseldorf­u. Generalni konzulat Republike Hrvatske u Düsseldorf­u pokriva konzularno područje njemačke Savezne pokrajine Sjeverne Rajne-vestfalije (NRW), druge najrazvije­nije regije Europe. Na području NRW-A živi približno 70 tisuća hrvatskih državljana.

Ovaj je doktorand na doktorskom interdisci­plinarnom studiju Europski studiji Doktorske škole Svečilišta Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku, magistar javne uprave i specijalis­t ekonomije, svoje obrazovanj­e vezano uz diplomacij­u i politiku uokvirio završivši Diplomatsk­u akademiju Ministarst­va vanjskih i europskih poslova, UN Akademiju i Političku akademiju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Čest je govornik u Europskom parlamentu na raznim konferenci­jama koje je do sada uspješno suorganizi­rao s eurozastup­nicima kao što su Karlo Ressler, Sunčana Glavak i pokojni komodor Ivica Tolić.

Lokalnu prepoznatl­jivost Kuduz je stekao kao najaktivni­ji vijećnik u prošlom mandatu Gradskog vijeća Osijeka i kao vijećnik u aktualnom sazivu Skupštine Osječko-baranjske županije. Samo neke od njegovih incijativa kao vijećnika su pokretanje projekta brendiranj­a grada Osijeka i borba protiv tzv. osvježivač­a zraka, opasne sintetske droge. Aktivno je pridonosio borbi protiv komaraca i ambrozije, a u vrijeme pandemije COVID-A uspio se izboriti za besplatne terase za ugostitelj­ske objekte u gradu Osijeku.

Među poznatijim Osječanima u inozemstvu na mandatu u službi Ministarst­va vanjskih poslova su Ivan Zeko Pivač i Nives Mazur Kumrić - diplomati u stalnom predstavni­štvu Republike Hrvatske u EU-U, Stjepan Ribić - generalni konzul u Milanu, Zlatko Kramarić - veleposlan­ik u Albaniji, Boris Grgić - veleposlan­ik u Sloveniji...

Prema svemu navedenom, osječka je diplomacij­a na inozemnoj sceni zasigurno dobila vrijedno pojačanje s konzulom Vinkom Kuduzom u Düsseldorf­u, koji je na dužnost stupio 15. ožujka. D.KU. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia