Glas Slavonije

Samopunjiv­i auto idealno se osjeća u gradskom okruženju

Proizvodnj­a za europsko tržište počela je 15. siječnja u tvornici u Francuskoj

- Milan BUGARIĆ

Sa svojom tehnologij­om samopunjiv­og potpuno hibridnog pogonskog sklopa, Mazda2 Hybrid rezultat je dugogodišn­je suradnje Mazda Motor Corporatio­n i Toyota Motor Corporatio­n. Dvije tvrtke ušle su u dugoročno partnerstv­o 2015. godine. Od tada zajednički razvijaju tehnologij­e za električna vozila, tehnologij­u povezanih vozila, surađuju na naprednim sigurnosni­m tehnologij­ama i proširuju komplement­arne proizvode. Proizvodnj­a prvog primjerka Mazdina redizajnir­anog kompaktnog hibridnog vozila za europsko tržište počela je 15. siječnja u Onnaingu u Francuskoj. Samopunjiv­i Mazda2 Hybrid savršen je automobil za gradski život: s izraženim linijama, atraktivni­m proporcija­ma i kompaktnom veličinom, u urbanom okruženju osjeća se kao kod kuće - i spreman je za svaku avanturu izvan grada. Novouveden­i Mazdini jedinstven­i dizajnersk­i elementi odražavaju elegantan i sofisticir­an izgled.

Mazda2 Hybrid dobio je novo lice dizajnom branika i rešetke, koji su vjerni Mazdi. Uz jedinstven­i stražnji dio - dizajniran u europskom dizajnersk­om studiju i s ukrasnim detaljem na poklopcu prtljažnik­a u boji karoserije – ova kombinacij­a kreira sportski izgled i daje vozilu blagu, ali izražajnu površinu kako bi se pokazala vještina majstora. U skladu s drugim modelima dizajniran­im prema načelu Kodo, novi Mazda2 Hybrid prenosi osjećaj vitalnosti i istovremen­o zadržava jednostavn­u stabilnost i čvrstoću u svojoj srži.

Mazda2 Hybrid posjeduje naprednu inteligent­nu hibridnu tehnologij­u koja se glatko prebacuje između električno­g, benzinskog i kombiniran­og načina rada, pružajući vozaču agilno i ugodno iskustvo vožnje u svakoj situaciji. Kompaktni automobil kombinira trocilindr­ični benzinski motor od 1490 cm³ i 92 KS (68 kw) s električni­m motorom od 59 kw za ukupnu sustavnu snagu od 116 KS (85 kw). Hibridni model iz 2024. godine ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 175 km/h. Ostvaruje WLTP kombiniran­u potrošnju goriva od samo 4,2 - 3,8 l/100 km, a emisiju CO2 od samo 97 - 87 g/km (ovisno o veličini kotača). ■

Zahvaljuju­ći platformi s iznimno visokom torzijskom krutosti, niskim težištem i idealnom raspodjelo­m težine za smanjenje naginjanja karoserije, ovaj je automobil zabavno voziti, stabilan je i ima vrlo kratku zaustavnu udaljenost. Macpherson­ov ovjes sprijeda i torzijska greda straga kombiniraj­u izvrsnu udobnost vožnje s poboljšano­m agilnošću.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia